Skotheim og Rooth la gullplanen sammen – nå hylles de for samarbeidet

3 months ago 45


– Jeg sa ifra til Markus at hvis du ligger i posisjon for medalje, bare si ifra hvis du vil ha hjelp, sier Skotheim til norsk presse.

Han fungerte som hare for gullvinner Markus Rooth da tikampen skulle avgjøres med 1500 meter.

Det er en av Skotheims antatt beste øvelser. Han kunne løpt for å vinne den eller gå for pers. Men tilpasset heller hva som passet Rooth best.

Rooth er selv nokså brukbar på 1500 meter og har bedre pers enn sølvvinner Leo Neugebauer og bronsevinner Victor Lindon som truet bakfra.

Totalt fikk Markus Rooth 8796 poeng - ny norsk rekord.

  • 100 meter: 10,71 sekunder (pers)
  • 400 meter: 47,69 sekunder (pers)
  • Høydehopp: 1,99 meter
  • Lengde: 7,80 meter
  • Kulestøt: 15,25 meter
  • 110 meter hekk: 14,25 sekunder
  • Stavsprang: 5,30 meter (pers)
  • Diskos: 49,80 meter
  • Spydkast: 66,87 meter (pers)
  • 1500 meter: 4.39,56

– Han er en fantastisk fin fyr. Jeg må ha fokus samtidig som man er skuffa på hans vegne (etter stavkonkurransen). Så hjelper han meg på 1500 meter. Han er fin fyr, ass. Han fortjener all respekt, sier Rooth til NRK.

Skotheim var for alvor med i medaljekampen, helt til han fikk konkurransen ødelagt med tre riv og null poeng i stavsprang.

Derfra la de en plan for at Rooth skulle ta gull.

– Markus var stresset. Det skjønner jeg. Det handlet om å roe nervene hans, «du har det her, liksom», sier Skotheim.

Og det hadde han. Se øyeblikket der han innser det selv:

De rakk å prate sammen en god stund før 1500-meteren og regnet på hvor raskt de måtte løpe for å sikre gullet.

– Planen vi la, var at jeg skulle dra nøyaktig 4.35-fart – litt bak persen hans, sånn at han skulle ha grei kontroll. En fart vi var sikre på at de to andre gutta skulle slite med å følge. Og hvis de skulle gå crazy, følger vi etter dem. Det funket jo bra. Det ble jo gull!

Skotheims oppofrelse høster nå lovord fra familie, støttespillere og eksperter. «Rørende» og «evig takknemlig» er blant karakteristikkene.

– Jeg er takknemlig for det. Jeg setter stor pris på det. Samtidig var det en selvfølge for meg – jeg hadde ikke noe å løpe for selv. Jeg er ekstremt stolt over Markus. Det er et OL-gull til hele familien. Det er ikke bare Markus, men en hel familie som står bak og legger ting til rette.

Det er ingen tvil om at Skotheim og Rooths taktiske manøver – som altså betød at Skotheim måtte løpe for lagkameraten og ikke seg selv – har gjort inntrykk i Paris.

– Det Sander gjør på 1500 meter er helt fantastisk. Jeg er helt rørt. Vi kommer til å være evig takknemlig, sier mamma Mette Elisabeth Rooth til VG.

– Det viser bare hvordan samholdet i laget er og hvordan utøverne støtter hverandre og hjelper hverandre når de selv ikke lykkes så godt, sier sportssjef Erlend Slokvik.

– Det var det nydeligste jeg har sett på lenge på en idrettsbane. Det var det mest rørende øyeblikket hittil til OL. Han drar ham egentlig opp til OL-gull. Det er selvfølgelig Markus som tar det, men det er så rørende å se. Det er fantastisk vakkert, sier NRKs Christina Vukicevic Demidov.

– Se gleden med en som lykkes med det største han kunne forestille seg og en som fikk drømmene knust, men likevel stiller opp, sa NRKs Jann Post på direkten.

PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.

Read Entire Article