Siste valgdag for India: – Helt utrolig

4 months ago 29


NEW DELHI: Kvinner står i kø for å stemme under den sjette valgrunden, 25. mai 2024. Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB

Millioner av indere har strømmet til urnene. Søndag ettermiddag viser valgdagsmålingen at statsminister Narendra Modis parti leder.

  • Bilde av Emma Bø
lørdag 1. juni kl. 16:58

Hvordan gjennomfører man et valg med 970 millioner stemmeberettigede?

– Det logistiske øvelsen og utholdenheten er helt utrolig, sier Kathinka Frøystad. Hun er professor i moderne Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo.

Med over 1,4 milliarder innbyggere gikk India i 2023 forbi Kina som verdens mest folkerike land.

Kathinka Frøystad<-Kathinka Frøystad

Professor i moderne Sør-Asia-studier

– Noe av det jeg synes er mest interessant er den ufattelige størrelsen på dette valget. Hvor utrolig mange som har rett til å stemme, og hvor enormt komplisert, dyrt og langtekkelig det er å arrangere et valg i et sånt land.

– Det er Norges populasjon ganger. jeg vet ikke engang!

Sittende statsminister Narendra Modi er utpekt som storfavoritt i årets valg. Han har allerede sittet som statsminister i 10 år, men er svært populær blant mange av velgerne.

– Han er dypt elsket av sine tilhengere, og sett på som Indias store og sterke mann. Han skal bringe India inn i en ny æra, forteller Frøystad.

Hun sier Modis hindunasjonalistisk parti Bharatiya Janata Party – BJP, også har en veldig god politisk organisasjon som har vært dyktige på å vippe valget i sin favør.

TV-kanalen NDTV har søndag samlet resultatene fra to valgdagsmålinger. De viser at Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti kan vinne mer enn 350 seter i underhuset i den indiske nasjonalforsamlingen. Forsamlingen har 543 seter, og de vil dermed ha et klart flertall.

TILHENGERE: Statsminister Narendra Modi har mange ivrige tilhengere og «WhatsApp-soldater» – budskapene hans spres på i meldingstjenesten WhatsApp i lynfart, forteller Frøystad. Foto: NARINDER NANU / AFP / NTB

Ikke så populær som man trodde

Samtidig har 73-åringen også gjort seg upopulær.

– Det er mange som mener han har gått altfor langt i å påstå at India har oppnådd en kjempesvær økonomisk suksess, samtidig som det er veldig mange indere som ikke tar del i den fremgangen.

Hun nevner også frem den autoritære retningen Modi har trukket India i, og at Modi tidvis har en svært splittende og hindunasjonalistisk retorikk.

– Det har blitt litt spennende. Veldig mange av de som deltar i den politiske debatten, mener at Modis popularitet ikke er så høy som man trodde for bare et par uker siden.

– Han er veldig mislikt av de som foretrekker andre partier, forteller hun.

I ARV? Leder for kongresspartiet Rahul Gandhi (t.h.) i sin sedvanlige hvite og «folkelige» t-skjorte. Her sammen med sin mor Sonia Gandhi (t.v.). Sonia Gandhi har tidligere vært den lengst sittende lederen for kongresspartiet. Hun er også svigerdatter av den tidligere indiske statsminister Indira Gandhi og enken til tidligere kongresspartileder Rajiv Gandhi. Foto: Sahiba Chawdhary / Reuters / NTB

Alternativet til BJP er en koalisjon ledet av det sekulære motpartiet kongresspartiet, sammen med en rekke regionale partier.

– De er enige om noen ting – blant annet at de ønsker å vippe Modi av makten. Samtidig er de innbyrdes rivaler og uenige om mye. Så koalisjonen en skjør.

Hun sier de blant annet ikke er klar på hvem som er statsministerkandidaten.

– Og de har ikke et sammenhengende program.

Økonomi og identitet

Valget startet 19 april, og har vært gjennomført i syv runder – for ulike deler av landet. Lørdag 1. juni gjennomføres den siste av de syv rundene. Valgresultatet i underhusvalget – Lok Sabha – er ventet 4. juni.

Frøystad sier valget i stor grad har handlet om økonomi og hva Indias kulturelle arv skal være.

– Hvilken arkitektur, hvilke minnesmerke man skal ta vare på, hva Indias kollektive uttrykk og hukommelse man skal ha.

– Modi står for hinduer først – selv om de ikke sier det eksplisitt.

Hun sier det pågår en kamp om hvem India skal være til for.

Landet er dypt religiøst og religion er en sentral identitetsmarkør for indere. Nærmere 80 prosent av befolkningen er hinduer, mens 14 prosent av befolkningen er muslimer. I tillegg er det mange kristne, sikher, buddhister og jainer.

– India har også fått kritikk for å gå i en autoritær retning. Er det et reelt demokrati?

– Det snakkes jo veldig mye om at Modi og hans parti har såpass sterk kontroll over en del statlige institusjoner om skal være nøytrale, for eksempel valgkommisjonen, mediene og andre institusjoner.

– Det er stadig vanskeligere å stoppe dem i sine prosesser – men samtidig har vi sett at indisk høyesterett noen ganger har gått BJP midt imot. Jeg må også si at denne valgkampen har vist at mediene, kanskje særlig noen av avisene, er mer kritiske enn jeg har sett dem på lenge. Bildet er nok delt vil jeg si.

Read Entire Article