– Jeg synes hastigheten generelt er ganske lav, og jeg syns det tar for lang tid, sier Tevje Berge.
Stadig flere velger et raskere tempo enn normalt når de skal høre på lydbøker og podkaster, eller om de skal se på serier eller filmer.
– Hvis en video er 20 minutter, så vil jeg bare bli ferdig med videoen. Da tar jeg på kanskje 1,5 eller 2 i hastighet.
Berge bruker spesielt høyere hastighet i forbindelse med studiet.
– Du kan jo alltid gå tilbake, men jeg føler de snakker litt for mye om ting som ikke er relevante. Derfor velger jeg å skru opp hastigheten for å få bort det irrelevante.
Hører du på podkast eller lydbok i høyere hastighet?
Økning de siste årene
Hos lydboktjenesten Fabel, lytter omtrent 16 prosent på en annen avspillingshastighet enn normalt. Av de, er det 13 prosent som setter opp hastigheten på lydbøkene.
Snitthastigheten hos de som bruker andre avspillingshastighet ligger på cirka 1,3.
I Nextory har de sett de siste to årene at det har vært en stabil økning i «snabbspolning», altså de som lytter raskere enn normal fart.
– I dag bruker cirka 15 prosent av våre norske brukere funksjonen hver måned. Det er en økning på 4 prosent i forhold til oktober 2022, sier Karolina Bjernefalk i svenske Nextory.
– De aller fleste foretrekker å lytte til de norske stemmene i normal hastighet, altså slik bøkene ble lest inn. En liten andel lytter med noe høyere hastighet, og noen velger også litt lavere hastighet.
Det sier Ole Werring, som svarer for Storytel AS på det norske markedet.
– Totalt lytter godt over nitti prosent til normal hastighet eller saktere. Den resterende andelen lytter primært i hastigheter mellom 1 og 1,5 ganger den opprinnelige, altså litt høyere. Veldig få lytter til hastigheter raskere enn dette.
Hør forskjellen på Ivar Nergaard i normal, 1.5x hastighet, og 2x hastighet her (BONUS: hør også i 3x, 4x, og 5x nederst i saken):
Det er midnatt, og det blåser snø inn fra havet. En ung mann går over en høy jernbanebro i retning Stockholm. Ansiktet hans er blekt som matt glass
Dobbelt så fort = dobbelt så lite innhold
– Mitt råd er, lytt til boken i den hastigheten den skal være, sier Jana Midelfart Hoff.
Hun er nevrolog og ekspert på hjernen.
– Hva har det å si for hjernen at avspillingshastigheten er raskere enn normalt?
– Der og da er det ikke farlig. Det må vi slå fast. Men det er klart at når du spiller av mer enn 1,5 ganger så fort, så får du ikke med deg det som skjer. Dobbelt så fort, er dobbelt så lite innhold, sier Midelfart Hoff.
– Den største bekymringen er at når vi spiller fort – antakelig fordi vi skal rekke åtte lydbøker, ikke bare tre på en kveld – så lærer vi oss ikke å være i nuet og det å konsentrere seg. Det er på sikt en dårlig ting for hjernen vår.
At vi får så mye informasjon på kort tid, kan bidra til en slags overbelastning for hjernen.
– Nå vet vi at fast food ikke er så bra for oss. Spørsmålet er om fast sound heller ikke er det på sikt.
– Det er en mening med at boka skal leses fra A til B. Det er en mening med at filmen er laget på den måten. Mest av alt er det en mening med at vi skal øve oss på å stå i øyeblikket og være konsentrert, for det er det vi trenger i det av livet som vi lever og ikke bare ser på.
– Snakker supersonisk
Ivar Nergaard er skuespiller og testforfatter. Han er også stemmen bak en haug med ulike bøker.
Han synes selv at han allerede leser fort ved normal hastighet.
– Nå syns jeg at jeg leser hurtig nok som det er.
Når NRK spiller av stemmen hans i høyere hastighet, henholdsvis 1.5x og 2x, blir han sjokkert.
– Da snakker du supersonisk. Det der kan da ikke være noe trivelig å høre på i bøker. Du skal jo kose deg litt med ei bok. Det går jo så fort unna at du får jo ikke tid til å puste, og innholdet forsvinner, tenker jeg.
Klarer du å forstå Ivar Nergaard i 3x, 4x og 5x hastighet?
Det er midnatt, og det blåser snø inn fra havet. En ung mann går over en høy jernbanebro i retning Stockholm. Ansiktet hans er blekt som matt glass.
Publisert 10.10.2024, kl. 22.25