Dokument nr. 15:2627 (2023-2024)
Innlevert: 26.08.2024
Sendt: 27.08.2024
Besvart: 04.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva er årsaken til at man har tidsfrister for familieinnvandring etter EØS-regelverket og ikke for annen ordinær behandling av familieinnvandringssaker, og vil statsråden ta initiativ til en gjennomgang av saksbehandlingstiden i familiegjenforeningssaker utenfor EØS-regelverket?
Begrunnelse
Det å få leve sammen med familien sin er viktig for hver enkelt. Når enkeltpersoner finner kjærligheten utenfor Norge så er det lange saksbehandlingstider for å få innvilget familieinnvandring. Det tærer på familien og gir usikkerhet i familielivet. For barn kan det bety lange perioder uten mamma eller pappa fysisk tilstede i livet. For et kjærestepar eller ektepar er det også tøft å ha lange avbrudd i samlivet over lang tid mens man venter på at en søknad behandles.
Familieinnvandring etter EØS regelverket krever at saken behandles innen 6 måneder. Det er vesentlig kortere enn andre saker. Det gir forutsigbarhet for familiene at det settes en tidsfrist for behandlingen.
Svar
Emilie Mehl: Frister for saksbehandling i saker om oppholdsrett etter EØS-regelverket følger av Norges EØS-rettslige forpliktelser. Hva gjelder øvrige saker, herunder saker om familieinnvandring, har jeg forståelse for at saksbehandlingstiden kan oppleves å være lenger enn det som er ønskelig for søkerne. UDI har ansvar for mange viktige saksporteføljer der kort saksbehandlingstid er vesentlig. Jeg har tillit til at UDI jobber kontinuerlig for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling samlet sett, innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet.