Rushåndteringsutvalget: Vil gi politiet mer rom for å bruke tvang

5 months ago 26


Loven bør endres slik at politiet kan bruke tvangsmidler for å avdekke narkotikakriminalitet.

Det er noe av det som fremheves i rapporten som ble overrakt justisministeren tirsdag fra Rushåndteringsutvalget.

Vil lovfeste hvem som ikke straffes

I dag er det praksis at rusavhengige som bruker eller bærer en mindre mengde narkotika ikke straffes, men at politiet gir en påtaleunnlatelse.

Utvalget vil at lovfeste at rusavhengige over 18 år gis påtaleunnlatelse i slike tilfeller.

Videre foreslår de mulighet for å slippe straff ved å møte opp hos rådgivende enhetene for russaker, såkalt betinget påtaleunntalelse.

Dette vil de skal være normalreaksjonen for ungdommer som har begått et mindre narkotikalovbrudd.

Mange spørsmål

Hvordan det bør reageres på rusavhengiges bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika, har vært et omdiskutert tema over tid.

Debatten reiser flere spørsmål:

  • Hvordan skal politiet kunne gå frem dersom de mistenker at noen oppbevarer en begrenset mengde narkotika?
  • Hvem er å anse som rusavhengig?
  • Hvor lite er egentlig en «mindre mengde»?

Dette har to lagdommere og en jusprofessor sett nærmere på. Utvalget består av pensjonert lagmann Hans-Petter Jahre, lagmann Tonje Vang og jusprofessor Ørnulf Øyen.

I et år har de jobbet med spørsmål knyttet til regjeringens reform for forebygging og behandling på rusfeltet.

Utvalget har fått kritikk, blant annet for at det verken representerer helsepersonell eller de rapporten retter seg mot.

Vanskelige regler

Regjeringen Solberg foreslo i 2021 å oppheve straff for mengder narkotika til eget bruk, i tråd med anbefaling fra rusreformutvalget.

Dette forslaget fikk ikke flertall i Stortinget, etter motstand fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Samme år ga Riksadvokaten retningslinjer om hvilke tvangsmidler politiet kunne bruke ved mindre mengder narkotika.

Etter disse har politiet ikke lov til å ransake personer, mobiler eller hjem på leting etter bevis for at noen har brukt narkotika, eller hatt på seg en begrenset mengde.

Enkelte politifolk mente dette var vanskelig å forholde seg til. Mange sa de var usikre på hvor grensen gikk, og tok til orde for at det med dette ble vanskeligere å forebygge bruk av narkotika.

Utvalget foreslår nå at loven endres, så at det tas inn flere momenter enn i dag for å sikre en bred og nyansert vurdering.

Vil endre terskelverdiene for hva som ikke straffes

Selv om Solberg-regjeringens forslag ikke fikk gjennomslag, ga flertall uttrykk for at det var lite hensiktsmessig å straffe rusavhengige for slike lovbrudd.

På bakgrunn av dette avsa Høyesterett i 2022 tre dommer der det ikke ble straff for å ha en mindre mengde narkotika, såkalt straffeutmålingsfrafall.

Det betyr ikke at det er lovlig å bruke eller oppbevare små doser narkotika. Men at det anses som et lite alvorlig lovbrudd, hvor det som hovedregel ikke skal utmåles straff hvis personen er rusavhengig.

Høyesterett mente at rusavhengige kunne ha inntil fem gram heroin, amfetamin og kokain til eget bruk, uten at dette resulterte i straff.

Utvalget foreslår nå at dette endres til to gram kokain, et gram heroin, fem gram amfetamin og 15 gram cannabis.

Det som kommer i dag omhandler kun straffeforfølgelse for rusavhengige, og er ikke den bredere rus- og behandlingsreformen regjeringen lovet i Hurdalsplattformen.

Publisert 18.06.2024, kl. 15.32 Oppdatert 18.06.2024, kl. 15.38

Read Entire Article