Dokument nr. 15:2149 (2023-2024)
Innlevert: 29.05.2024
Sendt: 29.05.2024
Til behandling

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Stortinget har bedt regjeringen sikre politiet tydelige hjemler for å aktivt kunne delta i felles kontroller gjennom A-krimsentrene.
Hvordan følges vedtaket opp, og når vil de nødvendige hjemlene være på plass?

Begrunnelse

Jeg viser til Dokument 8:198 S (2022-2023), Innst. 388 S (2022-2023). Det er nå ett år siden Stortinget vedtok en rekke grep for å styrke A-krimsentrene og få politiet mer på banen i det operative samarbeidet. Jeg er ikke tilfreds med svarene arbeidsministeren har gitt, om hvordan vedtakene følges opp.
For å sitere deler av innstillingen:

"Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at politiet har en avgjørende rolle i a-krimsentrene og fra begynnelsen har vært en naturlig del av sentrenes virksomhet. Flertallet er videre kjent med at Økokrim i 2021 la frem en juridisk vurdering som konkluderte med at politiloven § 7 ikke gir hjemmel for å delta i tverretatlig kontrollvirksomhet, og at den deltakelsen som hittil har funnet sted, kan ha vært ulovlig. Som en konsekvens har politiet trukket seg mer tilbake. Flertallet registrerer at det de fleste stedene innebærer at man avstår fra all kontrollvirksomhet i regi av sentrene. Den rettslige usikkerheten er påtagende.
Flertallet noterer seg at polititjenestefolk ved ordinære, nødvendige kontroller frykter situasjoner med straffeforfølgelse for brudd på politiloven. Flertallet viser til NRK-saken «Politifolk frykter de bryter loven på skurkejakt med Arbeidstilsynet» av 1. april 2023, hvor en avsnittsleder i Møre og Romsdal politidistrikt uttrykker:
«Vi savner en tydelig hjemmel for å delta på slike kontroller. Usikkerheten gjør at vi trekker oss tilbake og ikke blir med de andre ut.»
Flertallet understreker at hjemmelsutfordringen for politiet fortsatt er uavklart, og det er behov for å rydde opp. Dette får støtte i høringsinnspillene til komiteen, blant annet fra NHO og Fair Play Bygg. Flertallet har forståelse for at dette krever grundig utredning for å finne egnet form og innhold, men understreker at arbeidet må starte så snart som mulig."

Derfor vedtok Stortinget følgende:

"Stortinget ber regjeringen sikre at politiet har tydelige hjemler for deltakelse i kontrollgruppen og kunnskapsbyggingen ved a-krimsentrene, og om nødvendig komme tilbake til Stortinget med forslag til oppdaterte lovhjemler."

Jeg savner tydelighet fra regjeringen, på at man nå jobber for å sikre politiet de nødvendige hjemlene.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig