Skamløs kamp om glansbildet

4 months ago 29


Skyttergravene rundt Manchester City har lenge vært fastlåste. Nå utløser klubben en juridisk borgerkrig i Premier League.

Kampen om Manchester City omdømme er intens. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB
onsdag 5. juni kl. 12:38

De lyseblå er blitt klubben du enten elsker eller hater. Den siste omdreiningen øker konfliktnivået til en historisk høyde. Samtidig som Manchester City har 115 anklager om regelbrudd hengende over seg, saksøker klubben i praksis ligaen den er en del av.

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende,

Allerede til uken starter en rettslig høring. Høyt gasjerte advokater vil kjempe for å få kjent deler av Premier Leagues regelverk ugyldig. Både påstander om diskriminering og brudd på konkurranseregler trekkes frem. Et av målene er å bekjempe hvordan verdisetting av sponsoravtaler blir regulert.

Den juridiske veien er bare en av metodene som brukes når City til de grader tar kampen mot de omfattende anklagene om økonomisk doping. I tillegg tyr de til kraftige pr-virkemidler for å bedre eget omdømme, både for klubben og for de omdiskuterte eierne.

. Det skjer ved at de har latt kameraer følge laget fra innsiden ned i minste detalj i sesongen som endte med tre trofeer.

Det tvilholdes på regien når stjernene åpner munnen og eierne skamroses.

Ingen virkemidler spares når glansbildet skal tegnes i den selvlagde dokumentaren på Netflix - «Together: Treble Winners» . Her skal det prentes inn at styrke, samhold og sportslige prestasjoner står i sentrum.

Dokumentaren om Manchester Citys trippel munner ut i en hyllest av kontroversielle sjeik Mansour. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

De samme stjernene som for alt i verden ikke skal uttale seg om det er fare for kritiske spørsmål, er tilgjengeligheten selv overfor Citys egen tv-produksjon.

Like etter at seerne har fått være med på innsiden om hvordan det var å omsider vinne Champions League, munner filmen ut i en ubetinget hyllest av….sjeik Mansour.

Styreformann Khaldoun Al Mubarak, som også er en maktperson i De forente arabiske emirater, skryter uhemmet av eierens engasjement og støtte.

Punchlinen til Al Mubarak, før tonene til Oasis’ klassiker «Wonderwall» avrunder det hele, er at et spesielt samhold er grunnen til at klubben sikret tre trofeer i samme sesong. Andre vil nok trekke frem andre faktorer rundt hvordan klubben vokste seg så stor og sterk.

Fra den verbale skyttergraven til Manchester Citys kritikere har tonen blitt enda mer besk etter at nok et seriegull ble sikret. I sosiale medier har tallet «115» vært en gjenganger. Interessen for den pågående etterforskningen av mulige brudd på Premier Leagues regler blir neppe mindre av at Citys advokater nå velger angrep som det beste forsvar

Særlig er det en rød klut for mange at mindre klubber er blitt straffet, mens det har trukket veldig ut å avgjøre hvordan det eventuelt skal reageres overfor den sterkeste gutten i klassen.

Saken er et resultat at dokumentlekkasjen «Football Leaks», som Der Spiegel, VG og et nettverk av europeiske partnere kunne avdekke tilbake i 2018. 

Hva tenker du?Hva synes du om kontroversene rundt Manchester City?aVerdens beste lag med verdens beste manager bør hylles for det! Altfor mye mas!bDet er vanskelig å hylle laget så lenge så alvorlige anklager henger over klubben.cBryr meg ikke om City. Helt andre klubber engasjerer!

Hvilke konsekvenser det vil få dersom det nedsatte utvalget finner City skyldige i hele eller deler av de 115 anklagene, er det for tidlig å være bombastisk om. Men at det kan bli slutten på en usedvanlig gullkantet æra, fremstår hevet over tvil.

Så polarisert er debattklimaet rundt en klubb som er kontroversiell, samtidig som den har utviklet et fotballag av uvirkelig kvalitet. Uansett hvem som måtte vinne de juridiske kampene fremover, kommer neppe den siste utviklingen til å skaffe Manchester City særlig flere venner. Samtidig kommer nok klubbens fans til å slutte rekkene enda tettere.

Den endelige fasiten om veien videre før vi neppe før det er ventet en god stund til. Her har i det minste Citys tilhengere en fordel på venteværelsene.

De kan korte ned tiden med en dokumentarfilm som er så pr-styrt som det er mulig å få blitt.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article