Samlet i sjokk

4 months ago 36


Robert Fico har alltid vært en omstridt politiker. Men i kveld står europeiske ledere samlet i sjokk og fortvilelse over angrepet på Slovakias statsminister.

Slovakias statsminister Robert Fico under et besøk i Tyskland i januar i år. I går ble han skutt og alvorlig såret i hjemlandet. Foto: Nadja Wohlleben / Reuters / NTB
onsdag 15. mai kl. 18:15

Det som skjedde onsdag ettermiddag i Handlova er både uvirkelig og skremmende.

Som statsminister var Fico trolig landets best bevoktede mann. Likevel ble han skutt, tilsynelatende på kloss hold.

Europa har vært åsted for lignende attentater tidligere, men heldigvis er de svært skjeldne. Derfor er scenene fra Slovakia nesten uvirkelige.

Sjokk er det mest brukte ordet i alle de politiske kommentarene.

President Zuzana Caputova på en pressekonferanse i Bratislava etter at det ble kjent at statsminister Robert Fico var skutt og såret. Foto: Jaroslav Novak / AP / NTB

Skuddene i Handlova er også skremmende. Dette rokker ved samfunnets sikkerhet i et land som er medlem av både EU og Nato.

Jeg synes Estlands statsminister Kaja Kallas finner de riktige ordene:

—Et angrep på en valgt leder er også et angrep på selve demokratiets idé.

I demokratiene føres den politiske kampen med ord, ikke med skytevåpen. I Europa skal det vært trygt å si sin mening, ha en åpen meningsutveksling og bli valgt til politisk lederskap.

Det er disse verdiene Europa må hegne om. Også når vi opplever sårbarhet. Ingen vil ha politistater der autoritære ledere isoleres fra kontakt med folket. Det er ikke Europa.

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet av politi på åstedet i Handlova i Slovakia. Foto: - / AFP / NTB

Robert Fico har vært Slovakias mest markante politiker de siste 20 årene. Han satt som statsminister fra 2006 til 2010 og fra 2012 til 2018. Ifjor høst gjorde han comeback. Hans parti, Smeran, gikk seirende ut av valget og dannet en koalisjonsregjering av nasjonalistiske og populistiske partier.

Når dette skriver er det ikke kjent hva som kan ha vært motivet for ugjerningen.

Livvakter kjører den sårede statsministeren bort fra plassen der angrepet fant sted. Foto: Radovan Stoklasa / AP / NTB

Slovakia er et polarisert land. Den politisk splittelsen er blant annet tydelig mellom de som et sterke tilhengere av vestlig samarbeid og de som er skeptiske til sider av EU og kritiske til den vestlige støtten til Ukraina.

Fico tilhører den siste fløyen.

Han gikk til valg på å stanse våpenstøtten fra Slovakia til Ukraina. Han er skeptisk til vestlige sanksjoner mot Russland. Samtidig benekter han å være prorussisk. Ungarns statsminister Viktor Orban omtaler Fico som en venn.

Landets utenrikspolitiske kurs er ikke den eneste konfliktlinjen. I senere tid har det vært store demonstrasjoner i Slovakia mot en ny medielov som opposisjonen mener vil sette landets rikskringkasting under politisk kontroll.

Nå avlyses demonstrasjonene. Opposisjonen fordømmer angrepet på Fico på det sterkeste. Slik et samlet Europa gjør, fra ledere fra hele det politiske spekter gjør.

Partipolitikk i denne stund blir uvesentlig når demokratiets idé så brutalt blir angrepet.

Les også: Slovakias statsminister er skutt

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article