Fredag kan regjeringen bli overkjørt av Stortinget på meieripolitikk. Det forsøker Tine å forhindre.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Torsdag meldte Nationen at et flertall på Stortinget kan komme til å sette en stopper for regjeringens kutt i tilskudd til meierier som konkurrerer mot Tine.
Fredag, siste dag før Stortinget tar sommerferie, skal saken avgjøres.
Det siste døgnet har Tine-lobbyist Gunnar Dalen forsøkt å forhindre at Frps forslag går gjennom.
Det har inkludert e-poster til stortingspolitikere om «hva konsekvensene vil bli hvis dette får flertall». E24 har sett e-posten som Dalen bekrefter at han har sendt til flere representanter.
– Vi har kontaktet politikere som vi synes det er viktig at ser rekkevidden av et sånt løst forslag. Dette vil ramme bonden og forbrukeren, sier han.
– Overrasket
Ap og Sp ønsker å fase ut de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren.
I første omgang har regjeringen kommet til enighet om en reduksjon på omtrent 50 millioner kroner.
Samtidig har den vært nødt til å komme frem til en ny prismodell for melk som følge av en internasjonal avtale.
Forslaget som ligger an til å få flertall, gjør at regjeringen må sørge for at den nye melkeordningen har fungert minst ett år før det vurderes å gjennomføre reduksjonen i støtte til Q, Rørosmeieriene og Synnøve Finden.
– Jeg tror nok at regjeringen kommer til å bli overrasket, sa Høyres Lene Westgaard-Halle til Nationen torsdag, da hun skålte i melk sammen med Venstre og Frp.
At «melkebanden» får støtte fra SV, hadde ikke Tine ventet.
– Som flere andre er vi overrasket over at SV signaliserer at de støtter dette. Vi kjenner ikke til hva som har skjedd og ikke skjedd i de politiske forhandlingene, men ser at forslaget støttes av partier som ellers ikke er enige om norsk landbrukspolitikk, sier Dalen.
Bekymret for utsettelse
I mailen til stortingspolitikere lister lobbyisten opp åtte punkter som meierigiganten mener at vil være negative konsekvenser ved forslaget.
Han mener det er snakk om tilskudd til enkeltaktører som ikke «tar helhetsansvar i verdikjedene for melk».
Han mener forslaget belønner «politisk énsaksaktører på bekostning av aktører som gjør sitt beste for å levere på helhetlige samfunnsoppdrag».
Han mener forslaget flytter kapital fra bønder og forbrukere til «investoreide og kapitalsterke milliardkonsern».
Og han mener det er risikabelt å skulle utsette avgjørelsen i ett år, fordi det er valg i 2025.
– Vi kan ikke med sikkerhet si hvordan flertallet ser ut da, og vi er bekymret for at det kan komme til å bli et flertall som ikke prioriterer norske verdikjeder i matsystemet, skriver han.
– Hvilke politikere håper du å overbevise?
– Politikerne stemmer som de vil, og nå må Stortinget få jobbe. Tine vedtar ikke landbrukspolitikken i Norge. Om Stortinget stemmer for dette forslaget, tar vi det til etterretning.
Provosert
Trond Lund, sjef i Rørosmeieriet, har også sett e-posten fra Dalen. Den provoserer.
– Det jeg reagerer mest på er påstanden om at vi ikke tar helhetsansvar for verdikjeden. Vi er Norges eneste heløkologiske meieri, som produserer uten kunstig stimuli. Og vi føler at vår satsing styrker norsk melk som helhet. Så den der var et stykke over streken, sier han til E24.
Når det gjelder konsekvensene av forslaget, sier Lund at det finnes klare svar på hva som faktisk vil skje.
Både han og Q-Meieriene pleier å vise til 2022, da de ble fratatt distribusjonstilskuddet.
– Da måtte vi sette opp prisen, og vi mistet markedsandeler. Da vi fikk tilskuddet tilbake igjen året etter, snudde det.