Tonje Brenna kaller inn til møte om Unio-streiken

4 months ago 34


Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har onsdag morgen innkalt til møte i forbindelse med arbeidskonflikten mellom Unio og staten.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB
onsdag 5. juni kl. 07:39

Brenna møter pressen i arbeids- og inkluderingsdepartementets lokaler 07.45 onsdag morgen.

Ifølge kilder til NRK bryter arbeidsministeren inn med tvungen lønnsnemnd.

Årsaken kanalen oppgir er at kjernepersonell i politiet er tatt ut i streik.

Les også: Trapper opp i dag – slik rammer streiken

Varslet opptrapping

Streiken startet 24. mai og ble trappet opp for tredje gang mandag. Da varslet Unio en ytterligere opptrapping onsdag. Ytterligere 160 Unio-medlemmer er ut i streik, blant dem er ansatte i politiet og Meteorologisk institutt.

Dermed vil nesten 3500 Unio-medlemmer være tatt ut i streik.

Les også: Meteorolog-streiken: Full stans i helikoptertrafikken

Det rammer Sokkeldirektoratet, Meteorologisk institutt og politiet.

– Dette er en opptrapping som tydeliggjør den alvorlige situasjonen. Vi vil ha regjeringen til forhandlingsbordet, sa leder Ørjan Hjortland i Unio stats streikekomité i forbindelse med det nye uttaket.

Les også: Streiken trappes opp: 163 nye medlemmer tas ut i morgen

Tvungen lønnsnemnd

Søndag kveld avsluttet regjeringen streiken til Akademikerne med tvungen lønnsnemnd, men Unio fortsatte sin streik med full styrke.

Akademikerne og Unio brøt meglingen i statsoppgjøret fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk mens Erna Solberg (H) var statsminister.

Avtalen overlater til partene i den enkelte virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022. Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle organiserte. LO og YS vil ha en slik ordning.

Read Entire Article