Spionsiktet har sagt fra seg verv i Arbeiderpartiet

1 month ago 10


Utenriksminister Espen Barth Eide til venstre på et møte 8. mai i Oslo. Den siktede mannen i publikum er sladdet. Foto: Privat

Mannen ble pågrepet og siktet for spionasje mot Norge til fordel for Kina i sommer.

fredag 30. august kl. 08:04

Kortversjonen

  • En norsk statsborger i 30-årene er siktet for spionasje til fordel for Kina.
  • Mannen har vært medlem av Arbeiderpartiet og har hatt et lokalt verv.
  • Han har tidligere skrevet en doktorgrad om norsk og nordisk geopolitikk på et kinesisk universitet.

– Jeg fikk en melding tirsdag fra vedkommende med beskjed om at han trakk seg fra alle verv i Arbeiderpartiet med umiddelbar virkning. Vi fikk beskjed om det etter at han kom ut av varetekt, sier Trine Lise Sundnes (Ap) til VG.

Nordmannen i 30-årene skal da ha sendt en melding til Sundnes, som leder lokallaget der han har vært aktiv i en årrekke.

Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap). Foto: Odin Jæger / VG

Opplysninger om medlemskap i politiske organisasjoner anses som en personsensitiv opplysning. Arbeiderpartiet vil på generelt grunnlag ikke kommentere på om mannen fortsatt er medlem av partiet.

Mannen har erklært seg uskyldig i anklagene, ifølge hans forsvarer Marius Dietrichson. Han har tidligere kalt anklagene mot mannen for vage og lite håndgripelige.

Mannen ble nylig løslatt fra varetekt.

Dietrichson sier til VG at han og den siktede ikke har noen kommentar til saken.

– Saken er fortsatt klausulert. Det betyr at han ikke har innsyn i egen sak og jeg har taushetsplikt overfor både ham og alle andre. Jeg kan heller ikke vise til sakens dokumenter i mine kommentarer til pressen og derfor kan jeg heller ikke utøve et meningsfylt forsvar for ham i offentligheten. Det kan jeg på dette stadiet kun i retten og overfor politiet, sier Dietrichson.

Brukte falskt navn

Mannen ble pågrepet på Gardermoen ved hjemkomst fra Kina i juli og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina.

VG har tidligere omtalt at den siktede nordmannen i 2020 en doktorgrad ved Fudan-universitetet i Shanghai, som har nær 7000 internasjonale studenter fra 120 land. Oppgaven handlet om norsk og nordisk geopolitikk etter andre verdenskrig.

Via et internasjonalt nettsted engasjerte han forskere og diplomater til å skrive om geopolitiske forhold. Minst 19 ulike personer skal ha påtatt seg oppdrag for ham og flere har dokumentert overfor VG at de fikk betalt for jobbene.

Han brukte et falskt navn i kommunikasjonen med flere av de som tok oppdrag.

En av meldingene mellom den siktede og en som tok et oppdrag for mannen der det fremgår at mannen fikk betalt. Foto: Privat

Ba om analyser

Mannen var ute etter analyser om militært samarbeid mellom vestlige land, Taiwan, teknologi, russiske atomvåpen, USA og EU.

Han opprettet også et norsk selskap som tilbyr rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.

Mannen har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet. Han ble medlem i 2010 og har verv i et lokallag sammen med sentrale politikere. Ap vil ikke kommentere etterforskningen.

PST har tidligere bekreftet til VG at de vært involvert i flere saker hvor norske borgere er blitt forsøkt rekruttert av Kina og kinesisk etterretning, for å spionere på vegne av dem.

Ifølge avsnittsleder ved PSTs avdeling for kontraetterretning Kristian Takvam Kindt er Kina villige til å bruke betydelige ressurser på rekruttering av spioner i Norge.

Read Entire Article