Skrev seg rike på serie om kongefamilien: – En slags hevn

5 months ago 112


Kortversjonen

  • Forfatterne Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen har tjent millioner på ungdomsbokserien «Halve kongeriket» og Netflix-filmene «Royalteen».
  • Bøkene har solgt i over 50.000 eksemplarer, og Netflix-filmene har vært en stor suksess globalt.
  • Serien avsluttes med den åttende boka «Kroningen» og har blitt et fulltidseventyr for de to forfatterne.
  • Som tidligere kultur- og kjendisjournalister hinter de til virkelige hendelser frelatert til det norske kongehuset i bokserien.

– Rik og rik. Alt er relativt, men vi kan bekrefte at vi aldri har tjent så godt før, sier Fuglehaug og Halvorsen.

– Vi har begge to godt isolerte hus nå, ler de og forklarer:

– Inntektene fra bokserien kom godt med da vi totalrenoverte hvert vårt hus i fjor. Men mest av alt er det jo et utrolig privilegium å nå ut til så mange med ungdomsbøker. Det er det dessverre ikke mange forfattere forunt.

Ifølge forlaget Aschehoug har de to forfatterne tjent godt over fire millioner på bokserien «Halve kongeriket»: Serien som starter med boken «Arvingen» der tenåringsmoren Lena forelsker seg i kronprinsen, er solgt i over 50.000 eksemplarer.

I tillegg har de tjent store summer på rettighetssalg både til Netflix – som lagde filmer av de to første bøkene – og bokforlag i 14 land.

Fått med deg? Utløste budkrig!

Netflix-filmene ble også en suksess: Den første filmen lå på topp ti-serielisten i 73 land, filmene ble store i Sør-Amerika – og film nummer to toppet i Jamaica.

– Den første filmen ble strømmet 12 millioner timer bare den første uka. Nå har vi for lengst mistet oversikten.

Norge i rørdt, hvitt og blått - til ære for lanseringen av «Kroningen» - siste bok i serien «Halve kongeriket». Foto: Mattis Sandblad / VG

– Vi får meldinger fra hele verden som følge av filmene. Folk vil jo vite hvordan det går etter bok to, så vi får håpe de får lest bøkene, for Netflix lager ikke flere filmer, sier Randi Fuglehaug.

Nå avslutter de bokeventyret med den åttende og siste boken: «Kroningen» der vi igjen vender tilbake til Lena og Kalle.

Alenemoren Lena og kronprins Kalle i Netflix-filmen «Royalteen». De to filmene ble en stor suksess, men det blir ikke noen «Royalteen 3». Foto: Photo Credit: Agnete Brun / Agnete Brun

– Vi kan vel si at den får en lykkelig slutt. Det var viktig for oss å lande det på en god måte – men med en liten tvist, sier Halvorsen.

– Det er vanskelig å lande en serie tilfredsstillende, men vi tror leserne får svar på det de vil, samtidig som det ender litt deilig og køddent, sier Fuglehaug.

Egentlig ble de advart mot å skrive en serie for ungdom.

– Vi fikk høre: Ungdom leser ikke, foreldrene kjøper bøker til barn, men ikke ungdom, ungdomsbøker blir ikke anmeldt – og heller ikke pushet i bokhandlerne, ramser Anne Gunn Halvorsen opp.

– Så det er jo ikke der man egentlig tjener penger. Hadde vi visst hvor ille det faktisk sto til med ungdomsbøkene, er det ikke sikkert vi hadde begitt oss ut på dette.

– Men også ungdom fortjener bøker som handler om livene deres. Det føles veldig meningsfullt å skrive noe for målgruppen som er underholdende, noe som vi selv ville ha lest som ungdommer, forteller Fuglehaug.

Nå er de nominert for tredje gang til Uprisen, en bokpris der norske 9.-klassinger stemmer frem vinneren. De har allerede vunnet én gang for den første boken i serien, «Arvingen».

Det var på ingen måte planlagt at det skulle bli åtte bøker, men nå har alle i den kongelige omgangskretsen på Elisenberg skole fått være hovedrolle i hver sin bok.

– Kjedelig å intervjue de kongelige

Foto: Mattis Sandblad / VG

Og selvsagt er det hele sterkt inspirert av den ekte norske kongefamilien:

– Ideen er basert på vår egen kongefamilie og andre europeiske kongehus. Vi skriver så klart fiksjon, men samtidig:

– Det har vært episoder som nesten er blitt ubehagelige. For ting vi har skrevet om har fått noen paralleller i virkeligheten, forteller Halvorsen.

– For eksempel har jo vår ekte prinsesse Ingrid Alexandra tatt igjen våre karakterer i alder – og da hun fikk prins Christian av Danmark til bords på hans 18-årsdag, skvatt vi litt, for vi hadde akkurat skrevet en nær identisk scene, sier Fuglehaug.

Begge forfatterne har bakgrunn som kultur- og kjendisjournalister.

– Man vet jo mye om kongehus og kjendiser man ikke kan skrive som journalist, men det er veldig gøy å kunne referere og hinte til virkelige hendelser i fiksjonen, sier Fuglehaug.

– Vi er veldig glad i kongefamilien vår, men de kan være ganske kjedelige å intervjue. De har det privilegiet at de ikke trenger å være så interessante i intervjuer. Deres rolle og status er nok, liksom, sier hun.

Halvorsen legger til:

– Så for oss kultur- og kjendisjournalister har det vært tilfredsstillende å på en måte fått full access til de kongelige.

– Man kan kanskje si at det er en slags hevn. Kjendisjournalistenes hevn, ler Halvorsen.

– I alle fall en deilig terapi, sier Fuglehaug.

Realistiske sexscener

Målet er heller å være umoralsk, enn moralsk, sier de to. Foto: Mattis Sandblad / VG

De to lurer veldig på om noen i kongefamilien har lest om alenemoren Lena, kronprins Kalle og alle de andre karakterene.

– Vi vet i alle fall at prinsesse Ingrid Alexandra fikk «Arvingen» som en del av bokpakken hun fikk i gave fra den norske bokbransjen, sier Fuglehaug.

– Vi håper de synes det er morsomt og ikke føler seg misbrukt. Vi må i alle fall understreke: Dette er fiksjon og underholdning, sier Halvorsen.

Hele målet med bokserien var å lage noe som kunne slukes som en TV-serie – og noe som var umoralsk, men realistisk.

– For eksempel ville vi at sexscenene skulle være realistiske. For sexen de fleste ungdommer opplever, er klein, flau – og kanskje ikke bra i det hele tatt, sier Halvorsen.

Men et moralsk budskap har de likevel som fellesnevner for alle bøkene:

– Det er at du kan fucke opp ganske kraftig, men det vil alltid ordne seg. Det lar seg reparere, sier Fuglehaug.

Dette er forfatterne

Anne Gunn Halvorsen (f. 1984) kommer fra Vikedal og er bosatt i Oslo. Hun har bakgrunn som journalist, har gitt ut flere sakprosabøker - og har skrevet «Halve kongeriket»-serien sammen med:

Randi Fuglehaug (f. 1980) som kommer fra Voss og er bosatt i Oslo. Hun jobber som frilansjournalist og skriver krim, sakprosa og barnebøker. Ga i vår ut tredje bok i krimserien med journalisten Agnes Tveit i hovedrollen: «Skallebank» fikk flere terningkast 5.

Aktuell med: «Kroningen» - åttende og siste bok i ungdomsserien «Halve kongeriket».

Read Entire Article