Den britiske avisen The Times skriver at det var en engelsk dame som startet de falske ryktene om gjerningspersonen etter knivangrepene i Southport.
lørdag 10. august kl. 01:23Opptøyene i England har ikke stoppet etter knivangrepet i Southport, hvor tre små jenter ble drept, og flere barn alvorlig skadet. Like etter angrepet florerte det av falske rykter om hvem gjerningspersonen var.
Avisen The Times hevder det er en engelsk trebarnsmor som skal ha startet de falske ryktene.
Kvinnen postet på Twitter/X at det var «Ali Al-Shakati» som var mistenkt av politiet og at han var en «asylsøker som kom til Storbritannia med båt i fjor» og at han var på en «MI6-overvåkningsliste». Hun skal ifølge avisen ha vært den første som postet dette på Twitter/X.
Desinformasjonen spredte seg som ild i tørt gress på sosiale medier, ikke bare i England, men verden over. Ryktene ble hyppig delt av høyre-ekstremister og førte til opptøyer mot innvandring i Southport kvelden etter.
Pågrep en kvinne
I går ble en kvinne på 55 år pågrepet av politiet i England for å ha spredd desinformasjon.
– Kvinnen ble arrestert for å ha publisert skriftlig materiale som har fyrt oppunder rasistisk hat og spredd falsk informasjon, sier Alison Ross fra politiet i Cheschire til BBC.
Det er ikke bekreftet om dette er samme kvinne som The Times omtaler.
Politiet opplyser også at dette er en sterk oppfordring om å huske på konsekvensene ved å poste informasjon som ikke er faktasjekket.
– Vi er alle ansvarlige for handlingene våre, enten de er på nett eller i egen person, sier Ross.
Satte fyr på opptøyene
Politiet har flere ganger sagt at opptøyene som foregår i England er en direkte konsekvens av desinformasjon som blir spredd på internett.
Ifølge det britiske tek-selskapet Logically var kvinnen sin post den første som inneholdt navnet «Ali Al-Shakati». Kvinnen sin post var publisert 61 minutter før det Russiske Channel 3 publiserte en sak om den falske gjerningsmannen.
Kvinnen er ifølge The Times administrerende direktør i et klesfirma. Hun skal også ha vært en fremtredende aktivist mot «lockdowns» under Covid19-pandemien og er motstander mot klimatiltak. Kvinnen hadde ifølge avisen titusenvis av følgere før hun slettet kontoen sin.
En ekspert på falsk informasjon, Marc Jones, sa til The times:
– Channel 3 sprer falske nyheter og at de fikk masse retweets.
Channel 3 fjernet senere artikkelen og beklaget etter at gjerningspersonen ble identifisert. Det var en britisk statsborger.
Kvinnen som angivelig skal ha vært den første som postet det falske navnet nekter for at hun var først om sier at hun hadde kopiert det fra en annen «lockdown»-skeptiker og mener man ikke kan stole på publiseringstidene på Twitter/X.
Kvinnen har senere beklaget seg og har sagt at hun angrer på å ha publisert informasjonen.