Statkrafts værmelding for strømprisen: 50 øre

1 month ago 12


Statkraftsjefen sier vi fremover ligger an til relativt lave strømpriser. På kort sikt, men er mer usikker på lang sikt. Foto: Bjørn Haugan / VG

Statkraftsjef Birgitte Ringstad Vartdal sier fulle vannmagasiner og dagens strømmarked kan gi en stabilt lav pris i Norge det neste året. Hun sier at vi har hatt lavere strømpriser i Norge enn i Europa siden 2020.

Rapporterer fra oljemessen i Stavanger.onsdag 28. august kl. 11:12

Kortversjonen

  • Statkrafts sjef Birgitte Ringstad Vartdal sier at fylte vannmagasiner og dagens strømmarked kan gi en stabil lav pris i Norge det neste året.
  • Vartdal sier at uforutsette hendelser kan endre dette, men at det er bildet basert på dagens forutsetninger.

Statkrafts vannmagasiner i Sør-Norge er vannfulle for tiden: Fyllingsgraden i Sør-Norge er svært høy.

Inn mot en vinter er det svært gode nyheter for et norsk folk som de siste årene har måtte tåle høye strømpriser de aldri har opplevd før, så høye at regjering og Stortinget har gått inn og sponset.

– Vi har en veldig bra fyllingsgrad i Sør-Norge og noe lavere i nord. Markedet har handlet mellom 45 og 50 øre i snitt det neste året. Trolig noe høyere om vinteren og lavere om sommeren. Det ligger an til et mer normalisert nivå, sier Vartdal.

Hun sier at uforutsette hendelser kan endre dette, men at det er bildet basert på dagens forutsetninger.

Fare for høyere priser på sikt

Vi møter henne på oljemessen ONS i Stavanger, som feirer 50-års jubileum i år, hvor kampen om energien i fremtiden er et viktig tema, hvor rammene er krevende:

  • Det fremstår som lite realistisk med mange nye vindturbiner på land de neste årene.
  • Havvindturbin-satsing er først realistisk utpå 2030-tallet.
  • Equinor vil hente mer strøm fra land til sine plattformer, for å produsere klimavennlig.
  • Og det kommer store energitappere, som batterifabrikker og gigantiske datasentre.
Oljemessen besøkes denne uken av rundt 60.000 mennesker i ti store haller. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Kan det gå opp?

– Dersom vi lykkes med å bygge ny industri som du her nevner, uten å tilføre mer kraft, så vil over tid få et mindre kraftoverskudd og ergo høyere priser.

– Så på kort sikt har du gode nyheter, men på mellomlang og lang sikt, kan prisene bli høyere fordi etterspørselen blir mye høyere enn tilbudet?

– Det kan bli utfallet, men det bygges veldig mye fornybar energi i landene rundt oss i Europa: Vi har mulighet til å importere strøm til gode priser. Når vi har vannkraft som kan lagres og selges når prisene er høye, så kan vi importere kraft når prisene er lave.

Hun tar forbehold om at forutsetningene kan endre seg, men kommer med en god strømværmelding. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Lavere pris i Norge

Hun legger til at stat og kommuner vil tjene på at norsk industri utvikles.

Og sier at strømprisen i Norge har vært lavere de siste årene, enn i Europa.

– Gjennom energikrisen de senere årene har norske strømpriser vært lavere enn i Europa. Spotprisen i Norge har vært lavere eller til dels lavere enn spotprisen i Tyskland, som i stor grad styrer det markedet, sier Statkraft-sjefen.

Her er utviklingen i spotprisen i Tyskland og de fem norske strømregionene siden 2019:

Hun forsvarer dagens kraftmodell. Foto: Bjørn Haugan / VG

Krefter på venstresiden vil regulere eksporten av kraft som går gjennom kabler fra Norge til Europa. Eksporten skal reguleres slik at vi skal sikre lavere strømpriser i Norge enn i Europa.

Les mer om det her:

Aps Trond Giske er en av dem som har tatt til orde for en regulering som gjør at er garantert en lavere strømpris i Norge enn i Europa.

Dette sa han i et intervju med VG nylig:

– På landsmøtet sist fikk vi vedtatt at vi skal ha lavere pris i Norge enn på kontinentet. Skal vi lykkes med det, kan vi ikke ha fri flyt av strøm gjennom kablene til Europa. Vi skal ha utenlandshandel av strøm gjennom kablene, men vi må kunne regulere den.

– Og det tror du EU og Brussel blir med på?

– Jeg tror de sier takk og lov for at Norge forsyner Europa med masse gass og olje og balansekraft som de trenger. Det spiller ingen rolle for dem om vi har noe regulering i stedet for fri flyt. Vi eksporterer maks 15 terawatt-timer og Europa bruker 3500 terawatt-timer. Vi bidrar bare med en dråpe i EU-havet og har minimal påvirkning på prisen i Europa.

– Er det mulig?

– Strømprisutvalget utredet 50 ulike forslag og kom til at dagens modell var den mest effektive. Et værbasert system som Norge har, kan ikke svare på et stabilt behov hvert eneste år. Da er et en fordel at vi faktisk kan importere strøm. Mer regulering gir et mindre effektivt system, sier Statkraft-sjefen.

Read Entire Article