Dokument nr. 15:2584 (2023-2024)
Innlevert: 20.08.2024
Sendt: 21.08.2024
Besvart: 02.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva vil ministeren gjøre for å trygge dem som deltar i palestinademonstrasjoner og andre markeringer?

Begrunnelse

Sist lørdag ble en kvinne slått i hodet med en metalltermos under en propalestinsk demonstrasjon i Stavanger. Tidligere har en mann gått til angrep på kvinnelige palestinademonstranter utenfor Norges Bank og en mann fra Palestina ble en natt i november utsatt for vold da han opphold seg i palestinateltet på Eidsvolls plass.
Å angripe fredelige demonstranter er å angripe selve demokratiet. Demonstrasjonsfriheten er en grunnleggende frihet i et åpent demokrati. Når demonstranter møtes med vold er det svært belastende for dem som opplever det, men det kan også skape frykt for andre slik at de begrenser sin ytrings- og demonstrasjonsfrihet.
Det er avgjørende at demonstranter føler seg trygge og at staten gjør det man kan for å verne om demonstrasjons- og ytringsfriheten.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Ytringsfriheten og retten til å demonstrer er grunnleggende for et demokrati som Norge, og noe jeg er opptatt av å beskytte. Jeg viser også til tidligere svar om dette temaet jf. svar til representanten Drevland Lund på spørsmål nr. 1707.
Politiet har i oppgave å ivareta ro, orden og sikkerhet ved politisk markeringer eller demonstrasjoner, og legge til rette for at alle som ønsker det får ytre seg. I revidert nasjonalbudsjett 2024 har regjeringen styrket politiet med 1,6 milliarder kroner, blant annet for å styrke politiets grunnfinansiering og dermed politiets evne til å levere på sitt samfunnsoppdrag.
Jeg vil også understreke det viktige arbeidet som gjøres i forkant av demonstrasjoner ved at politiet er i dialog med arrangørene og eventuelle motdemonstranter for å legge til rette for at alle parter får ytret sin mening på en god måte. For at politiet skal kunne legge til rette for politisk markering og samtidig ivareta sikkerheten, er det en forutsetning at demonstrantene har meldt fra om markeringen til politiet i forkant i samsvar med politiloven § 11.