Slik straffer Israel palestinerne for Norges anerkjennelse

4 months ago 35


Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) advarer om mulig kollaps i den palestinske selvstyremyndigheten dersom Israel forsetter å holde tilbake deres skatteinntekter.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
rapporterer fra Brussel søndag 26. mai kl. 15:26

Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide advarer om mulig kollaps i den palestinske selvstyremyndigheten.
  • Israel kan holde tilbake palestinske skatteinntekter, noe som kan destabilisere Vestbredden.
  • USA ber Israel frigi pengene for å unngå økonomisk kaos.

Søndag i Brussel har Eide overlevert de formelle dokumentene om anerkjennelse av Palestina, til deres statsminister Mohammad Mustafa.

Eide sier til VG at palestinerne har satt enorm pris på beslutningen fra Norge, Spania og Irland, som onsdag la ut sin anerkjennelse av Palestina samtidig.

Straffer andre palestinere

Men anerkjennelsen fra tre europeiske land har sin pris, og den kan palestinerne komme til å betale, ifølge den norske utenriksministeren:

– Mustafa fortalte at det siste Israel har funnet på, er at disse skattepengene skal brukes til å finansiere de israelske ofrene fra massakren i oktober. De vil ta av palestinernes penger. Det er absurd, for da straffes man helt andre palestinere for massemordet. Det gir null mening, sier Espen Barth Eide til VG i Brussel søndag ettermiddag.

Kort tid etter at den norske regjeringen gikk ut med nyheten om anerkjennelse, varslet den israelske finansministeren at Israel ville gå fra avtalen om å betale ut skatteinntektene som Israel tar inn på vegne av palestinerne. Disse pengene oppbevares delvis under norsk kontroll.

– Livlinje

Ifølge Eide har ikke Israel varslet Norge formelt om at Israel vil gå fra avtalen.

– Denne finansieringen er en livlinje for den palestinske administrasjonen. Hvis man ikke er fullstendig ekstremist og vil ha en krig som løser alt. tror jeg at det er i Israels interesse å samarbeide med den palestinske administrasjonen, sier Eide.

Les også: Bakgrunnen: De hemmelige møtene som ledet fram til Palestina-anerkjennelse

USA har advart

Han viser til at skatteinntektene utgjør mer en halvparten av inntektene som skal betale ut lønninger til ansatte der. Samtidig opplyser Eide at flere hundre tusen palestinere på Vestbredden er utestengt fra sine daglige jobber i Israel, og at dette også er med på å fryse ned økonomien.

USA har også advart Israel i sterke ordelag mot å fryse skatteinntektene:

– Jeg tenker at det er feil å holde igjen pengene, fordi det kan destabilisere Vestbredden, sa president Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan torsdag.

Søndag ettermiddag møtes mer enn 20 land i den internasjonale kontaktgruppen, også kjent som den norsk-ledede giverlandsgruppen for de palestinske myndighetene.

Men Israels representanter er ikke å se på møtet som holdes sentralt i Brussel søndag.

Reagerte på AUF-møte

At den israelske regjeringen er rasende på den norske beslutningen om anerkjennelse av Palestina, er tydelig i sosiale medier.

Da Eides politiske rådgiver Milla Skaug Ødegaard (Ap) delte et bilde av Espen Barth Eide i samtale med AUF-ledelsen i Oslo før helgen, reagerte israelsk UD på nytt på sin X/Twitter-konto, med en halv million følgere:

Historie sammen

– Norge og staten Israel har en lang historie sammen, og det har vi tenkt å fortsette med. Så selv om de er sinte på oss i Jerusalem akkurat nå, kan vi ikke la være å gjøre det vi mener er riktig, sier Eide.

– I Israel vet de veldig godt at mange andre land også vurderer å anerkjenne Palestina. Så jeg tror at mange av reaksjonene mot oss er et signal til andre.
Og når andre land faller på plass, blir jo denne reaksjonen spredt på flere, legger han til.

Read Entire Article