Selger luksusklokker ut av landet: – Får Norge på billigsalg

5 months ago 27


Med dyr euro og dollar blir det stadig mer attraktivt for norske klokkesamlere å henvende seg til utlandet ved salg. Ifølge mangeårig entusiast kan det nå være mye å tjene på grepet.

Flere velger nå å selge klokkene sine ut av landet. Svak kronekurs gir muligheter for høye priser på spesielle modeller. Foto: Privat/Fredrik Norling

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

De tre klokkene du ser over har alle forsvunnet ut av landet den siste tiden.

Flere klokkeentusiaster sier nå til E24 at det er en klar trend i markedet for brukte luksusklokker, at man velger å heller henvende seg til utlandet når man skal selge dyrere klokker.

Grunnet svak kronekurs er det rett og slett mer attraktivt å selge til utlandet, fordi man da får betalt i euro og dollar, regnet i norske kroner.

– Vi ser at flere vurderer dette nå enn før, og at mange faller på at det er en smart beslutning å rette seg mot utlandet ved salg.

Det sier Kevin Collettmüller, administrator i Facebook-gruppen Klokkeriet, og mangeårig klokkeentusiast og samler til E24. Facebook-gruppen har nå rundt 90.000 følgere, og er et av de mest brukte og kjente klokkeforumene i Norge.

– Lønner seg spesielt med dyrere klokker

Tilbake til de tre klokkene i toppen av saken. De er alle solgt til utlandet av Fredrik Norling den siste tiden. Til henholdsvis, Hongkong, England og Tyskland.

Norling har samlet på klokker siden starten av 2000-tallet, og handler klokker jevnt og trutt.

– Når kronekursen er så svak, får man bedre betalt i utlandet enn i Norge. Selger man ut av landet, er markedet for enkelte spesielle klokker også veldig mye større, sier han.

Ifølge Norling er det også flere andre i hans krets i «klokkemiljøet» som nå tenker på det samme.

– Det er blitt mer relevant å stille seg spørsmålet om hvor mye det er å tjene på å heller selge klokken ut av landet, sier han.

Fredrik Norling mener det er penger å tjene på å heller selge til utlandet. Foto: Privat

Kronekursen har ligget på historisk svake nivåer siden pandemien slo inn i verdensøkonomien. Euroen har ikke kostet under 10 kroner siden september i 2022 og dollaren har knapt vippet under siden starten av fjoråret. En euro og en dollar koster i dag henholdsvis 11,3 og 10,5 kroner.

Normalt får man dårligere betalt når man selger klokker til utlandet. Det er fordi kjøper da må betale toll og avgifter på klokken. Dette utgjør typisk 25 prosent av salgssummen. Dermed blir også betalingsviljen ofte lavere i utlandet enn i Norge.

Men nå er kronen, ifølge Norling og Collettmüller, blitt så svak at det er blitt mer lønnsomt å heller selge til utlandet, selv om kjøper må betale tollkostnader.

– Nå lønner det seg spesielt med salg av dyrere klokker, og gjerne eldre og spesielle klokker. Man får ikke hentet ut de reelle verdiene her hjemme på grunn av et stramt marked. Da hjelper det godt på om man får betalt i euro eller dollar, sier Norling.

Flere klokkeentusiaster sier nå til E24 at det er en klar trend i markedet for luksusklokker at man velger å heller henvende seg til utlandet når man skal selge dyrere klokker. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Kunne kjøpe Rolex for en månedslønn

Under pandemien hadde mange penger til overs fordi det var billig å låne penger, og folk droppet å reise og spise ute.

Dermed fikk mange nordmenn øynene opp for å samle på klokker. Det medførte også skyhøye priser på enkelte modeller, både her i landet og internasjonalt. De skyhøye prisene ble omtalt som en boble, også i E24.

– Nå ser man at mange prøver å selge disse klokkene, og prisene er dermed kommet et stykke ned. Det gjør også at det er bedre å selge til utlandet. Fordi man da henvender seg til et mye større marked.

Norling har vært med på en brutal prisoppgang på de mest kjente modellene siden interessen og hobbyen satte fart for rundt 24 år siden. I dag jobber han med salg av kirurgisk utstyr, blant annet implantater til hjernekirurgi.

– Da jeg startet kunne man fint kjøpe seg en Rolex Submariner for en månedslønn eller bonus. Da kostet den rundt 15 til 20.000 kroner. Nå koster en slik klokke flere hundre tusen kroner. Nå krever slike klokkekjøp større prioriteringer og mer tankevirksomhet, sier han.

– Norge på billigsalg

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, er ikke overrasket over trenden.

– Det er jo logisk at man nå får bedre betalt om man selger dyre klokker til utlandet. Man ser jo det samme på turiststrømmene som nå kommer til Norge. Det er den samme typen effekt, mener han.

– Nå fyller italienere og spanjoler Norwegian-flyene og kommer til Norge fordi de har fått mye sterkere kjøpekraft her etter at kronen har falt. Litt flåsete sagt så får de nå Norge på billigsalg, sier økonomen.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Siv Dolmen

Chen forklarer at dette er en trend som klart følger valutakursene.

– Dette er noe vi har sett over lengre tid, og det er flere eksempler som viser denne effekten. Blant annet dansker som nå kjøper opp hytter i Norge, sier han.

– Når det kommer til klokkeeksempelet, så er jo dette ren økonomisk fornuft. Det er ikke rart at man nå får mer ved et salg om man får betalt i euro, eller spesielt dollar. Det blir en slags valutaarbitrasje, legger han til.

Chen sier at det er viktig å presisere at klokkeselgere nå får mer betalt dersom man regner i norske kroner.

– Bruker de pengene fra salget på en ferie i Europa, så er den samtidig blitt mye dyrere enn tidligere.

Read Entire Article