Støre har fått fuglevenn på hytta

4 months ago 36


Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre er entusiastisk opptatt av fuglen «Oddrun», som ruger ved hytta hans.
  • Støre følger nøye med på ærfuglens bevegelser via GPS.
  • Han kritiserer landbruksminister Geir Pollestads (Sp) uttalelse om å bygge ned mer natur tidligere i år.
  • Støre understreker viktigheten av å ta vare på naturen og foreslår tiltak for å beskytte fiskebestanden i Oslofjorden.

Den 63 år gamle naturentusiasten fra Ris i Oslo viser torsdag ettermiddag stolt frem iPaden sin på Statsministerens kontor (SMK).

Nei, det er ikke et viktig møte eller et utenlandsk statsoverhode på FaceTime som opptar den travle statsministeren. Det er ærfuglen Oddrun.

Hun ruger like ved hytta hans i Kilsund i Arendal. Nå venter han i spenning på at eggene hennes skal klekkes.

– De nyfødte gakk-gakkene flyr ikke før i august eller september, så de er avhengige av å svømme. Det kan de gjøre nesten med en gang de er født, forklarer Støre engasjert.

Støre viser frem et kart fullt av gule streker til VGs fotograf. Han følger nøye med på oppdateringer om den GPS-merkede Oddrun, som kommer fire ganger i døgnet.

Når eggene klekkes svømmer mor og unger raskt til et nytt sted. Forskere ved Universitetet i Sørøst-Norge og BirdLife Norge har merket tyve ærfugler i et nytt forskningsprosjektet, blant annet for å se hvor ærfuglene drar med de nykledde fugleungene.

Les Stoltenberg-klassikeren fra arkivet: Her får anda Veranda politieskorte over veien

– Jeg sjekker gjerne hvordan det går med henne et par ganger om dagen. Og alltid før jeg legger meg. Hun stikker ofte ut på svømmetur rundt midnatt for å finne seg en matbit. Det tar på å ruge, sier Støre.

– Du vurderte ikke å kalle henne Ærna?

– Nei, det gjorde jeg ikke, sier Støre raskt og smiler:

– Jeg skjønner at det ble nevnt her som et forslag, men hun heter Oddrun fordi hun ligger på en odde og ruger, sier han.

Støre har det siste året satt opp uglekasser, merket svaler og merket ærfugl sammen med generalsekretær Christian Steel i miljøorganisasjonen Sabima.

– Det går bra med ærfuglen på hytta til Jonas, men det går ikke så bra med ærfugler generelt i Norge. De er på rødlista, i likhet med seksti prosent av norske sjøfuglarter. Det går i nedoverbakke med dem, fordi vi ikke tar vare på havet, forklarer Steel.

Han lister opp en rekke årsaker til den triste tilstanden for norske sjøfugler: forurensning, nitrogenutslipp, kloakk, overfiske og oppdrett.

SER PÅ ODDRUN: Jonas Gahr Støre og generalsekretær Christian Steel ser på ærfuglen som har slått seg ned ved hytta til Støre. Steel bor i nærheten. Foto: Sabima

- Summen av alt dette gjør at det går dårligere med fiskebestandene og tareskogen. Det rammer sjøfuglene, sier han.

På spørsmål fra VG om hva Støre bør gjøre, sier han at Norge bør verne mer av havet og verne det strengere.

– Det bør også innføres strengere regler for bunntrål. Og vi må gjøre noe med forurensingssituasjonen, svarer han.

– Ikke så begeistret

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) fikk i vinter kraftig kritikk da han i et VG-intervju sa at Norge burde bygge ned enda mer natur.

– Du som nå har blitt fugleengasjert: Blir du litt streng med Geir Pollestad, når han kommer til VG og sier at han vil bygge ned mer norsk natur?

– Han og jeg har nok litt ulik inngang til dette. Jeg har sagt til ham at jeg ikke var så begeistret for utsagnet «bygg ned mer norsk natur», sier Støre.

LESTE STOLT OPP: Landbruksminister Geir Pollestad hadde i februar i år tatt med seg en liten jukselapp da han inviterte VG til naturkrise-intervju på Bygdøy i Oslo. Foto: Jørgen Braastad / VG

I Hurdalsplattformen, som har styrt Støre-regjeringens politikk siden 2021-valget, står det at «klima og natur skal være en ramme rundt all politikk».

Støre understreker samtidig at regjeringen er for både bygging og mer aktivitet der man kan nå gode mål.

– Men naturhensyn blir viktigere. Nå har vi en klimaavtale og vi har fått en naturavtale. Naturspørsmål er tett på folk i hverdagen, fordi det er lokale miljøspørsmål. Gjør vi riktige ting for naturen, så har det en positiv effekt på klimaet, sier han.

– Kontroversielt

Støre sier at de har lagt Oslofjorden inn som tiltaksområde og mener de tok gode klima- og miljøhensyn i landbruksoppgjøret.

Han kommer nå med en oppsiktsvekkende melding:

– Vi må se på andre tiltak for å slå ring om fiskebestanden. Dette kommer til å bli kontroversielt, men jeg tror vi må diskutere både yrkesfiske og fritidsfiske, sier Støre.

ENGASJERT: Jonas Gahr Støre lovet å bli klimaforkjemper da han møtte VG til sommerintervju på hytta i Kilsund rett før 2021-valget. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Kan det bli aktuelt med forbud eller nye kvoter her?

– Vi er opptatt av å redde Oslofjorden. Det krever tiltak på flere områder, sier han.

– Så det er en liten forskjell mellom dere og Senterpartiet på natur?

– Vi er én regjering. Men du får aldri et sitat fra meg som sier at vi skal bygge ned norsk natur. Mitt utgangspunkt er at vi både skal bruke naturen, og ta vare på den, sier han.

Fuglenes venn

Statsministeren avslører overfor VG at han er familiens største fuglevenn.

– Det har alltid vært svaler ute i båtbuene våre på hytta. De flyr til Sør-Afrika hvert år, før de flyr tilbake igjen. Det er jo en helt utrolig historie. Så er det noen stemmer hos meg som sier at vi må rense opp litt her, fordi de skiter ned buene. Men da sier jeg nei, sier Støre med stort engasjement.

– Så det er du som er familiens fuglebeskytter?

– Ja, men jeg har stor oppslutning om det, sier han.

Read Entire Article