Sjur Røthe bekrefter at han legger opp: – Tærer på selvtilliten

4 months ago 28


DEN SISTE MEDALJEN: Sjur Røthe, her under premieseremonien under VM i Planica. Der ble han nummer tre bak Simen Hegstad Krüger og foran Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sjur Røthe (35) har tatt et tøft og vanskelig valg rundt sin egen ski-karriere.

  • Bilde av Mikal Emil Aaserud
onsdag 5. juni kl. 10:29

Etter godt over en måned i tenkeboksen, sier han nå følgende til VG:

– Jeg har landet på å gi meg.

Han fortsetter:

– Jeg sliter med å tro på at jeg skal klare å vinne verdenscuprenn igjen. Det er jo ikke altfor lenge siden jeg tok en individuell medalje. Men likevel: Det har ikke gått på skinner etter det. Det er grunnen, sier Røthe til VG.

Dermed setter vossingen – med 13 år på landslaget, en bunnsolid merittliste og seks mesterskapsmedaljer i premieskapet hjemme i Tønsberg – strek for en lang og innholdsrik karriere.

For selv om han tok individuell medalje i Planica for ett år siden, forteller Røthe om halvannet år langt unna de forventningene og kravene han stiller til seg selv.

I denne perioden har han vært syk i lange perioder, enten i sesongoppkjøringen eller i konkurranseperioder.

– Og det tærer på selvtilliten å ikke gå fort på ski så lenge. I fjor la jeg en plan om å gå VM i Trondheim. Men akkurat nå klarer jeg ikke helt å se hvordan det skal gå.

– Det er mange gode som trener bra, også unge lovende. Ikke bare i Norge, men andre nasjoner også. Jeg måtte ha visst at jeg fikk gjort en jækla god jobb. Det er jeg usikker på om jeg klarer.

Han har vært på landslaget i over et ti-år. Til denne sesongen ble han ikke funnet god nok.

Røthe forteller at han har hatt et privatopplegg klart dersom han ville ta sats videre, men han har vært usikker.

– Bare det at jeg satset til jeg var 35… Det hadde jeg nok ikke gjort om det ikke var for at jeg var på lag og samling med mine beste kompiser som er verdens beste på ski. Det kameratskapet, det er unikt.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sparer ikke på rosen da VG spør hva Røthe har betydd for landslaget.

– Siden jeg begynte har Sjur vært en av de mest sentrale brikkene på laget. Jeg sa til kona etter første året med Sjur på laget at jeg håpet jeg aldri måtte komme i en situasjon hvor jeg måtte vrake ham. Så har fortsatt litt «kjærlighetssorg» etter å ha vraket han i vår.

Han mener Røthes betydning i laget er uten sidestykke.

– Evnen han som individuell utøver har hatt til å gjøre folk rundt seg gode er unik. Genuint interessert i folk rundt seg, genuint opptatt av at de har det bra.

– At han i tillegg er en medaljegrossist er bare en parentes i forhold til mennesket. Den som huker tak i Sjur når han skal inn i voksenlivet er utrolig heldig! sier Nossum.

Sjur Røthe og landslagstrener Eirik Myhr Nossum, her under VM i Seefeld 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB

Da VG ber 35-åringen se tilbake på det aller største høydepunktet, bruker han ikke lang tid på å trekke frem VM i Seefeld i 2019.

Røthe tok tre medaljer. 

– Det var bare hele opplevelsen av det året. Oppkjøringen sammen med gode venner, samlingen like før VM, og være så god og få til alt man i et mesterskap. Det var stort.

– Jeg fikk til og med «smalltalket» litt med Kongen og dronningen som satt ved bordet vårt i løpet av VM den gangen. Det høres ut som en klisje, men det er stort for en liten gutt fra Voss å oppleve det.

SANG AV FULL HALS: Sjur Røthe, her med russeren Aleksandr Bolsjunov og lagkompis Martin Johnsrud Sundby, etter 30 kilometer med skibytte under VM i Seefeld. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I 2021 ble han pappa til Didrik. Så sent som i vinter ble han og samboer Siv Emilie Løvvold foreldre til lille Kaja (litt over to måneder gammel). Nå skal han være pappa, men vet ikke helt hva jobbfremtiden bringer.

– Jeg lurer litt selv også. Jeg har ingen jobb å gå til på mandag, for å si det sånn. Jeg er åpen for det fremtiden bringer, men har gjennom karrieren fått et godt nettverk av dyktige og utrolig flinke folk. Så jeg håper å kanskje utnytte det litt, sier han.

Han sier også at han setter seg på skolebenken om han blir nødt til det.

– Men jeg tror at uansett om det blir jobb eller studier, så må jeg lære meg noe nytt. Jeg er veldig klar for å tilegne meg ny kunnskap. Jeg skal bruke all den energien jeg før har brukt på å gå fort på ski, inn i min neste jobb. Det gleder jeg meg til.

Read Entire Article