Skal slippe ut kjemikalier i fjord: Anbefaler at klagene avslås

5 months ago 50


Miljødirektoratet anbefaler regjeringen å avslå klagene på Equinors utslipp av kjemikalier og avløpsvann fra Johan Castberg-skipet til Klosterfjorden.

Equinors produksjonsskip Johan Castberg lå inntil nylig ved kai på Stord. Nå ligger det til testing i Klosterfjorden et stykke unna, og slipper ut blant annet kjemikalier og avløpsvann. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Det opplyser Miljødirektoratet til E24.

Direktoratet ga nylig Equinor tillatelse til å slippe ut en rekke kjemikalier (se faktaboks) og urenset avløpsvann til Klosterfjorden i Vestland fylke, under testing av produksjonsskipet Johan Castberg.

Direktoratet har nå sendt en anbefaling til Klima- og miljødepartementet om å avslå klagene og opprettholde Miljødirektoratets vedtak i saken.

«Vi kan ikke se at det er fremlagt ny informasjon eller nye miljøfaglige argumenter i klagene», skriver Miljødirektoratet i en e-post til E24.

«Våre vurderinger er basert på at aktiviteten skal foregå i en tidsbegrenset periode, at det er god vannutskiftning i krysningspunktet mellom fjordsystemene og at den økologiske tilstanden i Klosterfjorden er god», skriver direktoratet.

Equinors produksjonsskip Johan Castberg ved kai på Stord. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Mener badeplasser ikke påvirkes

Ingen av kjemikaliene som skal slippes ut fra skipet inneholder miljøgifter eller er bioakkumulerende, noe som vil si at stoffene kan hope seg opp i levende organismer, påpeker direktoratet.

Equinor har også fått pålegg fra direktoratet om å hente inn en tredjeparts vurdering fra DNV GL av utslipp av urenset avløpsvann fra produksjonsskipet.

Den skulle blant annet vurdere risikoen for uønsket algevekst og utslipp av bakterier med tanke på offentlige badeplasser i området hvor skipet ligger.

«Konklusjonen i rapporten er at utslippet vil fortynnes innenfor området hvor aktiviteten skal foregå, og at det ikke vil påvirke badeplasser eller føre til uønsket algeoppblomstring», skriver Miljødirektoratet.

Les også

Krever stans i Equinor-utslipp: – Driter i fjorden

– Vi driter i fjorden

Klagene i saken kom fra Kvinnherad kommune, Bellona, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, Norges Miljøvernforbund og fem privatpersoner.

Fagrådgiver Helga Lerkelund i Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet

– De må kunne gå utenfor kysten av Rogaland eller Vestland og gjøre disse operasjonene i åpent hav. Da vil fortynningen av kjemikaliene skje på et sted der det er mindre sårbare naturverdier, sa Sigurd Enge i Bellona til VG/E24 i forrige uke.

– Vi driter i fjorden! Dette er mindre strengt enn det ville vært for en klassisk utedo på en hytte hvor du samler opp bæsjen først, men her går det rett ut i fjorden, sa fagrådgiver Helga Lerkelund i Naturvernforbundet til VG/E24 i forrige uke.

Equinor har allerede startet med noe av testingen og utslippene i Klosterfjorden. Selskapet mener at det i hovedsak slipper ut kjemikalier som brytes raskt ned i naturen med liten miljøpåvirkning, og peker på at det god vannutskifting i fjorden der Castberg-skipet ligger.

– Vi vil hele tiden jobbe for at de faktiske utslippene blir så små som mulige, sa Equinor-talsmann Gisle Ledel Johannessen til VG/E24 i forrige uke.

Les også

Equinor får ja til utslipp i fjord

– Ikke irreversible miljøkonsekvenser

Bellona hadde bedt om stans i Equinors tillatelse mens klagene behandles, men det ville ikke direktoratet.

«Etter Miljødirektoratets vurdering vil de tillatte utslippene i den aktuelle avgrensede tidsperioden ikke medføre irreversible miljøkonsekvenser», skriver direktoratet i sin anbefaling.

«Videre vil en utsatt iverksetting av tillatelsen medføre store praktiske og økonomiske konsekvenser for Equinor og derigjennom en samfunnsmessig konsekvens. Vår konklusjon var derfor at det ikke var grunnlag for å beslutte at vårt vedtak om tillatelse ikke skulle iverksettes før en klage er ferdig behandlet», skriver direktoratet.

Direktoratet peker på at kjemikaliene Equinor vil slippe ut, alle er vannløselige.

«Det betyr at de ikke har potensial for å akkumuleres i fettvev hos fisk og/eller pattedyr. De inneholder heller ikke miljøgifter eller persistente organiske komponenter», skriver direktoratet.

Bellona viste i sin klage til at det ofte er spekkhuggere i Klosterfjorden, og at de vil være sårbare for utslippene. Direktoratet peker på at spekkhuggere kan dag tilbakelegge avstander på 10–20 mil per dag, og sjelden oppholder seg i samme område over tid.

«Miljødirektoratets vurdering er derfor at det er svært lite sannsynlig at spekkhuggere eller andre marine pattedyr vil påvirkes av utslippene fra testaktiviteten på Johan Castberg», skriver Miljødirektoratet.

Les også

Castberg-skipet testes: Vil slippe ut kjemikalier i Klosterfjorden

Les også

Vil klage på Equinor-utslipp

Read Entire Article