Solbakken om talentutvikling: Frykter utbrente spillere

5 months ago 67


Kortversjonen

  • Landslagssjef Ståle Solbakken advarer mot stress rundt unge fotballtalenter.
  • Han kaller fenomenet «Barcelona-syken» og frykter at store talenter går tapt i overgangen til voksenfotball.
  • Solbakken mener norsk fotball mangler balanse mellom ulike spillerroller og trenger bedre talentutvikling for å få med flere lenger.
  • Han understreker viktigheten av en sunn balanse mellom idrett og andre aktiviteter for unge spillere.

– Jeg har kalt det «Barcelona-sjuken», sier Ståle Solbakken.

– Den syken mener jeg er at 14, 15, 16-åringer som blir gode tidlig. Du reiser rundt, og så spiller du turneringer mot de beste lagene i Europa, forklarer han.

Solbakken vil at unge spillere skal ha spillerom for å melde avbud fra en trening av og til.

Også i 2020 skrev VG en sak om temaet. Da fikk landslagssjefen svar fra Norsk Fotballakademi, som har sendt spillere på turneringer i utlandet allerede i 10–12-årsalderen.

– Når puberteten går mot slutten skal du inn i voksenfotball. Så må du kanskje spille en B-kamp på en halvdårlig kunstgressbane et eller annet sted, og så kommer motgangen. Og så mister vi altfor mange spillere mellom 16 og 22. Jeg er livredd for at du har levd et helt fotballiv før du er 18 eller 19 år, sier Solbakken og snakker om at den «indre driven» må bevares.

– Da må du har frihet til å gjøre litt andre ting også, sier Solbakken og mener det må være lov å ringe treneren for 14–15-åring og få fri til annen aktivitet. Som å gå i en bursdag.

Allsidighet ble også et tema da han onsdag ble intervjuet av Olympiatoppens Frank Heggebø på et seminar om coaching og trening på Norges idrettshøgskole i Oslo.

– Jeg er tilhenger av at man driver med flere idretter litt lenger enn kanskje noen gjør i dag, sier han.

Solbakken er opptatt av at mange unge spillere opplever svært mye i ung alder. Det kan føre til mental tretthet, mener han.

– Det kan bli så alvorlig at du faktisk skal begynne den voksne karrieren din så er du litt sliten, sier Solbakken og legger til at han er «veldig redd» for denne utviklingen.

INTERVJUET: Olympiatoppens Frank Heggebø intervjuet Ståle Solbakken. Foto: Jostein Overvik

– Jeg tror det er viktig at man ikke tror at man er toppidrettsutøver fra man er 10–15 år gammel, sier Solbakken.

Solbakken, som selv ikke debuterte på landslaget før i andre halvdel av 20-årene, mener norsk fotball mister en del store talenter.

– Særlig nå som fotballen er blitt slik at man skal spille seg ut (av eget forsvar), så blir noe sjaltet ut for tidlig. De som kan tilegne seg funksjonell teknikk senere, men samtidig ha en ekstrem fysikk. Vi trenger forsvarsspillere. Og der har Norge syndet, sier Solbakken til VG.

Han trekker opp VM-kapteinen fra 1994, Rune Bratseth, som en spiller som kanskje ikke hadde kommet opp i dagens fotball. Bratseth ble hentet fra Nidelv til Rosenborg da han var 21 år. Ole Gunnar Solskjær fikk sin eliteseriedebut for Molde som 22-åring. Før det spilte han på nivå tre i Clausenengen.

Solbakken mener også at utviklingen til en fysisk robust spiller som Julian Ryerson skriver under på at det er mange måter å bli god på.

– Han skal spille Champions League-finale, men slo alle innlegg bak mål inntil han var 20 år, fleipet Solbakken til latter fra 180 deltagere på seminaret.

– De har vi glemt, og det gjør at vi står med et stort gap i dag i talentutviklingen mellom midtbanespillere og angrepsspillere på den ene siden og forsvarsspillere på den andre siden, sier han.

– (Pep) Guardiola har tatt over hele tankegangen, sier Solbakken med henvisning til Manchester Citys manager med mantra om ballbesittelse fra keeper til spiss.

– Derfor blir det 100 midtbanespillere og lite spisskompetanse på andre områder, sier landslagssjefen til VG.

– Særlig for spillere mellom 16 til 22 år må vi være flinke til å få med flere over lengre tid. Da får vi enda bedre spillere, og vi får flere spillere. Og hele «fødevarekjeden» blir bedre, beskriver han.

FAR OG SØNN: Markus Solbakken med bildet av seg selv på pappa Ståles fang i HamKam-garderoben. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Solbakken er også klar på at «gærne foreldre» ikke alltid fremmer sporten. Selv har han vært trener for sønnen Markus Solbakken i bare én kamp.

Den foregikk da Solbakken junior fikk landslagsdebuten. Markus Solbakken vant nylig seriegull med Sparta Praha i Tsjekkia.

– Han ble god fordi faren holdt seg unna, sier Solbakken, som er sikker på at sønnen ikke hadde spilt fotball i dag om han hadde vært personlig engasjert i at han skulle bli god.

– Jeg har aldri, aldri hatt ham som trener. Det er jeg glad for, har Markus Solbakken sagt til VG.

Men han er åpen for at foreldre også kan ha en svært positiv påvirkning. Han trekker frem hvordan Sandefjord-trener Hans Erik Ødegård ofte trente med Arsenal-stjerne Martin Ødegaard på lokalbanen «Kjappen» i Drammen.

– Martin gikk på løkka med faren sin da han var 12–13 år og fikk all mulig hjelp, mener Ståle Solbakken.

Mens Erling Braut Haaland vokste opp og ble god i et helt spesielt lag på Bryne. Faren Alfie er dypt involvert i sønnens karriere nå, men var aldri den som trente sønnen gjennom oppveksten.

Read Entire Article