Den store langdistansemaskinen til SAS er på vei til Bangkok. Nattflighten er rutinemessig, men kapteinen om bord peker på utfordringer under turen.
– Jamming og spoofing av signaler er det store problemet, sier han.
Flygerne er klar over at uforutsette ting kan skje underveis. Og det skjer.
Plutselig mister flyet satellittsignalene når det befinner seg i luftrommet over Irak.
I cockpit fremme hos flygerne får instrumentene nå feil tidspunkt i forhold til tidssonen og instrumentene viser feil posisjon på hvor flyet befinner seg. Passasjerene merker det også fordi internettet er nede. Årsak: flyet er utsatt for «spoofing»
På videoen fra flightradar24.com, som NRK har fått lov til å gjengi deler av, må flygerne nå kalle opp lufttrafikktjenesten på bakken for å få hjelp til å få korrekt informasjon.
Utviklingen bekymrer
Satellittnavigasjon, som GPS, er et sentralt verktøy for posisjon, navigasjon og nøyaktig tidsangivelse for flyene.
Manipulering av instrumenter om bord i fly ved å sende falske GPS-signaler til flyene, kalles «spoofing». Fenomenet vekker bekymring fordi det er mer alvorlig enn jamming.
Jamming av GPS-signaler blokkerer signalene, mens spoofing manipulerer signalene.
Instrumentene om bord i flyene blir da matet med feil informasjon og det kan ende katastrofalt om sikkerhetssystemene om bord tar over kontrollen fordi de senser fare.
– I ytterste konsekvens kan dette true flysikkerheten dersom det oppstår en farlig situasjon på grunn av spoofing, sier seksjonsleder i Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Sindre G. Hilstad.
– I mange ulike typer luftfartøy er GPS-mottakeren en viktig leverandør av data om posisjon og tid til flere forskjellige systemer om bord, forklarer han.
– Spoofing er altså en mer alvorlig type angrep som kan ramme GPS-mottakere, og handler kort sagt om ulovlig bruk av falske og kraftige signaler for å narre eller manipulere mottakeren til å tro at den befinner seg et annet sted og på et annet tidspunkt, sier han.
EU vil ha GPS-navigering
GPS er i stor grad et primært navigasjonshjelpemiddel for sivil luftfart i dag, og vil bli enda viktigere i årene som kommer på grunn av EUs mål om å basere de fleste flynavigeringer på GPS fra 2030.
Spoofing av sivil flytrafikk har vært kjent som en trussel i flere år, men samtidig vurdert til å være lite sannsynlig sammenlignet med blokkering av signaler, såkalt jamming, i hvert fall i Europa.
Til tross for at spoofing krever mer ressurser og kompetanse enn jamming øker det ifølge Norsk Flygerforbund i omfang.
Jamming i Norge
I Norge er det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom som overvåker signaler. De opplever daglig at GPS-signalene forstyrres av blokkering, såkalt jamming.
– Vi har sett at GPS-forstyrrelser har tiltatt, spesielt i Finnmark og etter fullskalainvasjonen i Ukraina fra Russland. Nå er den til stede daglig, men i høyere luftlag, sier John-Eivind Velure, fungerende direktør i Nkom.
Nkom antar at jamming av signalene i Finnmark kommer fra Russland.
Velure sier at i norsk luftrom har de hittil ikke oppdaget spoofing av GPS-signalene.
Merarbeid for flyselskapene
Når et fly er utsatt for spoofing, må alle instrumenter i cockpit sjekkes for feil og kalibreres på nytt før flyet får ta av igjen.
– Spoofing kan sammenliknes med narring. I motsetning til jamming, er å spoofe en intellektuell måte å lure mottakeren til å tro at den er et annet sted, forklarer assisterende flåtesjef i SAS, Patrik Ekenbratt Ågren.
– Man simulerer, later som man er et GPS-signal, men har lagt til en liten justering i koordinatene som gjør at du tror du er et annet sted enn du er, forklarer han. – Ved spoofing tar et annet navigasjonssystem over før flyets posisjonen påvirkes.
GPS-navigering kan bli sårbart
Spoofing er en vanskelig teknikk og det krever en del kunnskap for å kunne spoofe. At EU har som mål om å basere de fleste flynavigeringer i Europa på GPS fra 2030 bekymrer kaptein i Norwegian Richard Helskog.
NRK møter ham i cockpit på Boeing-flyet før han skal ta passasjerer og kolleger fra Oslo og ned til Nice i Frankrike. Det er en flytur over Vest-Europa, der spoofing ikke skjer.
Han har studert utviklingen og har skrevet en eksamensoppgave ved Nord Universitet som blant annet omhandler spoofing.
–Lufttrafikken tiltar i volum og bruk av GPS gjør at det kan flys kortere og mer effektive ruter, noe som blant annet fører til mindre klimagassutslipp. Men hvor fornuftig er det å gjøre seg så avhengig av GPS-signaler, spør han.
Han understreker at flyene er utstyrt med andre muligheter for navigering, blant annet treghetsnavigasjon, et navigasjonssystem som ikke er avhengig av signaler utenfra. Ulempen med det er at det er mindre nøyaktig. Han avslutter med å minne om at fly har vært i lufta i over hundre år og bakkebaserte radiostasjoner er også til god hjelp om instrumentene feiler.
Hei
Takk for at du leste helt hit.
Jeg skriver om teknologi og luftfart. Om det er tema du mener jeg bør interessere meg for hører jeg gjerne fra deg.
Publisert 11.07.2024, kl. 07.35