TikTok-fenomen på norsk: Fullstendig oppslukende!

2 days ago 5


 GyldendalRebecca Yarros (43) har tatt verden med storm med sin Empyriet-serie. Nå er de første to bøkene ute på norsk. Foto: Gyldendal

BookTok har rett: «Fjerde Ving» av Rebecca Yarros er fantastisk underholdning.

torsdag 3. oktober kl. 18:10

Jeg kunne ikke legge boken fra meg!

Jeg leste på trikken, mens jeg laget mat, pusset tenner og til langt på natt. Jeg har felt tårer, ledd og heiet på karakterene. Og jeg er ikke alene.

Da «Fjerde ving» ble lansert på engelsk i april i fjor, ble førsteopplaget på over 100.000 eksemplarer revet ut av butikkhyllene. Denne førsteutgaven selges nå for tusenvis av kroner på bruktmarkedet.

Så langt har «Fjerde ving», og oppfølgeren «Jernflammen» i det som kalles «Empyriet»-serien, solgt rundt seks millioner eksemplarer globalt, er under oversettelse i 30 land, blitt et stort fenomen på TikTok - og har gjort forfatter Rebecca Yarros til romantasy-dronning. Serien skal også bli tv-serie på Amazon Prime.

BOKANMELDELSE

«Fjerde ving»

Forfatter: Rebecca Yarros
Forlag: Gyldendal
Sjanger: Romantasy
Sideantall: 589
Pris: 299 kr.

Yarros låner flittig fra suksesser som «A Court of Thorns and Roses» (av Maas), Harry Potter, «Divergent», «Hunger Games» og «Game of Thrones».

Bokens mest originale detalj er hovedpersonen, tjue år gamle Violet Sorrengail, som lider av bindevevssykdommen Ehlers-Danlos’ syndrom. En sykdom også Yarros har. En slik representasjonen er sjelden i denne sjangeren og gir Violet tøffere odds i kampen for å overleve.

 Katie Marie SeniorsOm forfatteren: Rebecca Yarros bor i Colorado i USA, debuterte med romantikk, og har skrevet over tjue romaner. «Fjerde ving», første bok i Empyriet-serien, ble lansert på engelsk våren 2023 og ble raskt en bestselger. TV-rettighetene er solgt til Amazon, og Yarros er selv tilknyttet prosjektet som produsent. Foto: Katie Marie Seniors

Vi befinner oss i kongeriket Navarre, som i fire hundre år har ligget i strid med kongeriket Poromiel. Ved Basgiath krigsakademi i Navarre utdannes drageryttere som skal beskytte landets grenser. Violet blir sendt til krigsakadamiet mot sin vilje.

Hun, som alltid har ønsket å bli skriver som sin avdøde far, kastes nå ut i en rekke livsfarlige prøvelser hvor hun ikke bare må kjempe mot seg selv og egen frykt, men også mot andre elever med dødbringende hensikter.

På akademiet befinner også en av hennes største fiender seg: Xaden Riorson.

Elevene som klarer seg gjennom prøvelsene, risikerer å bli drept av dragene under den såkalte treskingen, hvor dragene velger sine rytter.

«Fjerde ving»» er såkalt romantasy, en sjanger bestående av romantiske og fantastiske elementer.

Karakterene kjemper mot ytre trusler, og mot egne, motstridende følelser. En intens kjærlighetshistorie står sentralt, ispedd noe erotikk - såkalt «spice». Selv om romantasy er et nytt begrep, har vi sett liknende i serier som «Sagaen om Isfolket». Sarah J. Maas’ populære serie har for eksempel mange fellestrekk med den serien.

Allerede fra første setning - «Innskrivingsdagen er alltid den mest dødelige» - kastes leseren inn i en actionfylt og intenst spennende historie hvor vendepunktene står i kø og mye står på spill for mange.

Både bok 1 og 2 i Empyriet-serien lanseres på norsk samtidig. VGs anmelder har lest den første - og er nå klar for mer!Både bok 1 og 2 i Empyriet-serien lanseres på norsk samtidig. VGs anmelder har lest den første - og er nå klar for mer!

Yarros kan sjangeren til fingerspissene, skriver mer effektivt enn nevnte Sarah J. Maas og har skapt et rikt og detaljert fantasyunivers, fylt av legender og storpolitiske stridigheter. Hun er kreativ når hun gir leseren innføring i universet. Når Violet for eksempel ramser opp historiske fakta i fryktens stund, er det både smart og karakterbyggende.

Noen anmeldere har sammenliknet «Fjerde ving» med «Fifty Shades of Grey», en uforståelig sammenlikning.

Boken har riktignok noen få erotiske scener, men det skal ta firehundre sider før vi kommer dit, og de har lite med Fifty Shades å gjøre.

«Spicen» er bokens kleineste deler og noe av handlingen oppleves forutsigbar, men Yarros holder likevel leseren i et jerngrep.

Overraskelsene kommer tett, spenningen slakker aldri av. Her er det heftige kampscener, vennskap som settes på prøve og brutale dødsfall.

Oversetter Teje Vejrup gjør en god jobb med den norske språkdrakten, selv om Violets kallenavn fra den originale teksten «Violence» ikke klinger like godt med «Vold» på norsk.
«Fjerde ving» ender med en skikkelig cliffhanger, men Gyldendal har heldigvis utgitt oppfølgeren samtidig.

For her er det bare å lese videre. Så farvel nattesøvn, jeg er klar for mer av Violet, dragene og Yarros fabelaktige verden.

Publisert: 03.10.24 kl. 18:10

Relaterte emner

Read Entire Article