Dokument nr. 15:2871 (2023-2024)
Innlevert: 20.09.2024
Sendt: 23.09.2024
Besvart: 30.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil nye tiltak kunne settes i verk før valget i 2025 eller vil utvalgsarbeidet, høringer, behandling i departementet gjør at det ikke er mulig med nye tiltak i denne stortingsperioden?

Begrunnelse

Regjeringen har satt ned et «hurtigarbeidende» utvalg som skal se på tiltak som kan settes i verk ovenfor gruppen unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, herunder muligheten for å etablere Nasjonale Trygghetshus. Det landet trenger er løsninger og ikke utredninger som forsinker nye tiltak.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Overfor mange barn og unge som begår lovbrudd, fungerer det tiltaksapparatet vi har i dag. De følges blant annet opp av ulike kommunale tjenester. Dersom de er under straffegjennomføring, følges de opp av den aktuelle straffegjennomføringsaktør i samarbeid med ulike tjenester og virksomheter som kan bidra til positiv utvikling. Flere kommuner har også iverksatt tiltak med tett oppfølging av de barna og ungdommene det gjelder.
For en liten gruppe, både under og over 15 år, som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet, mangler det tiltak som er robuste nok og som ivaretar hensynet til barnets beste og samfunnsvernet. Ulike aktører, herunder politiet, har etterlyst mer effektive virkemidler og tiltak for å stoppe barn og unge fra å ødelegge eget og andres liv. For denne gruppen reiser behovet for effektiv innsats særlige prinsipielle spørsmål om bruk av blant annet tvang og adgangen til frihetsberøvelse.
Som spørsmålsstiller sikkert kjenner til, så trådte en rekke lovendringer i kraft 1. september 2024. Disse skal forbedre straffereaksjonene for unge. Blant annet fjernes kravet om samtykke fra ungdommen og ungdommens verge til ungdomsstraff, virkeområdet for oppholdsforbud utvides og domstolene får mulighet til å kombinere ungdomsstraff med inntil 6 måneders ubetinget fengsel. I tillegg fremmet regjeringen før sommeren Prop. 114 L som blant annet legge til rette for at det lokalt kan etableres «hurtigspor» for behandling av straffesaker med gjerningsperson under 18 år.
Dersom det skal iverksettes mer inngripende tiltak, så krever det grundige utredninger, og vi må vite at vi iverksetter tiltak som virker, hvis ikke kan vi risikere å gjøre mer skade. Vi må også vite at det vi eventuelt iverksetter er i tråd med våre folkerettslige forpliktelser.
Dette utredningsarbeidet er svært viktig for regjeringen. Ekspertgruppen er godt i gang med arbeidet og skal levere sin rapport allerede 1. mars 2025. Forslagene vil følges opp på ordinær måte i tråd med utredningsinstruksen og statens økonomireglement.
Regjeringen vil komme tilbake til ytterligere tiltak i arbeidet mot barne- og ungdomskriminalitet i statsbudsjettet for 2025.