Kortversjonen
- Denise Aune Elvestad (29) oppdaget at hennes snitt ble feilberegnet av Samordna opptak.
- Hun kontaktet opptakskontoret, som innrømmet at de hadde inkludert en feil karakter.
- En feil skal ha påvirket flere hundre søkere mellom 100-200 med lignende problem.
- Elvestad oppfordrer andre søkere til å sjekke snittet sitt grundig og klage ved feil.
I disse dager får mange svar på søknaden sin til høyere utdanning fra Samordna opptak.
– Jeg kom først på venteliste på alle ønskene mine, utenom Tromsø, sier Denise Aune Elvestad (29) til VG.
Hun kunne ikke begripe hva som hadde skjedd.
VG har tidligere intervjuet Elvestad, som i tre og et halvt år har tatt opp fag for å komme inn medisinstudiet i Trondheim.
– Jeg regnet med at jeg skulle komme inn, sier hun.
Regnet på det flere ganger
– Jeg har regnet på karaktersnittet mitt en million ganger, bare fordi jeg var så redd for at jeg skulle gjøre feil, sier Elvestad.
Hun kom frem til at hun hadde et snitt på 70,0 hver gang.
Da hun sjekket søknaden sin hos Samordna opptak, så hun at de hadde regnet ut at hun hadde 67,2 i snitt.
Elvestad benyttet seg av flere karakterkalkulatorer på nett, men regnet også ut snittet sitt manuelt.
For å være helt sikker, leste hun nøye gjennom regler og informasjon om utregning av karakterpoeng på Samordna opptaks hjemmeside.
Tok med en ekstra karakter
Til tross for at Elvestad kom inn på medisinstudiet ved Universitetet i Tromsø (UiT), var det Trondheim som var førstevalget.
– For meg med to barn og familie, hadde det blitt vanskelig å flytte til Tromsø, sier hun.
Elvestad hadde også allerede i mars søkt om barnehageplass i Trondheim, og nylig ordnet seg bolig der.
Hun tok selv kontakt med Samordna opptak for å nøste opp i problemet. Det var da hun fikk beskjed om at de hadde regnet ut feil snitt for henne.
– Jeg fikk ikke en utdypende begrunnelse, men de hadde tatt med en karakter som de ikke skulle ha med, som hadde senket snittet mitt, sier hun.
Hun hadde dermed rett på en plass på medisinstudiet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) likevel.
Mange reaksjoner
Elvestad filmet seg selv da hun sjekket svaret, og lastet opp videoen på TikTok.
– Jeg har fått sinnssykt mange kommentarer og reaksjoner fra folk som har opplevd det samme, både nå og mange tidligere år, sier hun.
En som Elvestad pratet med, fortalte at han også snakket med Samordna opptak, for så å få beskjed om at de hadde gjort en feil.
– Men det som er problemet, er jo at det ikke er alle som tenker at det kan ha skjedd en feil og at de må klage.
Elvestad setter nå spørsmålstegn ved om beregningssystemet til Samordna opptak er utdatert.
– Feilen ligger ikke hos de enkelte som jobber med tallene. Det ligger jo i at systemet er utdatert og gammeldags. Jeg er bekymret for at det er mye feil som ikke blir oppdaget.
Lite feil
VG har vært i kontakt med Samordna opptak, som forvaltes av Direktoratet for høyere utdanning.
Jørgen Ofstad, avdelingsleder i opptaksforvaltning i Samordna opptak, skriver i en e-post at de ikke har grunnlag for å anta at dette er en feil som skjer ofte.
– Tvert imot er vår erfaring at det skjer lite feil i saksbehandlingen, noe det lave antallet klagesaker også tyder på, sier han.
Likevel bekrefter Ofstad til VG at Samordna opptak har mottatt informasjon fra søkere og læresteder som gjør at de har satt i gang undersøkelser.
Over hundre rammet
Åshild Berg-Tesdal er kommunikasjonssjef i Sikt
, som leverer og drifter Samordna opptak. Hun poengterer i en e-post til VG at de aller fleste søkerne i Samordna opptak får helautomatisk beregning av snittet sitt.– Det er ingen manuelle prosesser inne i bildet. Det finnes noen veldig få unntak der det er spesielle fag, vitnemål fra andre land eller lignende med i bildet, sier Berg-Tesdal.
Videre forklarer hun at det under årets kjøringen av årets opptak var en oppdatering som ikke kjørte som planlagt.
– Dette gjaldt et sted mellom 100 og 200 søkere til tre av lærestedene, som hadde tatt opp fag etter fullført videregående skole, sier hun og fortsetter:
– Vi har full oversikt over hvem dette gjelder, og vi har sendt oversikt over hvilke søkere som kan ha blitt rammet av feilen til lærestedene som behandler søknadene og Direktoratet for høyere utdanning (HK-dir). Det er lærestedene og HK-dir som avgjør om disse skal behandles på nytt eller ikke.
– Vi vet per nå ikke hvor mange av disse søkerne det har hatt faktiske konsekvenser for.
– Samordna opptak jobber med systemer som delvis er fra rundt årtusenskiftet, sier Jørgen Ofstad, avdelingsleder i opptaksforvaltning i Samordna opptak.
– Det hender at det oppstår feil i systemet, og dette håndteres raskt og effektivt av Sikt så snart feilen blir identifisert.
Kunnskapsdepartementet har bevilget penger til utvikling av nytt opptakssystem, og Sikt, som utvikler dette, regner med at det vil være klart i 2027.
– Må være litt pågående
Elvestad har forståelse for at det er krevende å endre IT-systemet. Samtidig mener hun at det har konsekvenser.
– Det handler om fremtiden til folk, sier hun.
Den vordende studenten har en klar oppfordring til andre som nå får svar på søknaden sin til høyere utdanning:
– Hvis du har en liten mistanke om at det er noe som er feil, eller har noen spørsmål om snittet sitt, så må du sende mail og ring med en gang. Du må være litt pågående der, sier hun.
Også Ofstad oppfordrer søkere som mener at søknaden ikke er behandlet korrekt om å kontakte lærestedet som har behandlet søknaden for å få en kontroll.
– Dersom det blir påvist feil i saksbehandlingen rettes dette umiddelbart, slik at søker får det tilbudet de skulle hatt. Dersom det ikke påvises feil, men søker likevel mener at resultatet er feil, oppfordres søker til å klage på vedtaket. Nasjonal klagenemnd vil da avgjøre om søknaden er korrekt behandlet eller ikke, sier han.