Sametingets Melkøya-søksmål: – Veldig urovekkende

4 months ago 34


Flere partier viser forståelse for Sametingets søksmål mot staten. – Kunne vært unngått, sier Une Bastholm (MDG).

Elektrifiseringen av Equinors LNG-anlegg på Melkøya kutter store utslipp, men økt kraftforbruk vil også medføre arealinngrep til kraftlinjer og kraftverk. Nå saksøker Sametinget staten. Flere partier er bekymret. Foto: Mattis Sandblad / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tirsdag meldte Sametingsrådet at det har besluttet å gå til sak mot staten etter elektrifiseringen av Melkøya.

Rådet fungerer som utøvende makt for Sametinget, og har varslet søksmålet via sine advokater i Wiborg Rein.

– Vi mener at Melkøya-vedtaket kan bestrides rettslig fordi det hverken er tilstrekkelig utredet eller konsultert, og da er de ordinære reglene for saksbehandling brutt, sa sametingspresident Silje Karine Muotka tirsdag.

Stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG). Foto: Lise Åserud / NTB

Bakgrunnen er at staten har godkjent kraftkrevende elektrifisering av et Equinor-anlegg i Hammerfest. Vedtaket utløser behov for kraftlinjer og kraftutbygginger i Finnmark, og kan gi økt kamp om arealer.

Sametinget har bedt regjeringen trekke vedtaket og gjennomføre konsultasjoner, men det har ikke ført frem.

– Dette er veldig urovekkende, sier Une Bastholm (MDG) i en kommentar.

– Regjeringen har dundret inn i Finnmark med enorme kraftplaner som mangler lokal tillit og forankring, særlig i den samiske befolkningen. Etter Fosen-dommen hadde vi trengt forsoning og ydmykhet fra regjeringen, ikke nye angrep på urfolks rettigheter, sier hun.

Les også

Sametingsrådet går til sak mot staten om Melkøya-vedtak

Vil heller ha CO₂-fangst

Equinor-prosjektet til 13 milliarder kroner vil kutte utslippene av klimagasser med rundt 850.000 tonn i året, men krever samtidig mer enn to prosent av Norges årlige strømproduksjon.

Flere partier har også etterlyst vurderinger av CO₂-fangst som alternativ på Melkøya. Equinor har hevdet at dette ville ha kostet 37 milliarder kroner, nesten tre ganger prisen for elektrifiseringen.

– De store inngrepene i reinbeiter og natur kunne vært unngått hvis en hadde fjernet utslippene fra Melkøya med karbonfangst, fremfor å elektrifisere. Det er en skandale at Stortingets ønske er oversett og karbonfangst på Melkøya aldri ble reelt vurdert, sier Bastholm.

Les også

Reindriftssame: – Skal vi virkelig ødelegge så mye for å elektrifisere Melkøya

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Foto: Alf Simensen / NTB

– Svært alvorlig sak

Lars Haltbrekken (SV) har full forståelse for Sametingets søksmål.

– Dette er en svært alvorlig sak, sier han i en kommentar.

Haltbrekken har fryktet brudd på menneskerettighetene på grunn av utbyggingen av en milliard-kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest, og viser til innspill fra Landbruks- og matdepartementet.

– Derfor er det viktig å få avklart dette. Det bør ikke starte noen utbygging før det er avklart. Samtidig kan regjeringen komme seg unna dette ved å pålegge Equinor å bygge gasskraftverk med CO₂-fangst og lagring, sier Haltbrekken.

Ifølge NVE vil linjen påvirke reindriften, men direktoratet mener at konsesjon kan gis uten at det bryter med folkeretten, ifølge et bakgrunnsnotat fra 2022.

Les også

Reindriftssame: – Skal vi virkelig ødelegge så mye for å elektrifisere Melkøya

– Et dårlig forslag

– Jeg deler Sametingsrådets oppfattelse om at vedtaket om å elektrifisere Melkøya med kraft fra land er et dårlig forslag, sier Terje Halleland (Frp).

Han sier at Frp har advart mot konsekvensene av elektrifiseringen, med dyrere strøm og begrenset tilgang til kraft for annet næringsliv.

– Når vi vet hvor store konfliktene har vært i reindriftsområder tidligere er det gambling fra regjeringens side å ha erstattet kraften innen 2030, sier Halleland, som ønsker en uavhengig utredning av gasskraftverk med CO₂-rensing.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) legger til grunn at regjeringen har fulgt alle forvaltningsregler rundt Melkøya-vedtaket.

– Vår bekymring er først og fremst at det ikke er tilstrekkelig realisme i regjeringens plan for et kraftløft for Finnmark, sier hun.

Les også

Krever nye Melkøya-grep: – Vi gir Sametinget full støtte

Frykter strid med krav til konsultasjon

Mandag bestemte NVE seg for å gå videre med saksbehandlingen av 12 kraftprosjekter i Finnmark.

Noen av disse må realiseres for å oppfylle regjeringens kraftløft, som skal sikre like mye kraft til Finnmark som det Equinor skal bruke hvert år.

Bastholm frykter prosessen legger stort press på lokalbefolkning, reineiere og natur.

– Det er ikke overraskende dersom dette strider med kravene til konsekvensutredning og konsultasjon.

I fjor var det store demonstrasjoner mot vindkraft i reindriftsområder. Her er sametingspresident Silje Karine Muotka sammen med Mihkkal Hætta, som demonstrerte mot Fosen-vindkraft utenfor Stortinget i fjor. Foto: Javad Parsa / NTB

– Et symptom

– Sametinget gjør som flertallet der ønsker. Et vedtak som dette er likevel et symptom på at regjeringen ikke har konsultert Sametinget før beslutningen om å elektrifisere Melkøya. Det er for dårlig, sier Sofie Marhaug (R) i en kommentar.

Rødts stortingsrepresentant Sofie Marhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Rødt har foreslått å skrinlegge hele elektrifiseringen av Melkøya, men Ap, Sp og Høyre har sikret et flertall i Stortinget for denne galskapen. Jeg deler med andre ord Sametingets kritikk, uten at jeg ønsker å blande meg direkte inn i det som nå tas videre til retten, sier Marhaug.

Hun mener at elektrifiseringen av Melkøya vil ramme hele Nord-Norge, men er særlig bekymret for samiske næringer og spesielt kulturen.

– Kraftlinjer vil skjære tvers igjennom reinbeiteområder, og presset for å bygge ut og bygge ned med vindkraft vokser. At regjeringen ikke har tatt dette innover seg, tyder på at de ikke har lært noe av Fosendommen, sier hun.

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V). Foto: Terje Pedersen / NTB

Ber regjeringen snu i saken

Ola Elvestuen (V) mener det er bra at søksmålet kommer.

– Det vil gi en nødvendig rettslig avklaring av den store feilen Ap/Sp-regjeringen og Høyre gjorde da de gikk imot gasskraftverk med karbonfangst og -lagring på Melkøya, sier han.

Han mener dette er et bedre klimatiltak, som kan realiseres raskere enn elektrifisering og helt uten konflikt med natur og reindrift. Equinor har imidlertid sagt at det kan ta syv til åtte år å realisere CO₂-rensing.

– Helt uavhengig av noen rettssak er det eneste fornuftige at regjeringen snur i saken og påser at Equinor etablerer et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring på Melkøya, og samtidig ber NVE stoppe hurtigbehandlingen av alle konfliktfylte vindkraftanlegg i Finnmark, sier Elvestuen.

– Deler ikke Sametingets beskrivelse

Energidepartementet kommenterte tirsdag Sametingets søksmål i en e-post til E24.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet. Foto: Energidepartementet

– Regjeringen deler ikke Sametingets beskrivelse av Melkøya-vedtakene og kraft- og industriløftet for Finnmark, sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap).

– Regjeringen eller departementene har ikke brutt konsultasjonsplikten i forbindelse med elektrifisering av Melkøya eller kraft- og industriløftet for Finnmark.

Sæther hevder at Sametinget har blitt konsultert i den delen av Melkøya-saken som berører samiske interesser direkte.

Les også

Ber om fullmakt fra Sametinget: Vurderer rettssak om Melkøya

Les også

Reineier møtte kraftbransjen til debatt: – Tillit bygges i millimeter og rives i kilometer

Read Entire Article