Vladimir Putins talsmann sier at Moskva vil justere sin atomdoktrine. USA og Vesten får skylden.
søndag 8. september kl. 03:13Kortversjonen
- Russland vil justere sin atomdoktrine, ifølge Kremls talsmann Dmitrij Peskov. Dette skyldes Vestens trusler og støtte til Ukraina.
- USA og Vesten får skylden for Moskvas beslutning.
- En militær ekspert sier at Russland er stadig svakere sammenlignet med NATO når det gjelder konvensjonelle våpen.
- Russlands nåværende atomdoktrine sier at landet kan bruke atomvåpen ved et atomangrep fra en fiende eller et konvensjonelt angrep som truer statens eksistens.
Dmitrij Peskov sier de vestlige landene truer Russland med å eskalere krigen i Ukraina og overser Moskvas «legitime sikkerhetsinteresser», melder den statskontrollerte avisen Kommersant.
En atomdoktrine fastsetter hva som skal til for at et land skal ta i bruk atomvåpen.
En militær ekspert sier til VG at den nye linjen fra Moskva skyldes at Russland blir stadig svakere sammenlignet med NATO når det gjelder konvensjonelle våpen
.Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sa sist uke at landet snart vil oppdatere sin doktrine for bruk av atomvåpen.
Nå blir dette bekreftet av Kreml. Dmitrij Peskov sier at denne justeringen er knyttet direkte til de «truslene» som Vesten har skapt og anklager USA for å ødelegge sikkerhetsstrukturen i Europa etter den kalde krigen.
Kremls talsmann hevder at Vesten har avvist dialog med Russland og valgt en linje som angriper dets sikkerhetsinteresser, samtidig som de fyrer opp under «den varme krigen i Ukraina».
– Det er USA som styrer prosessen med å provosere spenninger, sier Peskov.
Han indikerer at endringen av atomdoktrinen er på et tidlig stadium, og at det trengs en nøye analyse som grunnlag for endringer.
Russlands nåværende publiserte atomdoktrine, som Vladimir Putin kom med i et dekret i 2020, sier at Russland kan bruke atomvåpen ved et atomangrep fra en fiende eller et konvensjonelt angrep som truer statens eksistens.
– Moskva gir Vesten skylden for at de nå vil justere atomdoktrinen. Det skal blant annet gå på at militære sjefer på lavere nivå enn tidligere skal kunne ta beslutning om å bruke atomvåpen i en krigssituasjon, sier Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsakademiet til VG.
– I virkeligheten handler det om den generelle utvikling i styrkeforholdet mellom NATO og Russland. NATO er i dag mye sterkere, derfor er det logisk at Russland er nødt til å tenke nytt om de skulle komme i direkte krig med NATO. Som den svakeste part må russerne skyve fram tidspunktet for å bruke atomvåpen.
– Hvorfor vil de gi lavere militære sjefer muligheten til å ta avgjørelse om bruk av atomvåpen?
– Hvis NATO lykkes med å ødelegge kommunikasjonssentraler i en krig, vil de som styrer atomvåpnene ikke ha mulighet til å komme i kontakt med dem. Det ødelegger muligheten for å kunne gi en ordre fra Moskva om bruk av atomvåpen. Derfor vil de gi mer lokale ledere retten til å ta beslutning.
– Når russerne sier at de er villige til å bruke atomvåpen på et tidligere tidspunkt, er det en naturlig konsekvens av at NATO er sterkere, og russerne ser at de har et problem, oppsummerer Peter Viggo Jakobsen.
Trump reagerer på Putin-utspill – se video:
– Er det et forsøk på avskrekke Vesten?
– Ja! Men når Russland enda en gang truer med å bruke atomvåpen, er det ikke særlig troverdig. Det er et forsøk på å avskrekke NATO, men Russland vil også helst ikke bruke atomvåpen.
– Dette er en naturlig utvikling selv om vi ser bort fra Ukraina-krigen. Når det blir økt amerikansk tilstedeværelse i Norden, så kan en skjønne at Russland gjør om sin atomstrategi.
Putin og Peskov befinner seg for tiden i Vladivostok i Russlands såkalt «fjerne østen», så langt øst som man kan i verdens største land.
– Dette kan ikke unngå å få konsekvenser, sier Peskov om Vestens hjelp til Ukraina i krigen.
Krigen i Ukraina startet i 2014. Den 24. februar 2022 utvidet Vladimir Putin dette til en fullskala krig da russiske styrker marsjerte mot Kyiv og andre ukrainske byer. Putin omtaler krigen som en «spesialoperasjon».