Kortversjonen
- Ståle Solbakken mener kunstgress hindrer utviklingen av viktige spillertyper i norsk fotball.
- Han ønsker et forbud mot kunstgress i Eliteserien, likt som i Skottland og Nederland.
- Klubber argumenterer med at kunstgress gir bedre banekapasitet, men Solbakken etterlyser flere løsninger.
- NFF-leder Siri Nordby mener et fullstendig forbud ikke er realistisk slik situasjonen er nå.
– I Nederland er det vedtatt: DU FÅR IKKE SPILLE I DEN ØVERSTE LIGAEN HVIS DU IKKE HAR GRESS!
Solbakken banker knyttneven i et tynt høybord på Ullevaal stadion i diskusjon med VG.
12 av 16 lag i Eliteserien trener og spiller på kunstgress. I Skottland og Nederland blir det forbudt. Norges landslagssjef ønsker det samme på det øverste nivået i Norge.
Han er fast bestemt på at naturgress er bedre for spillerutviklingen, og hever stemmen ytterligere.
– I Skottland så er kunstgress kastet ut fra neste sesong. Det må bort! I Danmark er det bare to kunstgressbaner igjen og det jobbes med å få dem bort.
Interesseorganisasjonen til norske toppklubber (NTF) har tidligere tatt selvkritikk for å ikke ha dokumentert fordelene og ulempene ved å spille på kunstgress.
Solbakken trenger på sin side ingen forskning.
– Konsekvensen er at du har vanskelig for å utvikle forsvarsspillere i samme grad som de som har gress. Jeg tror også det gjelder større, tyngre spisstyper og vinger med fysikk, sier mannen som skal lede Norge til VM 2026.
– Men hvordan kan du si det når du har tre store, tunge spisser som er så gode som de er?
– Men se på Eliteserien i dag da!
– Så da ser du bort fra Haaland, Sørloth og Strand Larsen?
– Ja. Sørloth er jo 30 år.
Haaland er 24 år. Det er et «gap» der også, sier Solbakken.– Hvorfor klarer du ikke å utvikle gode nok forsvarsspillere på kunstgress?
– Fordi der ser du dum ut. Du stuper inn (i situasjoner) på kunstgress. Du blir spilt rundt. Du har ikke lyst til å takle. Du får ikke duellspillet. Se en ren gresskamp i Eliteserien kontra en kunstgresskamp så er det stor forskjell i hvordan du spiller, hvor mange nærkamper det er, et cetera.
I fjor stemte eliteseriespillerne frem fire gressbaner som ligaens beste. Det er åpenbart deres foretrukne underlag.
Banekapasitet er et sterkt motargument. Som et eksempel: Viking har gått fra å bruke SR-Bank Arena rundt 30 timer i året med gress til 1500 timer etter at de la om til kunstgress, ifølge klubben.
– Jeg sier ikke at dette er lett, men jeg sier at det jobbes for lite med løsninger og at man er for lite åpen for å få det til, mener Solbakken.
– Hva svarer du til klubber som sier at det er uaktuelt å fjerne kunstgress på grunn av økonomiske hensyn og utnyttelse av flatene de har?
– Da må vi legge en plan! For jeg skjønner det. Men jeg nekter å tro at det ikke er flater på Jæren, at det ikke er flater i Kristiansand og at det ikke er flater i Oslo. Det er flater i Oslo! Valle Hovin ligger brakk! Det er flater, sier Solbakken, i ferd med å avslutte intervjuet.
– Skal vi ta VAR-debatten også før du går? spør VG.
– Da får jeg sparken før vi har kommet i gang, sier Solbakken og ler.
Landslagssjefen forventer telefoner fra flere uenige klubbledere etter dette utspillet.
Han får heller ikke umiddelbar støtte fra sin egen leder, Siri Nordby. Hun er direktør for landslag og toppfotball.
– På elitenivå er dette avhengig av klubbene også. Vi
kan ikke si hva de må gjøre for at de skal ha en best mulig hverdag, sier Nordby til VG.Hun mener at det er mer krevende for norske klubber enn nederlandske å konkurrere på naturgressbaner på grunn av klimaet.
– Dette er et sammensatt diskusjon. Man kan gjerne ta en debatt, men de forskjellige klubbene har også utfordringer med mangel på baner.
– Ståle mener det er vanskeligere å få frem duellsterke stoppere og en spesiell type fysiske angripere. Som tidligere stopper, hva synes du om det?
– Det kan godt være at det er det, men da må vi gjøre tilpasninger som gjør at vi klarer å få frem de forsvarsspillerne. For vi må forholde oss til den situasjonen som er. Å tro at vi skal gressbaner på alle norske baner i nærmeste fremtid, er nok ikke helt realistisk.
Nordby påpeker at Norges Fotballforbund har startet et prosjekt for å heve kvaliteten på norske forsvarsspillere, hvor tidligere stopperbauta Brede Hangeland har en sentral rolle.
– Det handler om hvordan vi jobber ut mot krets og ungdomslandslag om hvordan vi ser på forsvarsspill. Nettopp fordi vi har sett at det har vært en utfordring de siste årene, forteller Nordby.
Hun mener et fokus på å utvikle tekniske spillere kan ha gått på bekostning av kompromissløse forsvarere.
– Men vi har fått frem fantastiske spillere de siste årene, minner hun om.