Flatt og enkelt fra norsk krims nye superpar Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst.
torsdag 20. juni kl. 18:30Det er teknisk bra, det er glatt, det er greit.
Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst kan krimskriving til fingerspissene. Hvorfor er de likevel så lite ambisiøse både når det gjelder sjanger og språk?
I 2008 forsvinner den lille jenta Leah Forsberg fra Fagernes. En nær slektning blir dømt for drap, selv om liket mangler. Det er en kjempestor mediesak som preger bygda i lang tid.
Når den unge og ambisiøse journalisten i Avisa Valdres, Mathilde Wold, ti år senere bestemmer seg for å se på saken på nytt, oppretter hun kontakt med podkastskaperen Markus Heger.
Han har spesialisert seg på nettopp krimsaker, og laget i sin tid en episode om Leah-saken. Men det kom aldri noe mer, og nå vil Mathilde vite hva som egentlig skjedde.
Var det virkelig rett person som ble dømt den gangen?
BOKANMELDELSE
«Skriket»
Forfattere: Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst
Forlag: Bonnier
Sjanger: Krim
Sider: 368
Pris: 449
Markus Heger nøler lenge med å hjelpe Wold, men blir selv litt mot sin vilje trukket mot Leah-saken igjen. Han ser det som en mulighet for virkelig å komme i offentlighetens fokus med krimpodden sin.
Gammel bygdesladder, dulgte antydninger og halvkvedede viser blir som nye der Markus Heger kommer kjørende forbi med mikrofonen og campingbilen sin.
Som makkerparet Fjell og Horsts nye hovedkarakter, må Heger sies å være utstyrt med alvorlig mange handicap. Ikke bare var hans avdøde og enslige mor tungt alkoholisert, faren sitter i fengsel for opptil flere drap, og selv sliter Markus med et alvorlig tilfelle av PTSD!
Her har virkelig forfatterne lesset opp med effekter, og de plusser for sikkerhets skyld på med velkjente grep som betroelser på dødsleiet, mobbeofre med hevnmotiv og politiets hang til tunnelsyn.
Det blir overtydelig og overforklarende, rett og slett for mye av det vonde.
Det som imidlertid fungerer bra, er når Fjell og Horst integrerer Markus Hegers podkaststemme i handlingen.
Det virker forfriskende nytt, og tilfører historien hardt tiltrengt energi og dynamikk. Her ligger det også et interessant anslag til kritikk av moderne mediers krav til dramaturgi.
Når vi nærmer oss slutten, får boken en stund et oppsving både når det gjelder fart og spenning.
Flere far/sønn-konstellasjoner ser ut til å lede oss til både et motiv og en løsning på hva som skjedde med Leah. Men så er det som om spenningskurven faller sammen igjen, mye på grunn av det slappe språket som forfatterne tyr til.
Det går selvfølgelig an å hevde at det hverdagslige preget er et sympatisk trekk. Slikt skaper nærhet, og gjør det lite krevende for leseren å henge med i svingene.
Men det som kunne blitt en virkelig dynamisk avslutning, stopper opp i omstendelige forklaringer og stive dialoger.
Som forfattere virker Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst merkelig litterært uambisiøse, språket er i lange partier nærmest paddeflatt.
Nei, «Skriket» er ingenting å rope hurra for!