Dag Erik Pedersens mesterstykke var at han ikke så på seg selv som en mester.
tirsdag 4. juni kl. 12:55Stjernestatusen til proffsyklisten og tv-personligheten var så stor at han kunne blitt høy på seg selv. Dag Erik Pedersen var det stikk motsatte.
Gjennom en karriere med en stor spennvidde, var det én egenskap han alltid ivaretok: Evnen til å lytte.
Hans tidligere kollega Jann Post forteller om hvordan Pedersen like gjerne snakket med vaskepersonalet som med sjefene i NRK. Det sier mye.
Dag Erik Pedersen var en personlighet som ble folkekjær gjennom tilnærmingen til andre mennesker.
Alltid interessert, aldri selvsentrert. Kronisk opptatt av å lære.
Ikke minst gjennom tolv sesonger med «Mesternes mester», viste han hvordan han kunne binde folk sammen.
Han hadde mange talenter som programleder. Den aller viktigste var nok hvordan han spilte andre gode.
Dag Erik Pedersen slo gjennom som toppsyklist på 80-tallet, og hadde en internasjonal karriere som varte frem til 1991. Tre etappeseiere i Italia rundt er blant prestasjonene på sykkelsetet. Nå hylles han av ledende sykkelpersonligheter for det han har gjort for å bygge opp sporten. Det går en linje fra Knut Knudsen, til Dag Erik Pedersen, Dag Otto Lauritzen, til nyere stjerner som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.
Erfaringene fra idretten ble viktige da han søkte seg til sportsjournalistikken og tv-mediet midt på 90-tallet.
Uansett hvilket tema og sjanger det dreide seg om, var den trygghetsskapende tilnærmingen en metode som gikk hjem.
Pedersen var involvert i sendingene fra hele seks OL, både sommerleker og vinterleker. Både i jobben og i kontakten med andre mennesker, hadde han nytte av en spesiell språkmektighet. Det finnes knapt et større europeisk språk Dag Erik Pedersen ikke behersket, og særlig stod det italienske ham nær.
Men det var slett ikke bare sporten på Marienlyst som fikk nyte godt av multikunstnerens kompetanse og medmenneskelighet.
Pedersen ledet TV-aksjonen to ganger. Han portretterte profiler som Paul McCartney, og kronprins Haakon og B.B King. Attpåtil hadde Pedersen en kort musikkarriere med kompisen Jahn Teigen.
I nyere tid vil veldig mange først og fremst forbinde han med tolv sesonger med nevnte «Mesternes mester», et program han overlot til Aksel Lund Svindal for tre år siden.
Selv ble jeg kjent med Dag Erik Pedersen for 15 år siden, da han fikset et intervju med Rod Stewart i Skottland. Etter å ha snakket med Pedersen i fem minutter, var det som om vi hadde kjent hverandre i en evighet. Han hadde en egen evne til å knytte kontakt.
Dag Erik Pedersen var ikke bare en toppidrettsutøver og tv-personlighet, han ble også en viktig talsperson for åpenhet om psykisk helse og livets vanskelige sider.
Sønnen Simen valgte å ta sitt eget liv for fem år siden. Hvordan man takler livet når ting faller sammen, ble temaet for forestillingen «Mester i eget liv». Den er det ikke er lenge siden Dag Erik Pedersen fremførte.
Motivasjonen for å ta sin egen historie om tilværelsens topper og bunner ut i offentligheten, handlet om en brennende ønske om å bistå andre som sliter.
«Kan jeg bare hjelpe én person, er det verdt alt sammen», fortalte han i et intervju med Amta da den svært personlige forestillingen skulle settes opp.
Budskapet var at det finnes håp. Uansett. Vi har mer i oss enn vi tror.
Heldigvis rakk han å fremføre den for et publikum.
Nå har Dag Erik Pedersen forlatt oss etter et illebefinnende hjemme i Helgeroa, kort tid før han skulle fylt 65 år..
Det er så mye han skulle ha rukket i livet. Samtidig er det nesten uvirkelig hvor mye han rakk.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.