Arbeidsledig Tande i villrede etter karrieren: – En tomhet

6 hours ago 1


– Man har så lite å gjøre at man ikke får til å gjøre noen ting. Det er ganske kjedelig.

Det forteller en åpenhjertig Tande, som møter NRK i bunnen av OL-bakken i Lillehammer. Fredag starter verdenscupsesongen i Tandes nåværende hjemby, men for første gang på ti år er han ikke med.

Det har gått to måneder siden han følelsesladd fortalte at karrieren som skihopper var over.

Tiden etter har ikke vært enkel for den tidligere VM- og OL-vinneren.

– Det var en tomhet, sier Tande.

Johann Andr Forfang og Daniel-Andr Tande.

I ti år har Tande reist verden rundt med lagkameratene. Over natten forsvant det.

Daniel-Andr Tande

– Nå prøver jeg å finne noe jeg kan glede meg til å stå opp om morgenen for.

Daniel-Andr Tande

Tande beskriver at han har følt seg «giddalaus», og at det har vært tungt å komme seg opp av sofaen.

Daniel-Andr Tande

– Økonomisk greier jeg meg en liten stund, men på grunn av min egen mentale helse så har jeg lyst til å sette en litt kort frist.

– Hvordan går det utover din mentale helse?

– Det å gå i sirkler på stuegulvet er ikke sunt for noen. Jeg tror vi er avhengig av å ha noen rutiner og noe fast å bruke dagene på, forteller Tande.

– Det ble en sånn nedadgående spiral som er fryktelig kjedelig. Man er avhengig av nære og kjære, familie og venner og dama som er med på å dytte deg utenfor døra, fortsetter han.

– Mørke tanker kommer fort

Psykologspesialist Dag Sørum har jobbet tett med flere idrettsutøvere. Han forteller at perioden etter endt karriere kan føles som kjærlighetssorg.

– De kjenner jo gruppa bedre enn sin egen familie, og så mister man på en måte den tilhørigheten de har til gruppa, sier Sørum.

Dag Sørum

SPESIALIST: Dag Sørum.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Man blir ofte sittende litt maktesløse og motløse igjen, og kjenner gjerne på apati og en del sorg, fortsetter han.

Psykologens klareste råd er å snu den negative tankeprosessen raskt.

– For de mørke tankene kommer ganske fort. Og når de først kommer, så er de ofte vanskelige å snu. Hvis de sitter alene i sitt eget lille ekkokammer, sier psykologspesialist Sørum.

Da Daniel-André Tande skulle gjøre et av sine råeste skihopp noensinne, gikk det fryktelig galt. Hans nærmeste fryktet at Daniel skulle dø.

Takker samboeren

Den tidligere skihopperen takker kjæresten Karoline Lobben for støtten etter at han la opp.

– Det viktigste for meg har selvfølgelig vært samboeren som maser. Men det er bare fordi hun ville skyve meg ut av den selvmedlidende tilstanden jeg var i periodevis der. For å faktisk komme meg opp og få til det jeg vil.

De to ble sammen forrige vinter, og Tande trekker henne frem som sin viktigste støttespilleren denne høsten.

Neste uke flytter paret vekk fra Lillehammer, og til Frogner i Oslo.

– Hun har selvfølgelig vært veldig viktig. Ellers hadde jeg bare ligget på sofaen. Det er det ikke noe tvil om.

Karoline Lobben og Daniel-André Tande under hopp-NM på Lillehammer i mars 2019

KJÆRESTER: Karoline Lobben og Daniel-André Tande, her fra hopp-NM på Lillehammer i mars.

Foto: Geir Olsen / NTB

Sliter med lærevansker

Tande har saumfart arbeidsmarkedet, men sliter å finne noe som kan passe ham. Han har prøvd å ta utdannelse i løpet av karrieren, men har ikke fått det til.

– Jeg har aldri vært noen megafan av skole, så jeg har gjort veldig lite for å forberede meg på en sånn type overgang. Det er noe som også veldig mange idrettsutøvere kanskje kjenner seg igjen i, forteller Tande.

Daniel-Andre Tande på skolen

SKOLESTART: Tande på sin første skoledag. Allerede fra barneskolen slet han stort med dysleksi.

Foto: PRIVAT

Tande har slitt med lesevansker hele livet, og forteller at det har vært en stor utfordring. Men han håper at det ikke vil hemme ham i jakten på et nytt liv.

– Jeg ser for meg at det er veldig vanskelig å finne en jobb, selv om det sikkert ikke er det.

– Så lenge jeg får litt hjelp til rettskriving, så skal det nok gå veldig fint. Jeg tror nesten jeg er nødt til å prøve meg litt fram, og så finne ut av hva som passer meg på veien, sier han.

Daniel André Tande hadde store problemer på skolen. Han slet med dysleksi. Heldigvis var det en lærer som så ham og skjønte at det bodde masse i ham. Så mye at han nå er en av verdens beste skihoppere.

Får profesjonell hjelp

30-åringen er en del av prosjektet Neste Steg. Det er et samarbeidsprosjekt med Olympiatoppen som skal hjelpe idrettsutøvere ut i arbeidslivet.

Det er veldig nyttig. Jeg har fått kontakter der, som jeg tenker at jeg skal prate videre med. Så kan det nok hende at veien ser lettere ut om en måneds tid enn akkurat nå, sier Tande.

Ingvild Lappegård

NESTE STEG: Ingvild Lappegård.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Ingvild Lappegård er rekrutterings- og partneransvarlig i prosjektet, og hun har stor tro på at de vil kunne hjelpe ham med å finne den riktige veien.

Det er veldig mye som ikke går på tallforståelse eller på lesing og skriving, men som går på det å jobbe mot resultater, det å være disiplinert og strukturert. Det å være en del av et team, sier Lappegård og fortsetter:

Det er utrolig mange egenskaper og ferdigheter som toppidrettsutøvere har med seg fra den aktive karrieren sin, som er superverdifulle å ta med seg inn i arbeidslivet, og som jeg vet at arbeidsgivere setter stor pris på.

Daniel-André Tande og Johann André Forfang

HÅP: Daniel-André Tande skal vedlikeholde kontakten med hopperne, men gleder seg også til å bli kjent med andre miljøer.

Foto: Brede Bleiklie Thomassen / NRK

Publisert 22.11.2024, kl. 09.44

Read Entire Article