SAS beskylder egne piloter for ulovlige aksjoner og truer med å holde dem økonomisk ansvarlig. Dette etter at mer enn 30 flyvninger ble kansellert i helgen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi kjenner ikke til at det har vært en aksjon overhodet. Vi har bedt SAS redegjøre for hva som er rotårsaken til helgens kanselleringer, sier Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening (NSF).
Foreningen har sammen med SAS Norge Flygerforening (SNF) sendt ut en e-post til sine medlemmer, hvor beskyldningene fra selskapets ledelse fremgår.
Vil kreve erstatning
Pilotforeningene skriver til sine medlemmer at pilotene er beskyldt av SAS-ledelsen for sykemeldingsaksjoner, stans i fridagssalgfridagssalgIfølge gjeldende avtaler kan piloter i SAS selge 20 fridager (FX) per kalenderår og overdreven bruk av det som kalles unfit-reglene.unfit-reglene.Piloter som av ulike årsaker føler seg ute av stand til å fly, er pliktig til å si ifra om dette, og avstå fra å gå på jobb. Dette ifølge regler fra Luftfartstilsynet.
Motivasjonen skal ifølge SAS være å ramme trafikken, som en demonstrasjon mot at SAS-pilotenes tariffavtale er dårligere enn hva konkurrerende flyselskaper fikk i sine lønnsoppgjør.
I e-posten til sine medlemmer skriver pilotforeningene at SAS har varslet om at de vil holde foreningene og enkeltmedlemmer økonomisk erstatningsansvarlig for tap som selskapet påføres som følge av kanselleringer.
– Det tilbakeviser vi på det sterkeste, sier Klokset.
Peder Christian Svenkerud som leder SAS Norge Flygerforening (SNF) sier i kort kommentar at begge foreningene står sammen om e-posten der de tilbakeviser SAS-ledelsens beskyldninger.
– Ekstremt beklagelig
Direktør for samfunnskontakt i SAS, Knut Morten Johansen, vil ikke gå i detaljer om et mulig erstatningskrav, men han bekrefter at det eksisterer et brev som krever at «pilotene stanser det vi mener er en ulovlig og tariffstridig aksjon».
Mange av kanselleringene i helgen var til populære feriedestinasjoner. Ifølge Johansen i SAS ble over 30 flyvninger og vel 4.500 passasjerer rammet.
– Det er ekstremt beklagelig overfor våre reisende.
Da E24 og andre medier meldte om kanselleringene, sa SAS at det skyldtes «sykdom og tekniske problemer».
– Helgen var en av årets desidert travleste, sier Johansen tirsdag.
– Vi hadde noen kanselleringer, men årsaken var sammensatt. Både mannskapsmangel og tekniske problemer. Mannskapsmangelen skyldtes sykdom blant flymannskapet.
Vil kalle inn «mistenkte»
Aftenposten har sett e-posten som pilotforeningene har sendt til sine medlemmer. Der står det at SAS-ledelsen truer med at piloter som mistenkes for å ha oppfordret til aksjoner, vil bli kalt inn til drøftelsesmøter med ledelsen.
– Det er en alvorlig trussel å melde til de ansatte at de vil holde foreningene og enkeltpersoner erstatningsansvarlige for økonomiske tap som følge av kanselleringene, sier Klokset i NSF.
– Som sagt, kjenner vi ikke til at det er gjennomført ulovlige aksjoner, og det er uheldig at de tar et så drastisk skritt.
I e-posten ber de to foreningene sine medlemmer om å være sitt «ansvar bevisst» og sørge for at den inngåtte tariffavtalen etterleves. Dette er en selvfølge, heter det i e-posten.
Ifølge pilotforeningenes utsendelse står det at SAS mener fraværet fremstår som et koordinert forsøk med mange deltagere, uansett om det ikke er aktivt organisert av foreningene, og selv om den enkelte pilot alene ikke har gjort noe som er et avtalebrudd.
Norwegian-pilotene fikk mer
Pilotene mener fingeren peker tilbake på selskapet selv.
– Vi vet at ressurssituasjonen er presset i SAS: De mangler folk. Det har de gjort siden trafikken tok seg opp igjen etter pandemien, og fordi de sa opp for mange piloter, 560 stykker, i 2020, sier Klokset.
– Vi fikk en ny tariffavtale i 2022 som ga selskapet mulighet til å øke arbeidsmengden betydelig. Det kjenner man på, når det er mindre folk på jobb.
Pilotene i SAS gikk i 2022, mens flyselskapet var under amerikansk konkursbeskyttelse, med på en lønnsavtale som gjelder i fem år. Da gikk de både noe ned i lønn og opp i arbeidstid. I denne perioden er det streikeforbud, og lønningene deres vil oppjusteres årlig med et gjennomsnitt av hva som forhandles frem i det norske frontfaget og det tilsvarende svenske «Märket».
I år betyr det under 4,5 prosent lønnsøkning.
Dette står i skarp kontrast til hva pilotene i Norwegian nylig oppnådde i sine knallharde lønnsforhandlinger. Nøyaktig hva Norwegian-pilotene oppnådde er ikke kjent, men gitt at 89 prosent av dem stemte ja til det fremforhandlede forslaget, så var det nok ganske bra.
VG og E24 siterer kilder på at et flertall til slutt fikk 21 prosent lønnsøkning over to år.