VG har spurt Hovedredningssentralen om hvilke detaljer som er loggført knyttet til anropet fra båtføreren som meldte fra at han hadde truffet noe natt til søndag.
HRS svarer at de fikk melding fra en fritidsbåt om kollisjon i Hidlefjorden, 600m nord for Vervik, natt til søndag 1. september klokken 01:28 at dette var en kollisjon med et objekt i vannet.
– Det var ikke mulig å identifisere objektet, som ble antatt å være av typen tømmerstokk/palle/annet drivgods. Det fremgikk ikke av samtalen at andre personer var involvert, og derfor konkludert med at det var kun melder som eventuelt hadde behov for hjelp. Da det ble avklart at fører av fritidsbåten ikke hadde vanninntrenging og hadde fremdrift ble det ikke startet en redningsaksjon, sier redningsinspektør Andreas H. Næsheim til VG.
– HRS sitt fokus var på fører av fritidsbåten, og at han kom seg trygt til havn. Oppstart av redningsaksjon avhenger av informasjonen HRS og nødetatene mottar, fortsetter Næsheim.
Tidslinje
Dette vet vi om vannscooterulykken
Lørdag kveld 31. august: Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) har vært sammen med flere ungdommer ute i Tau-området, ifølge politiet. Når klokken er rundt 01, drar de ut med vannscooter. Det er også den foreløpig siste kjente kontakte de har med noen, fordi noen observerer dem fra kai, ifølge politiavokat Øyvind Bore.
Natt til søndag 1. september, om lag klokken 01.30: En båtfører melder ifra til politiet og Hovedredningssentralen om at han sannsynligvis har kjørt på noe sjøen nordvest for Tau, men vet ikke hva han har truffet. HRS vurderer meldingen til ikke å omfatte andre mennesker, og det blir ikke iverksatt søk- og redningstiltak.
Søndag 1. september, like før klokken 13: Vrakrester av en vannscooter er funnet ved Rossøy, en liten øy mellom Fogn og Strandalandet. Politiet får meldingen via Hovedredningssentralen. Sammen med Redningsselskapet starter de søk i sjøen. Et større søk blir iverksatt på sjøen.
Søndag 1. september, like før klokken 14.30: Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) blir funnet omkommet i sjøen, på nordøstsiden av Austre Åmøy.
Hentet selv vannscooteren
Den siktede båtføreren i 30-årene sørget selv for henting av den ødelagte vannscooteren på søndag ved 13.30-tiden, ifølge Stavanger Aftenblad.
Båtføreren var ikke siktet på dette tidspunktet.
– Politiet hadde ikke rukket å rekvirere redning av fartøyet på dette tidspunktet. Redningsetatene var på vei ut på dette tidspunktet, og når de er framme, møter de et fartøy som er disponert av firmaet som siktede er tilknyttet. Vannscooteren er da hektet på. Den blir så overlatt til redningsetatene, sier Bore til avisen.
Les også: Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) døde i Hidlefjorden
– Hvordan foregår prosessen fra melding kommer inn, til vurdering om å ikke rykke ut blir gjort?
– Beskrivelsen av situasjon og/eller eventuell bekymring resulterer i oppstart av redningsaksjon og utalarmering av ressurser til å håndtere denne, eller ikke. I dette tilfellet oppfattet HRS der som at kun båtfører var involvert. Når det videre blir informert om at han er uskadd og i stand til å ta seg til kai selv, blir det ikke sendt ressurser for å hjelpe han med dette, sier Næsheim i HRS.
– Hva gjør at HRS vurderer denne meldingen til å ikke omfatte mennesker?
– Beskrivelsen av kollisjonen i samtalen blir vurdert til å være sammenstøt med drivgods.
– Hva gjør HRS, om noe, for å avklare om det er mennesker involvert eller ikke?
Dette avhenger helt på informasjonen vi mottar. I de tilfellene vi er i tvil, starter vi redningsaksjon for å avklare nettopp dette.
Utelukker ikke sammenstøt
Politiet fortsetter etterforskningen av ulykken der Noah Østerhus Ask (16) og Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) fra Stavanger mistet livet i Hidlefjorden i helgen.
– Vi har gjennomført mange etterforskningsskritt, men det gjenstår fremdeles mye arbeid. Samtidig bistår vi Havarikommisjonen i deres undersøkelser av fartøyene. Per nå vet vi at opplysningene vi har ikke utelukker at fartøyenes kurser har krysset hverandre, og det har blitt et sammenstøt, men det er for tidlig å trekke endelige konklusjoner om dette, sier politiadvokat Øyvind Bore i en pressemelding torsdag morgen.
Den siste kjente observasjon av de avdøde er ved Tau omkring klokken 01.00 natt til 1. september.
– Det er for tidlig å si noe om dødsårsaken til guttene. Den foreløpige obduksjonsrapporten har ikke kommet ennå, sier Bore.
Taktisk jobber politiet nå med avhørene av dem som sist var i kontakt med de avdøde guttene.
– Samtidig fortsetter den tekniske gjennomgangen av fartøyene og utstyret om bord, der politiet arbeidet med å hente ut tilgjengelige data om fartøyenes ferd umiddelbart før ulykkestidspunktet. Gjennomgangen av tilgjengelige elektroniske enheter tilhørende de involverte fortsetter også, sier politiadvokaten.
Flere scenarier
Det er flere mulige scenarier i saken. En sentral hypotese politiet jobber etter, er at båten har kjørt på vannscooteren.
– Skadene på fartøyene tyder på at det har vært en kollisjon, sa politiadvokat Øyvind Bore til VG onsdag.
Bore sa også at de ikke vil låse seg til én hypotese.
– En alternativ hypotese er at de har falt av før scooteren ble skadet, eller at den har gått på land med dem om bord og de har omkommet på den måten. Vi holder mulighetene åpne i undersøkelsene vi gjør, sa han.
Båtføreren er siktet for uaktsomt drap etter ulykken, men nekter straffskyld.