Spørsmål og svar: Alt du må vite om Geiranger-bryllupet

1 month ago 12


Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, her fra en tilstelning de inviterte til i forkant av bryllupet. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hva skjer i Geiranger i helgen? Hvem kommer, og hvem kommer ikke? Her er det du trenger å vite om bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.

tirsdag 27. august kl. 16:02

1 Hvem gifter seg?

Prinsesse Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49).

2 Når og hvor skal bryllupet finne sted?

Bryllupet skal finne sted lørdag 31. august i Geiranger, en bygd i Stranda kommune på Vestlandet i Norge.

Vinjevollen er nabo til Hotel Union i Geiranger. Her skal vielsen i bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett være. Foto: Tore Kristiansen / VG

3 Hva er spesielt med stedet Geiranger?

Geiranger er kjent for sin spektakulære natur med dype fjorder og høye fjell. Det er et populært turistmål og står på UNESCOs verdensarvliste.

Geiranger har litt over 200 innbyggere. Foto: Mattis Sandblad / VG

4 Hvordan møttes Märtha Louise og Durek Verrett?

De møttes gjennom en felles venninne, Lindsey Simcik, i 2019.

Møtet ble en umiddelbar suksess.

– Jeg tenkte: «Ja, vi kjente hverandre for veldig lenge siden». Det kom bare ut av munnen min, har Durek tidligere fortalt til People.

Märtha Louise delte nyheten om forholdet på Instagram samme år.

5 Hva er planene for bryllupsseremonien og feiringen?

Bryllupsfeiringen varer i fire dager, og det er ventet 350 gjester. Den starter med en «Meet and Greet»-fest på Hotel 1904 i Ålesund torsdag 29. august.

Fredag følger en 3,5 timer lang båttur fra Ålesund til Geiranger med salsa-temafest på kvelden.

Selve bryllupsseremonien vil foregå på Vinjevollen lørdag før festen holdes på Hotel Union like ved siden av.

Den fire dager lange seansen avsluttes med en brunsj søndag.

Hotel 1904 i Ålesund. Foto: Mattis Sandblad / VG

6 Hvem skal vie paret?

Sogneprest Margit Lovise Holte, som er en venninne av Märtha Louise, skal vie paret. De skal vies etter Den norske kirkes vigselsliturgi.

Pastor Michael Beckwith vil også delta med en hilsen i bryllupsseremonien.

Bilde av Sogneprest Margit Lovise HolteSogneprest Margit Lovise Holte

Foto: Cecilie Hatløy/Møre Media

7 Hvilke kjente personer er invitert til bryllupet?

Det er ventet flere kjente personer fra inn- og utland. Fra den norske kongefamilien er det bekreftet at disse kommer: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og prinsesse Astrid. Fra Sverige kommer kronprinsesse Victoria og prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Sofia.

Andre som har meldt sin ankomst er Märtha Louises podkastkollega Lilli Bendriss, artist Tomine Harket, stylist Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander, den amerikanske artisten Margie Plus sammen med musikeren Harald Austad og sprangrytter Geir Gulliksen med familie.

Kronpinsesse Victoria og ektefellen prins Daniel tidligere i år. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

8 Hvem kommer ikke?

Danske kong Frederik og dronning Mary kommer ikke i bryllupet.

Flere har spekulert i om Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow kommer i bryllupet, men det gjør hun altså ikke, fortalte Verrett tidligere denne måneden.

9 Hva er kontroversielt med bryllupet?

Bryllupet har skapt kontrovers fordi bilderettighetene er solgt eksklusivt til det britiske magasinet Hello!, samt at TV-rettighetene er solgt til Netflix som holder på med en dokumentarserie om paret. Dette har ført til kritikk om at bryllupet er blitt for kommersielt.

10 Hvem betaler for bryllupet?

Kongehuset har opplyst at bryllupet finansieres privat.

Men selv om det finansieres privat, har politiet i Møre og Romsdal sagt at bryllupet kommer til å koste dem mye, og de har bedt om ekstra penger for å dekke kostnadene.

Märtha Louise og Durek får dessuten betalt for å gi utenlandske medier eksklusive bilde- og tv-rettigheter, men pressekontakten deres vil ikke oppgi hvor mye de får.

11 Hva synes kong Harald og dronning Sonja om det kommende giftermålet?

– Dronningen og jeg gleder oss over at Prinsesse Märtha Louise og Durek Verret i dag har offentliggjort sine bryllupsplaner. Vi er glade for å få Durek Verrett inn i familien, og vi ser frem til å feire den store dagen sammen med dem. Vi ønsker Märtha og Durek alt det beste, skrev kong Harald og dronning Sonja i en hilsen da paret kunngjorde forlovelsen i fjor.

Men de har reservert seg mot å bli tatt bilder av mediene som har fått eksklusive fotorettigheter.

– Vi er kjent med at det er gitt eksklusive rettigheter til to medier for dekningen av bryllupet til Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Kongehusets medlemmer har reservert seg fra å bli tatt bilde av og bli filmet av disse to mediene, i de tilfellene der pressen for øvrig ikke har tilgang, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, i en e-post til VG.

12 Hvordan har politiet forberedt seg på bryllupet?

Politiet har stengt luftrommet over Geiranger og vil stenge veier i perioder for å sikre gjestene. De har også satt opp gjerder for å trygge området. TV 2 og NRK har imidlertid fått tillatelse til å fly drone over området bryllupet holdes deler av lørdagen. Politiet har skrevet til VG at det trolig blir midlertidig bevæpning på mannskapene som deltar på oppdraget.

13 Hva er kleskoden for bryllupet?

Kleskoden for vielsen er «black tie», som betyr smoking for menn og lange kjoler for kvinner. Det vil også være en salsa-temafest på fredagen. På «Meet and greet»-festen i Ålesund torsdag er kleskoden «sexy and cool», som MinMote har tatt for seg i denne saken.

HER SKAL FESTEN FOREGÅ: Hotel Union i Geiranger. Foto: Mattis Sandblad / VG

14 Hvorfor deltar ikke Marius Borg Høiby i bryllupet?

Marius Borg Høiby, sønnen til kronprinsesse Mette-Marit, har takket høflig nei til å delta i bryllupet allerede før sommeren. Årsaken til dette er ikke oppgitt.

15 Hvilken rolle får Durek Verrett i kongefamilien?

«På samme måte som Erling Lorentzen, Johan Martin Ferner og Ari Behn, vil Durek Verrett bli en del av Kongefamilien når de gifter seg, men han vil i tråd med tradisjonen ikke ha noen tittel eller representere Kongehuset», har kongehuset tidligere opplyst om på sine nettsider.

Kongehuset opplyser også at Märtha Louise og Durek Verrett vil være til stede ved viktige markeringer i familien, for eksempel på fødselsdagsfeiringer — eller ved enkelte store idrettsarrangementer der det er tradisjon for at Kongefamilien deltar sammen.

Verrett har også tidligere sagt:

– Jeg vil ikke ha noen tittel eller assosieres med kongefamilien på noen annen måte enn at jeg skal gifte meg med Märtha.

Read Entire Article