Tror rentebanen justeres opp: – Lønnsoppgjøret må de ta innover seg

5 months ago 48


Høyere lønnsoppgjør og lysere utsikter hos bedriftene peker mot at det kan ta lenger tid før renten kuttes, mener sjeføkonom.

Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank, tror Norges Bank vil være mindre eksplisitte i kommunikasjonen på dette rentemøtet. Foto: Cicilie S. Andersen, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er relativt lite spenning rundt selve beslutningen når Norges Bank har rentemøte på torsdag.

Meglerhusene venter alle at renten blir liggende uendret på 4,5 prosent, ifølge estimatene Bloomberg har hentet inn. Kun et fåtall enkeltøkonomer ser for seg at det kommer en renteheving.

Hva sentralbanken sier om veien videre er desto flere øyne rett mot.

– Vi tror på en nokså beskjeden opprevidering av rentebanen. I hovedsak kommer den til å signalisere at første rentekutt blir skjøvet ut minst ett kvartal, fra september til 50/50 sjanse for kutt i desember, tror Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank.

Les på E24+

Syv eksperter: Slik blir kronekursen de neste tre årene

Rentebanen er Norges Banks prognose for hvor de tror renten vil ligge de neste årene. Den legges frem på annethvert rentemøte som en del av den pengepolitiske rapporten.

Martinsen tror samtidig at sentralbanken vil være mindre eksplisitte i kommunikasjonen om tidspunkt for rentekutt.

– Det handler om å ikke binde seg til masten på når første rentekutt kommer.

Sterkere lønnsoppgjør

Det er flere grunner til at Swedbank og flere andre nå venter at rentebanen oppjusteres, påpeker Martinsen.

– Den aller viktigste er kanskje at lønnsoppgjøret blir sterkere enn ventet. Det må de ta innover seg.

I lønnsoppgjøret kom det viktige frontfagsoppgjøret i havn med en ramme på 5,2 prosent i starten av april, etter at forrige rentebane ble lagt frem. Andre lønnsforhandlinger har i stor grad landet på samme ramme i etterkant.

Martinsen peker i tillegg blant annet på Regionalt nettverk, der bedriftene meldte om lysere utsikter og jekket opp sine forventninger til lønnsveksten. Et «litt mer ekspansivt revidert statsbudsjett» og høyere boligpriser som «indikerer at etterspørselssiden er god» er andre faktorer som trekker i retning av oppjustert rentebane.

På motsatt side har prisveksten vært litt lavere enn ventet, mens kronen har blitt litt sterkere. Sjeføkonomen mener likevel at det store bildet taler for oppjustert rentebane med senere første kutt.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttalte i mai at det kunne bli behov for å holde renten opp lengre enn Norges Bank tidligere hadde sett for seg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Signaliserte septemberkutt

Norges Bank kom sist med prognoser for renten i mars. Rentebanen ble da oppjustert noe totalt sett, og signalisertesignaliserteRentebanen viser helt konkret hva Norges Bank anslår at styringsrenten i gjennomsnitt vil ligge på i ulike kvartaler. I mars var prognosen en rente på 4,29 prosent i fjerde kvartal 2024. fortsatt kun ett rentekutt i 2024.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa deretter på pressekonferansen at rentebanen indikerte at «renten holdes i ro frem til høsten, og at den kuttes for første gang til høsten – mest sannsynlig i september».

I mai mente sentralbanken så at «det kan bli behov for å holde renten oppe noe lenger enn vi tidligere så for oss», basert på informasjonen de hadde fått så langt.

– Vil presentere haukete budskap

Flere andre økonomer tror også Norges Bank nå vil signalisere i rentebanen at det tar lengre tid før man begynner å sette renten ned.

DNB Markets skrev i et notat før helgen at de venter at sentralbanken «løfter rentebanen ved å redusere sannsynligheten for rentekutt» i år. Som Martinsen peker meglerhuset på utsiktene til høyere lønnsvekst her hjemme og høyere renteforventninger i utlandet som viktige faktorer som har endret seg siden forrige prognose i mars.

I tillegg påpeker de at Regionalt nettverk-rapporten «indikerer at aktiviteten vokser raskere enn Norges Bank anslo og at kapasitetsutnyttelsen er økende».

– Vi venter nå at rentebanen vil vise rente på 4,46 prosent for september, 4,37 prosent for desember og 4,30 prosent for mars neste år, skriver DNB Markets.

SEB skrev i et notat etter Regionalt nettverk ble sluppet at undersøkelsen peker mot høyere vekst og mindre «slack» i økonomien, som «tilsier at den økonomiske bedringen kommer uten tilhørende vekst i produktiviteten».

– Dette støtter vårt syn om at Norges Bank vil presentere et hauketehauketeSentralbanker og pengepolitiske signaler kan ofte omtales som hauker eller duer. De som er haukete trekker i retning av renteøkninger eller å holde renten opp lengre, mens de som er duete helle mot rentekutt og lavere renter. budskap på rentemøtet 20. juni, holde renten uendret samtidig som rentebanen løftes. Vi venter at Norges Bank vil signalisere en 70 prosent sannsynlighet for et kutt i år, mest sannsynlig i desember.

Read Entire Article