To rumenske menn er dømt for å drive bedragerivirksomhet, fra Romania.
mandag 8. juli kl. 10:06I over et og et halvt år drev to rumenske menn bedragerivirksomhet i Romania. Mennene klarte å svindle over 400 nordmenn via falske SMSer.
I oktober var Økokrim på svindelaksjon i Romania hvor tre menn ble pågrepet.
Nå er to av dem dømt.
De internasjonale svindlerne er dømt for grove bedragerier og ID-tyveri, i en sak hvor totalt 423 nordmenn er bedratt.
Ved hjelp av teknisk avanserte og utspekulerte metoder forsøkte gjerningspersonene å tappe uvitende ofre for mer enn ti millioner kroner.
Ny tid i kampen
Økokrim åpnet etterforskning i saken etter en anmeldelse fra Statens vegvesen. Etter en grundig etterforskning resulterte dette i en storaksjon i Romania.
40 rumenske politifolk deltok i aksjonen, på oppdrag fra Økokrim. Økokrim var også til stede under aksjonen.
De domfelte ble pågrepet og utlevert til Norge for videre straffeforfølgning.
– Digitale bedragerier øker både i omfang og alvorlighet. Saken markerer en ny
tid for kampen mot digital kriminalitet. Politiet blir bedre og bedre på
etterforskning av digitale bedragerier og kriminalitet som pågår på tvers av
landegrenser, sier politiadvokat i Økokrim, Jon Andre Hvoslef-Eide.
Skreddersydd
Svindlene rettet bedrageriene sine mot norske brukere av Statens vegvesens selvbetjeningsportal for kjøp og salg av kjøretøy. De brukte teknisk avanserte hjelpemidler for å skjule sporene sine på internett.
– Vi ser at kriminelle blir mer profesjonelle. De benytter ofte avanserte hjelpemidler, som eksempelvis ChatGPT eller andre AI-verktøy, for å skreddersy svindelforsøkene sine, sier Hvoslef-Eide.
Viktig signal
Gjennom grundig etterforskning, samarbeid med politi i utlandet og et godt samarbeid med næringslivet i Norge ble gjerningspersonene til slutt identifisert, pågrepet og dømt.
– Dommen viser at det er mulig å avsløre gjerningspersonene i store svindelsaker, uansett hvor de befinner seg. Kriminelle som retter virksomheten sin mot norske borgere skal ikke være trygge. Dommen sender et viktig signal til kriminelle grupper om at det er stadig økende risiko for å bli tatt og at straffene er strenge, sier Hvoslef-Eide.
Digitale bedragerier er et økende problem verden over. Bankene i Norge ser en økning på 40–50 prosent hvert år, både når det gjelder antall svindelforsøk og hvor mye penger de kriminelle kommer unna med.
Dommen er ikke rettskraftig.