Samferdselsministeren etter oppvaskmøte: Uaktuelt med elbiler i kollektivfelt på hverdager

1 month ago 13


Toppolitikerne i flere av hovedstadens nabokommuner har sett seg lei på at deres innbyggere kommer for sent på jobb, står som sild i tønne på tog og buss og ikke rekker å hente ungene i barnehagene fordi lokalveiene er korket igjen. For når det er fullt på E18 velger selvfølgelig bilistene å tråkle seg frem på småveiene.

– Dette er galskap

– Gjennom Asker går det nesten ingen busser på E18. Derfor vi synes dette er helt galskap. Dessuten løser trafikken seg stort sett opp etter Lysaker. Så å bruke stenging av kollektivfeltet som argument for å lette trafikken i Oslo, får vi ikke til å rime rent logisk, sa Askers ordfører Lene Conradi (H) til VG før oppvaskmøtet i Samferdselsdepartementet.

Samferdselsministeren sier til VG etter møtet at det er helt uaktuelt å åpne kollektivfeltet for elbiler også på hverdagene.

– Nei, slik verden ser ut nå så er kapasiteten i Operatunnelen tatt ut på hverdager. Å åpne opp for enda flere biler inn til Oslo by da vil være utfordrende for nødetater og beredskap, og vil være veldig krevende å stå i. Så vi er veldig tydelige på at vi må gjøre dette etter faglige vurderinger. Og Statens vegvesen tilrår ikke dette, sier Nygård til VG.

6. mai ble elbiler kastet ut av kollektivfeltet på E18 og E6 i Oslo og Akershus. Bare buss, taxi og motorsykler skulle de neste tre årene få kjøre ytterst til høyre. Bilister har rast og ordførerne i både Bærum, Asker og Lier har krevd at kollektivfeltet på E18 må gjenåpnes for elbiler.

MØTTE PRESSEN: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård etter møtet med ordførerne om køer, kork og kaos på E18 Vestkorridoren torsdag. Foto: Jørgen Braastad / VG

Torsdag skrev VG at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og Statens vegvesen blitt enige om å endre den upopulære beslutningen, men de gjenåpner kun kollektivfeltet i helgene. Det vil skje om noen uker - først må vedtaket ut på en liten høringsprosess.

– Vi mener det må åpnes for elbiler med to passasjerer også i hverdagsrushet. Vi er skuffet over at ikke regjeringen vil vurdere elbiler med samkjøring, sier leder Anette Solli (H), leder for fylkesrådet i Akershus til VG etter oppvaskmøtet.

FYLKESRÅDSLEDER: Anette Solli (H) fra Bærum er leder foir fylkesrådet i Akershus. Hun gir resultatet av møtet terningkast 3 - mest fordi de har startet en dialog som de bad om allerede i april. Foto: Jørgen Braastad / VG

Torsdag møtte Nygård representanter fra Akershus fylkeskommune og Asker, Bærum og Oslo kommuner angående midlertidig stengt Ring 1 og E18 vest og endeløse køer.

–Nå er det kaos

Derfor ble kollektivfeltet stengt

  • Begrunnelsen for stengingen av kollektivfeltet for elbiler var at det skulle lette trafikken for busser, taxier, motorsykler og utrykningskjøretøyer inn mot Oslo.
  • Ring 1 i hovedstaden er stengt i tre år grunnet terrorsikring av regjeringskvartalet, Hammersborg- og Vaterlandstunnelen tvers gjennom Oslo sentrum er også stengt.
  • Før forbudet trådte i kraft i mai, hadde elbiler kun lov til å kjøre i kollektivfeltet i rushet hvis sjåføren hadde én ekstra passasjer med seg i bilen. Utenom rushet var det ingen begrensninger for elbiler i kollektivfeltet.

Kilde: Statens vegvesen

– Vi er glad for at samferdselsministeren har erkjent at det kreves endringer, og åpner i helgene. Det gjør at folk i Asker kan senke skuldrene og ha familieselskap på lørdag og søndag. Vi har jo blitt innesperret på lokalveiene våre. Regjeringen er på rett vei, men dette er ikke nok, sier Conradi.

Hun ønsker at kollektivfeltet gjenåpnes også på hverdager såfremt man er to eller flere i bilen slik det var før, flere båtavganger, flere tog og flere busser.

– Nå er det kaos. Togene er stappfulle og ikke pålitelige. Folk fortviler over at de ikke kommer seg på jobb tidsnok. Næringstransporten rammes og mange trenger også bil i jobben. Småbarnsfamilier melder at det er så uforutsigbart at de ikke vet om de rekker å hente i barnehagen eller på SFO. Det handler om folks hverdag, sier Conradi.

Tidligere torsdag gikk Oslos samferdselsbyråd Marit Vea (V) ut og advarte sterkt mot å åpne kollektivfeltet på hverdager - på grunn av frykt for mer kø og overbelastning av trafikk i hovedstaden.

Ordfører Conradi i Asker er på sin side forbannet over at stengningen av kollektivfeltet ikke var utredet skikkelig før de strupte trafikken.

– Dette tiltaket ble iverksatt hals over hode og ikke konsekvensutredet. Det var en skinnhøring. Høringsfristen var 1. mai og det ble iverksatt 6. mai. Alle skjønner at dette var bare tull, sier hun.

VG har siden sist søndag forsøkt å få svar fra prosjektleder Halvard Gavelstad i Statens vegvesen - om hvordan stengningen av kollektivfeltene var utredet før iverksetting.

Gavelstad har ikke svart på VGs spørsmål om dette. Heller ikke på et spørsmål om beslutningen kunne ha vært utredet bedre.

Onsdag ettermiddag sendte han melding på sms til VG om at Statens vegvesen vil vente med å uttale seg om saken til etter samferdselsministerens møte med Akershus fylkeskommune, Oslo, Asker, Lier og Bærum kommuner torsdag.

– Provoserende

Også ordføreren i nabokommunen Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H), er lei.

– Vi er veldig frustrerte over at det går an å stenge et helt kollektivfelt på E18 når det er ledig kapasitet store deler av døgnet og provosert over at statsråden ikke har gjort mer. Han har ikke villet møte oss før i dag, sier Krog (H) til VG.

Hun forteller at de har sendt to brev med ønske om møte for å diskutere problemene.

– Vi begynte for flere måneder siden, først i dag får vi møte ham, sier Krog og legger til:

– Når regjeringen og staten stenger veier i Oslo på grunn av regjeringskvartalet, er det deres ansvar å komme statlige penger for å avhjelpe den prekære situasjonen i Asker og Bærum, men også all trafikk fra Lier og Drammen.

Ordføreren forteller at hun fra rådhuset hver dag kan se at det er ledig kapasitet i kollektivfeltet.

– Det er provoserende at dette skal ta så lang tid. Og nå hører vi om nye høringer, sier hun oppgitt.

Read Entire Article