Det startet som et opprør fra studenter som var lei av måten regjeringen fordelte offentlige jobber på.
Nå har titusenvis av bangladeshere sluttet seg til protestene.
Denne uken stengte myndighetene alle institusjoner for høyere utdanning. Samtidig har opptøyene eskalert i omfang.
Fredag har studentdemonstrantene stormet et fengsel i hovedstaden Dhaka og frigjort de innsatte, før de satte fyr på bygget, sier politiet til AFP.
Også landets kringkaster ble stormet og tent på dagen før. Rundt 100 politibetjenter ble skadet under hendelsen.
Myndighetene i Bangladesh har innført portforbud, og har også satt inn militære styrker til å bistå politiet, skriver AFP.
Over 100 drept
Tirsdag barket studenter som er kritiske til kvotesystemet, kjent som «anti-kvote-demonstrantene» sammen med dem som støtter regjeringspartiet Awami League. Politiet grep inn med gummikuler og tåregass.
Samme dag ble kontorene til opposisjonspartiet Det bangladeshiske nasjonalistpartiet (BNP) i hovedstaden Dhaka raidet.
Ifølge lokale sykehuskilder har 75 personer blitt drept i sammenstøt de siste dagene. Det gjør at dødstallet stiger til over 100.
Hundrevis har også blitt skadet.
Protest mot kvotesystem
Studentene har protestert siden 1. juli. Det var en reaksjon på at den bangladeshiske høyesteretten gjenopptok et gammelt kvotesystem for ansettelser til attraktive stillinger i statsledelsen.
Kvotesystemet reserverer over halvparten av desse stillingane til etterkommere av de som kjempet i uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971. Det er også senere kommet mindre kvoter for kvinner og minoriteter.
I 2018 ble systemet fjernet etter lignende studentprotester.
Studentene mener jobbene burde gå til de beste kandidatene uavhengig av bakgrunn. Særlig siden antallet nye stillinger i Bangladesh har gått ned de siste årene, ifølge en rapport fra Verdensbanken.
Mangelen på jobb rammer de mellom 15 og 29 hardere enn noen annen gruppe. Likevel får stadig flere høyere utdanning, og flere ønsker seg arbeid i offentlig sektor.
Torsdag sa justisminister Anisul Huq at regjeringen ville ta en gjennomgang av kvotesystemet og samarbeide med studentlederne for å finne en løsning. Demonstrantene svarte at de ikke har noen planer om å samarbeide med regjeringen.
Publisert 19.07.2024, kl. 20.17 Oppdatert 19.07.2024, kl. 20.29