Rekordmange småsparere på Oslo Børs

3 months ago 33


Nesten 594.000 nordmenn eier nå aksjer på Oslo Børs og verdiene har steget til rekordhøye 191 milliarder kroner, ifølge AksjeNorge. Nordmenn strømmer til børsvinneren Kongsberg Gruppen.

Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug. Her på Oslo Børs ved en tidligere anledning. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Til tross for dyrtid, høy rente og prisvekst, er det tydelig at folk har økonomi til å kjøpe aksjer, sier daglig leder Kristin Skaug i AksjeNorge til E24.

  • Nye tall fra stiftelsen viser at nær 594.000 nordmenn var aksjonærer på markedsplassene til Oslo Børs i andre kvartal, en liten økning fra kvartalet før og et rekordhøyt antall (se oversikt lenger ned).
  • Over 3.500 nye privatpersoner ble aksjonærer. Og den samlede aksjeformuen steg med ti milliarder kroner til 190,7 milliarder kroner.

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjer å følge med på nå

Skaug peker på at utviklingen skjer selv om mange har fått en strammere økonomi.

– Det er interessant å se hva som ryker først av pynteputer og aksjer. Det ser ut som de som har blitt bitt av spare- og investeringsbasillen er det fortsatt, sier hun.

Hun peker også på SSB-tall som viser at husholdningenes sparerate har gjort et hopp etter flere kvartaler med nedgang.

Strømmet til børsvinner

Nordmenn strømmet til Kongsberg Gruppen. Forsvars- og teknologikonsernet fikk 6.800 nye aksjonærer i andre kvartal og topper listen over aksjene med flest nye aksjonærer, viser AksjeNorges statistikk.

– Det er bare en liten andel av aksjonærene som bor i Kongsberg. Den nye bølgen av nye aksjonærer i Kongsberg er nok fordelt på andre steder i landet, sier Skaug.

Kongsberg Gruppen er børsvinner så langt i år blant de største selskapene.

Etter aksjeoppgangen på 90 prosent siden nyttår beløper markedsverdien seg til 156 milliarder kroner, som gjør konsernet til det femte mest verdifulle på Oslo Børs.

Økt pengebruk på forsvar i Nato og store milliardkontrakter har bidratt til at pengene strømmer inn i Kongsberg Gruppen.

Nasams-systemet til Kongsberg Defense & Aerospace er ettertraktet. Det samme er forsvarsaksjene. Foto: DAM

Les på E24+

Kongsberg-aksjen: – Minste motstands vei er oppover

Kongsberg er også den kommunen i landet med høyest aksjeverdier per aksjonær, viser AksjeNorge-tallene.

I snitt hadde aksjonærene med bosted i Kongsberg investert et beløp 704.580 kroner. Bak følger Bærum med 523.744 kroner per aksjonær og Stavanger med 434.912 kroner.

Skaug tror forklaringen på høye aksjeverdier i Kongsberg er tredelt:

– Det ene er at det er menge ansatte i Kongsberg Gruppen som bor i Kongsberg-området. Det andre er at folk som bor i området ser hva Kongsberg Gruppen leverer tjenester til. Ikke minst de mange andre som vil henge seg på en aksje som i månedsvis har steget mye.

Ifølge AksjeNorge er det 43 prosent av aksjeeierne som ikke har spredd eierskapet på flere aksjer, og kun eier én aksje

– Hvis man bare ser på det tallet isolert sett, er det skremmende. Da tenker man at har uforholdsmessig høy risiko på investeringene sine, sier Skaug.

– Så kan det være ulike grunner. Mange eier også fond. Så jeg er ikke dypt bekymret for diversifiseringen. Og mange er nok ansatt i bedriften de har aksjer i også, som betyr at de kjenner selskapet godt, sier hun.

Les på E24+

Fire eksperter: Aksjene du bør satse på nå

Ifølge Skaug er det for første gang flere nye kvinner som har kjøpt aksjer enn menn.

– Det er positivt fordi det er betydelig færre kvinner enn menn som investerer i aksjemarkedet. Det er ikke noen grunn til at menn skal være investert og ikke kvinner.

– Det er positivt å se at kvinner har interesse for aksjer og børs. De jobber i de samme selskapene og skaper verdier hver dag, sier hun.

Read Entire Article