Dokument nr. 15:2568 (2023-2024)
Innlevert: 18.08.2024
Sendt: 19.08.2024
Besvart: 27.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Mari Holm Lønseth (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre en raskere saksbehandling av søknader til UDI?
Begrunnelse
Det er viktig at utlendingsforvaltningen gjør en grundig jobb for å vurdere grunnlag for om personer som få oppholdstillatelse i Norge eller ikke. Det er forståelig at det i mange saker kan gjøre det utfordrende å ha en kort saksbehandlingstid. Undertegnede merker seg likevel at saksbehandlingstiden for flere sakstyper er svært lang. Det gjelder feks søknad om arbeidstillatelse, om visum for studier og enkelte ganger for familiegjenforening. Kunstig intelligens og ny teknologi kan benyttes for å få saksbehandlingstiden ned. Jeg ber om en oversikt over hva statsråden vil gjøre for å få ned saksbehandlingstiden.
Svar
Emilie Mehl: Dette er tredje året på rad hvor antallet personer som søker om beskyttelse i Norge er på et rekordhøyt nivå. Vi snakker om nærmere 100 000 søknader om asyl eller midlertidig kollektiv beskyttelse, i tillegg til andre saksporteføljer. Før dette måtte UDI bl.a. også håndtere restriksjoner og ekstraoppgaver som følge av pandemien, og den betydelige økningen i søknader om statsborgerskap som følge av at det i 2020 ble åpnet for dobbelt statsborgerskap i Norge.
Etter forslag fra denne regjeringen er det bevilget betydelige midler for å håndtere de høye ankomstene fra Ukraina. Likevel er det slik at utlendingsforvaltningen har vært under betydelig press over tid. Dette har ført til høyere restanser og lengre saksbehandlingstid enn det som er ønskelig i en del saker.
Representanten viser i begrunnelsen for sitt spørsmål bl.a. til at ny teknologi kan benyttes for å få saksbehandlingstidene ned. Når det gjelder en av de største saksporteføljene i UDI, søknader om statsborgerskap, har UDI jobbet systematisk med automatisering av behandlingen av disse sakene over flere år. I 2023 og første halvår 2024 er om lag 40 pst. av sakene i denne porteføljen behandlet automatisert. Automatiseringsarbeidet i UDI har også vært avgjørende for at Norge raskt har kunnet behandle et høyt antall søknader om midlertidig kollektiv beskyttelse som følge av krigen i Ukraina.
Jeg er opptatt av en systematisk tilnærming for å styrke kapasitet og effektivitet i systemet. UDI beskriver bl.a. i sin årsrapport for 2023 flere tiltak som er gjennomført for å forbedre saksflyt, digitalisere og effektivisere saksbehandlingen, og forbedre informasjonen til brukerne. Departementet har i tildelingsbrevet til UDI for 2024 stilt krav om at dette arbeidet skal fortsette. UDI har også spilt inn forslag til regelverksendringer for å forenkle og effektivisere saksbehandlingen. Enkelte endringer i utlendingsforskriften er iverksatt, og flere forslag er til vurdering i Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Jeg har tillit til at UDI jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling samlet sett, innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet. Departementet vil fortsette å følge opp saksbehandlingstider i den styringsdialogen vi har med UDI.