Dokument nr. 15:2646 (2023-2024)
Innlevert: 29.08.2024
Sendt: 29.08.2024
Besvart: 09.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): NRK kunne 21. august fortelle om lav bemanning og farlige situasjoner som arrestforvalterne i landet blir utsatt for. Fra 1. september stilles det krav til at man er to på jobb, dersom det er mulig med fysisk kontakt med den innsatte, likevel opplyser Politidirektoratet at det ikke er satt av penger for å oppnå kravet om flere på jobb.
Mitt spørsmål til statsråden er om arrestforvalterne fremover kan forvente å faktisk ha en kollega på jobb etter 1. september og om det kommer til å følge med penger til bedre bemanning?

Begrunnelse

Det vises til denne saken; https://www.nrk.no/norge/han-er-ofte-alene-pa-jobb-med-kriminelle_-_-de-er-sykere-enn-for-1.16987605

Landets arrestforvaltere forteller om lav bemanning og farlige situasjoner som arrestforvalterne i landet blir utsatt for. En arrestforvalter forteller i saken til NRK om en mer krevende arbeidshverdag og stadig sykere innsatte. Det krever bedre bemanning for å sikre om de ansattes helse, sikkerhet og arbeidsmiljø, men også for å ivareta de innsatte på en god måte. Det vil være vesentlig at det følger med mer penger til bedre bemanning hvis kravet om to kollegaer på jobb, dersom det er mulig med fysisk kontakt med den innsatte, faktisk skal gjelde i praksis og ikke bare på papiret.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politidirektoratet har i revidert nasjonal instruks for politiets arrester (arrestinstruksen) innført krav til bemanning på to personer i arrestlokalet i situasjoner hvor det er mulighet for fysisk kontakt mellom den arresterte og arrestpersonellet. Det nye kravet sikrer at arrestantene og deres rettigheter blir bedre ivaretatt, og øker sikkerheten til de som jobber i arresten.
Selv om dette nå er instruksfestet, har flere tjenestesteder allerede oppfylt kravet, enten ved at det alltid er to tilstede, eller ved at det er mulig å få tjenesteperson nummer to til arresten innen kort tid. For mindre lokasjoner eller lokasjoner hvor det ikke er tilsatt arrestforvarere, er det tatt inn nye unntaksregler for å sikre at instruksen blir praktisk anvendelig.
Innføringen av den nye instruksen dekkes innenfor politidistriktenes egne rammer. Politidirektoratet opplyser at de er trygge på at politidistriktene vil organisere sin tjeneste og bemanningssituasjon for å ivareta både de ansatte og de innsattes behov og rettigheter på en god måte, i tråd med instruksen.
I tillegg opplyser Politidirektoratet at det vil være tett dialog mellom direktoratet og politidistriktene om oppfølgingen av den nye instruksen.