Trøkk og driv! Bokanmeldelse: Trude Teige: «Mormors utrolige venninner»

1 month ago 14


Trude Teige er i farta i oppfølgeren til «Mormor danset i regnet» og «Morfar pustet med havet». Foto: Tine Poppe

Hun vet å utnytte sitt stoff til siste trevl, Trude Teige. Den tredje boken i den bestselgende «Mormor»-serien er både veldreid og lettlest.

torsdag 29. august kl. 12:23

Trude Teige behersker underholdningssjangeren til fulle.

Hun har hatt salgssuksess de senere årene, især med romanen «Mormor danset i regnet» (2015) – som tok helt av i Tyskland – der boken ble en av årets mest solgte bøker i 2023 med over 200.000 solgte eksemplarer.

Oppfølgeren «Morfar pustet med havet» (2021) lå også flere uker i toppen av de tyske bestselgerlistene i vår.

Les: Teige-feber i Tyskland: Har solgt bøker for 58 millioner kroner

Årets roman lanseres som en selvstendig oppfølger: «Mormors utrolige venninner», en litt håpløs tittel med det karakteriserende adjektivet, men opplagt et forlagsmessig grep å legge seg inntil foregående suksesser.

BOKANMELDELSE

«Mormors utrolige venninner»

Forfatter: Trude Teige

Sjanger: Roman

Forlag: Aschehoug

Sider: 320 sider

Pris: 429 kr

Trude Teige har nedlagt mye research og hopper inn i et stort drama og bretter det ut proft og effektivt, mellom 1944 og 1953.

Denne gang handler det om tre norske barndomsvenninner, Birgit, Annelise og Tekla (mormoren) og ukrainske Nadia i verdenskrigens kvern.

Teige er tydelig på at hun er inspirert av faktiske hendelser, men at hun har diktet fritt og freidig fram sine karakterer. Hun har gått inn i krigsårenes Bodø, sykehus i krig, i de 100.000 krigsfangenes historie, nazister og torturister, i historiene om Gudrun Galtung Haavik og Ingeborg Lygren, om spionasje for USA og KGB, om etterretning og Stay Behind.

Nedslagene er i Kragerø, Oslo, Bodø, Moskva, Gudbrandsdalen.

Det litt hu hei som det går.

Trude Teige signerer bøker i Tyskland der hun på kort tid har solgt så mye bøker at hun er blitt mangemillionær. Foto: Privat

Men det er underholdningslitteratur dette, og Teige har et seriøst fundament, og hun har villet skildre en mindre kjent del av krigshistorien, også kvinnenes.

Den sentrale personen er mormors venninne Birgit, sykepleier fra Oslo som meldte seg til tjeneste på sykehuset i Bodø etter at en kjær russisk mann døde fra henne.

Året er 1944, og Festung Bodø har mange tyskere, og mange sovjetiske krigsfanger som pines i hardt arbeid. Her er det en tvangsarbeidsleir med kvinner og barn som er tvunget til å arbeide på fiskeforedlingsfabrikk – flere av dem tvangssendt fra Ukraina til Norge.

Birgit blir venninne med Nadia, og opprøres av kvinner og barn i leir. Hun dras inn i motstandsarbeidet med sin russiske språkkunnskap. Sønderslåtte russiske fanger smugles inn og blåses liv i.

Og kjærlighet oppstår, selvsagt, mellom Birgit og en sovjetisk fange.

Mens Nadia faller for en norsk NS-mann, og mormor Tekla følger med en tysk mann til Tyskland etter krigen. Kort sagt, alt er med.

Teige har gitt ut en rekke krimbøker og kan skape spenning. Den erfarne forfatteren og journalisten kan drive research og evner å sammenfatte store begivenheter kort og effektivt.

Det er ikke lite Trude Teige gaper over denne gang, og det går fort i svingene.

Men hun er hjemme i underholdningssjangeren og har skrevet en lettlest bok med trøkk og driv.

Read Entire Article