Stanset Temu-produkt etter test: – Svært alvorlige helseeffekter

3 months ago 26


Bordbeskytter hadde 250 ganger mer plastmykner enn lovlig. Det er mye som tyder på at man tar en risiko når man handler fra Temu, ifølge Miljødirektoratet.

 Det er umulig å kontrollere alle de tusenvis av produkter man kan kjøpe på Temu. Miljødirektoratet har i denne sammenheng testet fire stykker. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I mai reagerte Miljødirektoratet mot Temu. Det viser dokumenter som E24 har fått innsyn i.

Seksjonsleder Mathieu Veulemans forteller at de bestilte fire produkter fra den kinesiske nettbutikken. Formålet var en test av interiørprodukter laget av plast. Miljødirektoratet bestilte fra flere utenlandske nettbutikker.

– Vi fant feil i ett av Temu-produktene, en bordbeskytter. Den inneholdt plastmykner langt over grenseverdi, sier Veulemans.

Stoffet går under navnet DEHP og er dokumentert helseskadelig. Derfor sier EU-regelverk, som Norge også følger, at produkter kan inneholde maks 0,1 prosent av stoffet. Bordbeskytteren inneholdt 25 prosent DEHP, altså 250 ganger så mye som er lov.

– Stoffet i seg selv har svært alvorlige helseeffekter. Det er derfor det er regulert og ikke skal brukes i forbrukerprodukter.

Les på E24+

Hemmeligheten bak Temu: – Bruker alle triksene

Miljødirektoratet har nå fått Temu til å fjerne produktet. Veulemans forteller at de kommer til å fortsette å teste Temu-varer. Som etter sommeren, når de skal gjøre tilsvarende test med leketøy.

– Netthandelen er i vekst, og det dukker stadig opp nye plattformer. Vi ønsker å følge med på hva som skjer, og siden Temu er så populært, er det naturlig å inkludere dem i vår kontroll.

Den aktuelle bordbeskytteren. Foto: Skjermdump

Tyder på risiko

Temu er en plattform som knytter forbrukere tettere på produsenten. Selskapet forklarer selv at konseptet går ut på å kutte flest mulig ledd imellom. Slik oppnår kundene de svært lave prisene.

Temu består av tusenvis av produsenter, først og fremst kinesiske, og et enormt antall produkter.

– Hva oppnår dere egentlig ved å teste fire varer?

– Dette er en stikkprøvekontroll. Det er noe vi gjør basert på en risikovurdering, altså der vi antar at det er en sannsynlighet for brudd og at konsekvensen er stor. Vår jobb er å vite hva som finnes der ute, få fjernet ulovlige produkter, følge opp og gi forbrukere informasjon om hvilken risiko de tar når de kjøper fra en plattform utenfor EU, sier Veulemans.

– Hva kan dere si om å handle på Temu etter denne testen?

– Det er kanskje litt vanskelig å slå noe fast basert på én test. Samtidig er det viktig å vite at det finnes flere rapporter nå, fra andre myndigheter eller forbrukerorganisasjoner, hvor resultatene er oppsiktsvekkende. Summen av all informasjon som foreligger, tyder på at man tar en risiko når man kjøper fra Temu.

Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet

Foto: Fartein Rudjord

Les på E24+

Hermanrud har tjent nær 60 mill. på to år: Dette er favorittaksjene

EU-klage

I mai gikk en rekke forbrukerorganisasjoner i EU sammen om en klage på Temu.

De mener Temu bryter EU-regelverket på tre punkter:

  • Temu oppgir ikke tilstrekkelig informasjon om de mange selgerne som opererer på plattformen.
  • Temu bruker manipulerende design for å fremme mersalg og låse forbrukerne til plattformen.
  • Temu tåkelegger hvorfor og hvordan enkeltprodukter anbefales til brukerne.

Forbrukerrådet støtter saken. Når man ikke vet stort om selgerne, er det også vanskelig å vite om produktene møter EUs sikkerhetsstandarder, påpeker forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

– Disse standardene er til for å sikre at produkter som finner veien inn i Europa, ikke er farlige eller helseskadelige. Forbrukere som får utrygge produkter inn i hjemmene sine, utsettes for risiko, og slik ønsker vi ikke å ha det, sier Blyverket i en pressemelding.

Den italienske søsterorganisasjonen Altroconsumo kjøpte og undersøkte 28 Temu-produkter i fjor. Det var 15 leketøy og 13 sminkeprodukter. Alle produktene brøt med minst én EU-bestemmelse, ifølge nettverket Euroconsumers.

Les på E24+

Partnerskapet mellom Putin og Kim gir Vesten nye muligheter

– Fast bestemt på å følge lover

Michael Falk, PR-ansvarlig for Temu i Norden, skriver i en e-post at Temu umiddelbart fjernet produktet etter henvendelsen fra Miljødirektoratet.

– Vi prioriterer produktkvalitet og tar flere skritt for å sikre at våre selgere oppfyller regulatoriske standarder. Dette inkluderer å kreve korrekt dokumentasjon, utføre stikkprøvekontroller, kontinuerlig overvåke vår plattform og raskt håndtere tilbakemeldinger fra både publikum og tilsynsmyndigheter.

Når det gjelder anmeldelsene fra europeiske forbrukerorganisasjoner påpeker Falk at Temu kom til Europa for litt over et år siden. Siden har selskapet «aktivt søkt tilbakemeldinger fra kunder, tilsynsmyndigheter og forbrukergrupper».

– Vi har justert våre tjenester basert på denne tilbakemeldingen for bedre å tilpasse oss lokale praksiser og preferanser. Vi er fast bestemt på å følge alle relevante lover og forskrifter og streber etter å overgå minimumskravene ved å følge de høyeste standardene, skriver Falk.

Les på E24+

Utbrenthet: Lisa (23) klarte å stoppe i tide

Read Entire Article