Streikefare i Dyreparken

4 months ago 39


Åtte dyrepassere ved Dyreparken i Kristiansand blir tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige.

 Sjimpansen Julius (44) holder til i Dyreparken i Kristiansand. Han skal riktignok ikke streike. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Natt til fredag utløper meglingsfristen mellom NHO Reiseliv og Norsk Arbeidsmandsforbund for Fritids- og aktivitetsavtalen.

Den frivillige meglingen førte ikke frem. Nå skal partene møtes rundt Riksmeklerens bord.

Konfliktens kjerne dreier seg om lønnen til de organiserte dyrepasserne på Dyreparken i Kristiansand.

Les på E24+

Disse tallene bekymrer boligforskeren

– Må i megling

Fagforeningen Norges Arbeidsmanndsforbund mener de organiserte arbeiderne får dårligere lønnsvilkår enn sine uorganiserte kollegaer.

Det har Dyreparken avvist.

Til NRK sa administrerende direktør i Dyreparken Per Arnstein Aamot at de organiserte arbeiderne fikk et like godt tilbud som sine uorganiserte kollegaer under forhandlingene mellom NHO og Arbeidsmandsforbundet.

– Der har vi forskjellig oppfatning, sier forbudssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen til E24.

Han har forstått det slik at de uorganiserte fikk lønnsøkning på lik linje med frontfaget, mens de organiserte i Dyreparken måtte vente på det som ble forhandlet frem.

Da resultatet var klart, hadde tillitsvalgte i Dyreparken regnet seg frem til at de måtte få en kompensasjon for å nå opp til det samme nivået som de uorganiserte fikk.

– For å si det sånn, hvis de hadde fått det samme som de uorganiserte fikk, så hadde vi blitt enige. Det er en grunn til at vi må i megling, sier han.

– Det tilbudet Dyrepasserne har fått er det samme som er gitt til våre øvrige ansatte. Siden vi skal inn i megling, kan vi dessverre ikke kommentere ytterligere, svarer Anniken Bjørnstad Schjøtt, som er markeds- og kommunikasjonsdirektør hos Dyreparken.

– Skal være folk igjen

Det er kun åtte ansatte som blir tatt ut i streik dersom meglingen ikke fører frem før natt til fredag.

De åtte jobber som dyrepassere, og utgjør omtrent en tredjedel av alle dyrepassere ved dyreparken, opplyser Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet.

Hva så med dyrene? Hvis en arbeidskonflikt kan føre til fare for liv, helse eller sikkerhet eller andre alvorlige samfunnskonsekvenser, kan regjeringen tvinge gjennom det som kalles «tvungen lønnsnemnd».

Da Akademikerne streiket tidligere i våres, ba flere regjeringen gripe inn siden streiken gikk utover dyrevelferden hos noen kyllinger. Flere ansatte hos Mattilsynet streiket.

Streiken gikk til tvungen lønnsnemnd, men det var på grunn av de streikende ansatte hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Ikke på grunn av kyllingenes velferd.

Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet sier de har dyrevelferd i baktanken når de utformer uttaket.

– Det skal være folk igjen for å ta vare på dyrene, sier han.

Riksmegler Mats Ruland har sagt til Dagbladet at han håper og tror at meglingen fører frem.

– Vi satser på at alle skal få se både Kaptein Sabeltann og Julius i sommer, sa Ruland til avisen.

Read Entire Article