Nordmannen i 30-årene som forrige uke ble siktet for forsøk på spionasje, kontaktet i 2021 Utenriksdepartementet med en forespørsel om støtte til et selskap han ønsket å etablere.
Det viser en e-post NRK har fått innsyn i.
I henvendelsen til departementet skrev han at han «ønsker å opprette et selskap jeg kan samle ressurser i, og være med på å støtte norsk politikk gjennom skapingen av relevant informasjon og kunnskap om internasjonale relasjoner».
Videre skrev mannen at han ønsket å søke om tilskudd til dette selskapet, men at han først ville få kontakt med «ansvarlige» i departementet for bistand og informasjon.
Henvendelsen ble ifølge departementet aldri besvart.
NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med siktedes forsvarer Marius Dietrichson til denne saken.
Han har tidligere sagt til NRK at hans klient nekter straffskyld, og at han ikke kan tro at PST mistenker ham for å ha forsøkt å spionere til fordel for Kina.Han har også sagt at han er forhindret fra å kommentere opplysninger som fremkommer anonymt, fordi han ikke har anledning til å legge dem frem for den spionsiktede.
PST har ikke besvart NRKs henvendelser til denne saken.
Skal ha hevdet å få støtte fra norske myndigheter
NRK har fått bekreftet at mannen tok doktorgrad i Kina i årene 2016–2020.
Ifølge e-posten til departementet var han tilbake i Norge i 2021. I 2023 opprettet mannen et selskap med adresse i Oslo, som skulle drive med analyse av internasjonale forhold.
Gjennom selskapet tok mannen kontakt med flere av sine tidligere studiekamerater, samt andre akademikere og diplomater rundt i verden. Det forteller flere av dem anonymt til NRK.
Ifølge to av de som tidligere sto oppført på selskapets nettsider, hevdet mannen å få støtte av norske myndigheter. UD avviser overfor NRK å ha gitt støtte til mannen eller til hans selskap.
– Jeg spurte konkret om det var kinesiske penger involvert i selskapet, men fikk beskjed om at det kun var norske og europeiske penger, sier en akademiker som utførte et skriveoppdrag for mannen i 2022, til NRK.
En utenlandsk eks-diplomat som kom i kontakt med siktede i 2024, sier han stanset kontakten etter seks uker.
Han oppfattet siktede som «under betydelig press».
– Jeg var ikke komfortabel med å jobbe med han. Jeg stanset kontakten med han, og ba han fjerne meg fra selskapets nettsider, sier eks-diplomaten til NRK.
Ifølge VG tok mannen kontakt med enkelte av de som var tilknyttet senteret under falskt navn. NRK har også sett dokumentasjon på dette.
Ekspert: – UD ettertraktet etterretningsmål
– Utenriksdepartementet er et av de mest ettertraktet etterretningsmålene. Norge er en nøkkelstat og premissleverandør i Arktis, dette har Kina interesse for, har førsteamanuensis Anders Grindlia Romarheim ved Forsvarets høgskole tidligere sagt til NRK.
Romarheim sier på generelt grunnlag at unge folk med ambisjoner er ettertraktet for etterretningstjenesten i Kina.
– Kina i etterretningsverdenen er kjent for kvantitet, store volum. Det er mange de prøver å påvirke. Folk som får studere ved store universiteter, vil ofte få noen følere fra sikkerhetstjenestene, mener Romarheim.
NRK har tidligere skrevet at den spionsiktede nordmannen har hatt et vara-verv i det samme Ap-lokallaget i Oslo som utenriksminister Espen Barth Eide.
Oslo Ap har tidligere opplyst til NRK at utenriksministeren og den spionsiktede mannen ikke har vært på styremøter sammen i det aktuelle lokallaget.
Mannen har også tidligere vært tilknyttet Civitas nettverk, men ble kastet ut.
Publisert 10.07.2024, kl. 16.56