Den svenske sentralbanken holder renten i ro etter kutt tidligere i sommer. Samtidig varsler de rentekutt i andre halvår.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Det var lite spenning knyttet til selve rentebeslutningen ved dette rentemøtet. En undersøkelse gjennomført av Bloomberg tidligere denne uken viste at samtlige 20 spurte økonomer delte denne oppfatningen
Etter at Riksbanken kuttet renten allerede i mai, var det større interresse rundt de nye prognosene for rentebanen. Ved dette rentemøtet blir det også lagt frem en ny pengepolitisk rapport som blant annet betyr nye prognoser for inflasjon og rente.
I den forrige pengepolitiske rapporten til Riksbanken var det åpnet for to ytterligere rentekutt i år i tillegg til det som kom i mai. Nå er rentebanen justert ned.
– Forutsatt at inflasjonsutsiktene holder seg, kan styringsrenten settes ned to eller tre ganger ganger i løpet av andre halvår, skriver Riksbanken i den nye pengepolitiske rapporten.
– Men inflasjonen og de økonomiske utsiktene er usikre. Det er risiko knyttet til blant annet inflasjon i omverdenen, geopolitiske bekymringer, kronens kurs og oppgangen i svensk økonomi som kan føre til både høyere og lavere styringsrente enn i prognosen, står det.
Rentesjef i den svenske kapitalforvalteren Öhman Fonder, Lars Kristian Feste, kaller endringen i rentebanen for «marginal».
– På tross av at alt går i Riksbankens favør nå, tror vi det er risiko for færre senkninger enn hva markedet og Riksbanken legger opp til ettersom både svensk og ikke minst europeisk økonomi går bedre enn tidligere forventet. Vekst i reallønn og lavere arbeidsledighet er de viktigste faktorene, skriver han.
Synkende inflasjon
Siden da har inflasjonen fortsatt nedover. Inflasjonen i Sverige falt til 3,7 prosent i mai, ifølge tall fra den svenske statistikkmyndigheten SCB. Det var riktignok litt høyere enn ekspertene hadde trodd på forhånd.
Det var ventet en nedgang på 3,5 prosent i mai.
Riksbanken er mest opptatt av prisveksten sett bort fra renteendringer på boliglån (KPIF) når de setter renten.
Den dempet seg til 2,3 prosent i mai fra 2,9 prosent i april. På forhånd var det ventet et fall til 2,1 prosent.
SCB pekte på at tjenester økte i pris i mai og at strømprisene bidro til en stor del av nedgangen.
I april kom inflasjonen inn på 3,9 prosent.
Svenskekronen svekket
Den nye rentebanen påvirket også kronekursen. Målt mot den norske kronen, svekket den svenske kronen seg like etter at rapporten ble lagt frem.
100 svenske kroner koster nå 100,54 norske mot rundt 100,90 før beslutningen.
Swift-effekt
I mai ble det arrangert tre konserter med artisten Taylor Swift og Eurovision i Sverige. På forhånd var det snakk om at kulturarrangementene kunne føre til økt inflasjon i mai.
Tallene fra de svenske statistikkmyndighetene viser at den månedlige prisøkningen på overnatting økte med 11,2 prosent.
Med fasit i hånden pekte flere økonomer på at Swift kan ha holdt prisveksten oppe.