– Hjelpe meg! Det er helt fantastisk. Jeg er mektig imponert, sier Ingrid Kristiansen før VGs journalist rekker si mer enn sitt eget navn.
Den tidligere landdistanseløperen er mektig imponert over det hun så gjennom TV-ruta.
Markus Rooth fikk hjelp fra landsmann Sander Skotheim og løp kontrollert inn til OL-gull på en av de aller mest prestisjefylte øvelsene på friidrettsbanen.
– Det forteller noe om lagånden til disse gutta. De er 22 år, og hjelper hverandre til å lykkes når den andre mislykkes. Det forteller mye om ti-kjemperne i Norge, sier Kristiansen.
Hun mener Norge «trengte» dette nå. Den første OL-medaljen er omsider i boks.
– Det er morsomt å se på pappa også. Så nøktern og nedpå han var. Dette var mega! sier Kristiansen.
Sjokkert
Mindre euforisk er ikke Bislett-boss Steinar Hoen:
– Dette er det sjukeste jeg har sett, sier han til VG.
Den tidligere høydehopperen understreker prestisjen 10-kamp har i et OL. Øvelsen er helt på nivå med 100-meter og 1500-meter, mener han.
– Det er noen helt umenneskelig, sinnssyke resultater her. Han perser i nesten alle øvelser. Og hvem hadde tippet dette? Dette OL-gullet må være den største norske OL-overraskelsen noensinne, sier Hoen.
– Norsk friidrett befinner seg i en gullalder?
- Ja, men nå ble det tatt opp i stratosfæren. Om du hadde ringt og sagt at han tok bronse, så ville det vært “insane”. Men dette e rså mesterlig utført. Du har Vebjørn (Rodal) og Karsten (Warholm) tidligere. Det var mesterlig. Men Markus gjorde det ti ganger på rad. Jeg er helt sjokka, sier Hoen.
Imponert
Tidligere friidrettsutøver Ida Marcussen bøyer seg også i støvet lørdag kveld:
– Det er helt rått. Det er uvirkelig, sier hun til VG.
36-åringen er norsk rekordholder i syvkamp. Hun beskriver både gullvinner Rooth og Sander Skotheim, som var uheldig og kom på 18. plass, som unike.
– Begge er veldig unge. Jeg lurer på hva fremtiden kan bringe for de er så gode allerede. Det var to norske som kunne kjempe om gullet, og en som klarte det. Så er det helt tydelig at Sander hjelper Markus på 1500-meteren. De er begge store utøvere.
Rooths resultater i Paris:
- 100 meter: 10,71 sekunder (pers)
- 400 meter: 47,69 sekunder (pers)
- Høydehopp: 1,99 meter
- Lengde: 7,80 meter
- Kulestøt: 15,25 meter
- 110 meter hekk: 14,25 sekunder
- Stavsprang: 5,30 meter (pers)
- Diskos: 49,80 meter
- Spydkast: 66,87 meter (pers)
- 1500 meter: 4:39.56
Under den avsluttende 1500-meteren la Sander Skotheim seg foran Rooth og dro landsmannen frem.
– Det er så fantastisk fint å se hvordan de to hjelper hverandre, sier Max-ekspert Tonje Angelsen (34) om samarbeidet mellom de to ungguttene.
– Jeg håper hele det norske folk forstår hvor stort dette her er, sier den tidligere høydehopperen.
– Jeg er veldig rørt. Det var helt fantastisk. Jeg trodde det var mulig med medalje, men at det skulle bli gull … det er over all forventning, sier Hanne Haugland til VG – også tidligere høydehopper.
Marcussen ser kun muligheter for Rooth fremover, noe som kan være skremmende for motstanderne å tenke på.
– Markus har satt mange personlige rekorder i dette mesterskapet, men jeg tror han har enda mer å gå på.
PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.