Ta debatten fra talerstolen, ikke forsiden av VG

5 months ago 130


Skulle alle politikere meldt seg ut hver gang de var uenig i et vedtak, hadde vi neppe hatt politikere igjen i dette landet.

SKAL KJEMPE VIDERE: «Politikken er fornyet. Og de som er uenig med det som er vedtatt, må brette opp ermene og ta kampen igjen om to år», skriver Oda Oline Omdal. Foto: Mona Hauglid
tirsdag 25. juni kl. 11:04

Hva har skjedd i Unge Høyre?

  1. Unge Høyre hadde landsmøte i helgen. Der ble det gjort et nytt vedtak i ungdomspartiets innvandringspolitikk.
  2. Vedtaket innebærer blant annet å avslutte mottak av kvoteflyktninger «så lenge Norge har et «integreringsetterslep» og gi midlertidig opphold fremfor permanent opphold.
  3. Arina Aamir (18) og Jenny Helene Syse (22) , som begge sitter i Oslo bystyre, vil melde seg ut av Unge Høyre etter det nye vedtaket. Aamir eller Syse ønsker ikke å trekke seg ut av moderpartiet Høyre, kun ungdomspartiet.
  4. Johanne-Marie Haanes, andre nestleder i Høyres studenter i Bergen, skrev at hun ikke lenger kjenner igjen Unge Høyre i et leserinnlegg i VG.
  5. I 2023 sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby til Aftenposten at han ville innføre innvandringsstopp. Det nye vedtaket til Unge Høyre, går ikke så langt, understreker han.
  6. – Det er ikke en innvandringsstopp, jeg vil heller kalle det en innstramning, sier Svenneby. Likevel innrømmer han at vedtaket er kontroversielt.
  7. Høyre er uenig med ungdomspartiet. – Vi kan ikke si stopp til kvoteflyktninger, men vi kan ta imot færre enn det vi gjør i dag, sier Mari Holm Lønseth, Høyres justispolitiske talsperson til VG.

ODA OLINE OMDAL, stolt Unge Høyre-medlem

I helgen har Unge Høyre hatt landsmøte. Over 2000 punkter med politikk er vedtatt.

Programmet omfatter både skole, forsvar, utenriks, innenriks, justis, helse, alkohol og rus.

Da skulle det bare mangle at kampene både blir store og mange. Det er bra.

På landsmøtet er det flertallet som bestemmer. Noen ganger er man rivende uenig med flertallet, og det kan være både trist og frustrerende.

Å være med i politikken innebærer mange seire, og noen tap. Men man taper dobbelt ved å bare melde seg ut heller enn å delta i debatten og tale sin sak.

Ingen av medlemmene som vil melde seg ut i helgen var til stede på landsmøtet. De deltok heller ikke i fylkesorganisasjonens behandling av programmet, hvor det var åpent for å sende inn endringsforslag.

Og mulig å stryke punkter og legge til punkter.

Les også: Jeg kjenner ikke igjen Unge Høyre

KRITISK: Arina Aamir Arina Aamir (18) i Oslo bystyre, vil melde seg ut av Unge Høyre etter det nye vedtaket om å ikke ta i mot flere kvoteflyktninger. – Dette er mennesker som kommer fra land i krig og nød. Dette gir ikke mening. Jeg mener at dette vedtaket tar oss 40 år tilbake i tid, sa hun til VG. Foto: Gisle Oddstad / VG

Den muligheten har absolutt alle medlemmer i Unge Høyre hatt i forkant av landsmøtet.

Når man velger å ikke delta på landsmøtet fordi man «ikke liker retningen», fraskriver man seg også rettigheten til å klage på vedtakene i etterkant.

Man får ikke endret et vedtak ved å gå til VG med en forsidesak, fremfor å faktisk være på landsmøtet.

Det fremstår verken rasjonelt eller særlig klokt å reagere på et så sterkt vedtak, når man ikke har deltatt i prosessen bak.

Det er like lite rasjonelt å melde seg ut av et parti, som det er å stenge dørene til Stortinget eller spraye ned malerier fordi man mener politikere ikke gjør nok for klima.

De som melder seg ut, og som begår sivil ulydighet for å skape et poeng har en klar ting til felles: de deltar ikke i de demokratiske prosessene bak vedtakene som fattes.

Personlig er jeg stort sett fornøyd med alt vi har vedtatt. Noen punkter er jeg uenig i. Som å åpne for surrogati i Norge. Men flertallet på landsmøtet var for.

Det er partiorganisasjonens demokrati. Jeg kommer ikke til å melde meg ut av den grunn. Simpelthen fordi det er å tape en kamp før man har kjempet den.

DEKKET AV MALING: «Det er like lite rasjonelt å melde seg ut av et parti, som det er å spraye ned malerier fordi man mener politikere ikke gjør nok for klima», skriver Oda Oline Omdal. Bildet er fra da aksjonister fra «Stopp oljeletingen» sprayet ned Monolitten i Vigelandsparken i Oslo i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB

Skulle alle politikere meldt seg ut hver gang de var uenig i et vedtak, hadde vi neppe hatt politikere igjen i dette landet.

Det er helt innafor å være uenig. Men å henge ut organisasjonen på forsiden av VG, fremfor å delta i debattene er hverken demokratisk eller rettferdig overfor dem som faktisk har deltatt i programbehandlingen.

Alle de 200 delegatene på landsmøte har garantert reist hjem lettet over noen gjennomslag, og skikkelig skuffet over noen nederlag.

Men felles for alle er at de har brukt stemmen sin, og gjort sitt for å påvirke politikken.

VEIEN VIDERE: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, sikter seg inn på plass på Stortinget.  I fjor skaffet han Høyres beste resultat i skolevalget på ti år. Foto: Gøran Bohlin / VG

Takhøyden i Unge Høyre er like stor som før landsmøtet, om ikke høyere.

Politikken er fornyet. Og de som er uenig med det som er vedtatt, har bare med å brette opp ermene og ta kampen igjen om to år.

Det skal jeg, men fra innsiden - ikke utsiden.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article