Dokument nr. 15:2557 (2023-2024)
Innlevert: 16.08.2024
Sendt: 16.08.2024
Besvart: 29.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Politihøgskolen skal i styremøte 6. juni ha besluttet en nedbygging av studietilbudet og avdelingen i Bodø. Dette synes å stride mot Stortingets føringer og innebærer en nedbygging av beredskapskompetanse og utdanningsmuligheter i Nord-Norge.
Vil justisministeren gripe inn mot sentraliseringen?

Begrunnelse

Det foreligger ikke offentlig protokoll fra styremøtet til Politihøgskolen, men fra meningsutveksling i Nordlys gjennom sommeren går det tydelig frem at det innstilles på at det ikke lenger vil være en selvstendig avdeling av Politihøgskolen i Bodø med egen ledelse, og det innstilles på en nedbygging av muligheter for etter- og videreutdanning og spesialisering i Bodø, eksempelvis gjennom å ta en master. Dette vil heller sentraliseres til det sentrale Østlandsområdet med ny modell.

Justisministeren bør være kjent med de tunge beredskapsmessige faglige utfordringene som finnes i nord, med en geopolitisk mer spent situasjon og krevende utfordringer i justissektoren pga vær, geografi og spredt befolkningsmønster som er ulikt resten av Norge. I Bodø finnes allerede institusjoner som Forsvarets operative hovedkvarter, ledelsen for Hovedredningssentralen, beredskapskompetansen ved Nord universitet, Avinor mm., som samvirker godt med det faglige innholdet ved Politihøgskolens avdeling i Bodø.

Regjeringen har også et ansvar for å opptre innenfor Stortingets føringer. Det ble i Stortinget i 1996 lagt klare føringer for at Bodø skulle være et selvstendig og autonomt studiested med et betydelig tilbud for etter- og videreutdanning. Etter at Nord universitet ble opprettet i Bodø har mulighetene for fordypende studier økt, men potensialet har ikke blitt realisert med unntak av et studium innen fiskerikriminalitet.

Det er selvsagt et oppsiktsvekkende valg av Støre-regjeringen rent politisk dersom de velger å bygge ned og sentralisere vekk en avdeling av Politihøgskolen i Bodø, selv om bachelor-utdanning skulle bestå. Likefullt er det alvorlig dersom regjeringen ikke er oppmerksom på romertallsvedtak i Stortinget som reformen i en underliggende etat strider mot.

Justisministeren bes på denne bakgrunnen å bringe klarhet i de prosesser som pågår, og om de er i tråd med regjeringens politikk og Stortingets føringer.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politihøyskolen (PHS) er lokalisert i Bodø, Oslo, Stavern, Kongsvinger og fra høsten 2025 også (Bachelorutdanning) i Alta. Ved studiestedene i Bodø, Oslo og Stavern tilbys Bachelorutdanning. Det er svært viktig at politiutdanningen kan skje flere steder i landet. Foruten Bachelorutdanning tilbys også masterprogram og en rekke etter – og videreutdanningstilbud ved flere av studielokasjonene.

Etableringen av PHS i Bodø har vært svært vellykket. Svære mange politibetjenter er blitt uteksaminert der, og det er et godt samarbeid med Nord Universitet.
Jeg har blitt gjort oppmerksom på at styret til PHS den 6. juni traff beslutning om at PHS går fra å være organisert etter utdanningsnivå og studiested til å være organisert etter fag fordelt på tre institutter. Ingen studiesteder eller campuser skal legges ned eller nedskaleres etter den nye organiseringen.
Fagmiljøene i Bodø skal ikke ha en mindre rolle enn før. Campus Bodø skal fortsatt tilby bachelorutdanning. Regjeringen er opptatt av å styrke politiutdanning i hele Norge.
Desentralisert utdanning blir bare viktigere og viktigere. Det er også viktig for å sikre rekruttering fra hele landet. Jeg mener det er viktig å styrke alle PHS sine institusjoner, og jeg mener også at det er et svært grep som tas når det fra neste høst også etableres muligheter for politiutdanning i Alta.
Jeg legger derfor til grunn at PHS i Bodø, i likhet med de andre campusene, videreutvikles slik at det fortsatt tilbys god utdanning for våre fremtidige politibetjenter.