Raser over omstridt bok : – Helt på styr

2 weeks ago 7


 SkjermdumpI KLINSJ: Bokaktuelle Jørgen Gilbrant (t.v.) i debatt med rådgiver Svein Tore Bergestuen under «Dagsnytt 18». Foto: Skjermdump

Rådgiver Svein Tore Bergestuen gikk hardt ut mot Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant og boken «Partiet» i mandagens «Dagsnytt 18» på NRK.

mandag 23. september kl. 19:57

– Mye i boken er sikkert sant, men vi vet bare ikke hva, sa rådgiver Svein Tore Bergestuen under kveldens debatt.

Den nye Ap-boken «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» var temaet under mandagens «Dagsnytt 18»-sending.

Bokas forfattere – Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant – har fått flengende kritikk for manglende faktasjekking og slett kildearbeid etter utgivelsen torsdag.

 Bjørn Haugan / VGSTRIDENS KJERNE: Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant (t.v.) og Steinar Suvatne har pusset på seg både litteraturkritikere og Presse-Norge med sin bokutgivelse om Ap. Foto: Bjørn Haugan / VG

Allerede dagen etter, fredag ettermiddag, gikk Gyldendal Forlag ut og bekreftet flere feil i boken.

I kveld møttes rådgiver Svein Tore Bergestuen og kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende – som begge har vært kritiske til boken – direktør Ingeborg Volan i Gyldendal Litteratur til debatt.

– Går opp kildegrunnlaget

Bergestuen har tidligere vært politisk rådgiver for Hadia Tajik og har selv bakgrunn som programleder, journalist og forfatter.

– Forfatterne har tatt et aktivt valg av å gjøre det motsatte av det presseetikken og folkeskikk sier at de skal gjøre. Hadde de vært journalister å ha gjort dette hadde de røket på en gedigen smell.

Bilde av Svein Tore BergestuenSvein Tore Bergestuen

Rådgiver

Forfatter og journalist Jørgen Gilbrant avviste kritikken:

– Vi går opp kildegrunnlaget, sa Gilbrant under debatten.

– Vi har en rekke avsløringer i boken som redaksjoner helt fint kan gå opp.

Dette utsagnet ble problematisert både av programleder Espen Aas og motdebattantene.

– Dere har tatt et metodisk grep om å ikke opplyse om opplysningene (i boken, journ.anm.) er riktige, hevdet Bergestuen.

 Hallgeir Vågenes / VGNEVNES OVER 300 GANGER: TV2-reporter Lars Joakim Skarvøy lister opp feil i Ap-boken, blant annet påstanden om at han skal ha kysset Aps Hadia Tajik. Selv har Tajik opplyst til VG at hun ikke har bidratt til boken «Partiet». Foto: Hallgeir Vågenes / VG

TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy har påpekt fire feil, blant annet en påstand om at han og tidligere Ap-nestleder og statsråd Hadia Tajik kysset under en pridemarkering i Oslo i 2018.

Også tidligere AUF-leder Eskil Pedersen og tidligere Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har reagert på feil i boken.

Gyldendal: – Har støttet forfatterne

Både forfatter Jørgen Gilbrant og forlagsdirektør Volan argumenterte for at sakprosa har andre regler enn journalistikk.

– Vi har utgitt en sakprosabok. Den opererer ikke etter de samme etiske reglene. Vi har støttet forfatterne i å anonymisere kildene, sa Ingeborg Volan.

Både hun og Gilbrant fikk lite forståelse for argumentene sine om at kildene var hemmeligholdt for å kunne fortelle historien om Arbeiderpartiets indre liv:

– Alle mener det dere har gjort er helt på styr. Journalister mener dere trekker politisk journalistikk ned i sølen, sa Bergestuen henvendt til Gilbrant.

Bergestuen etterlyste et regelverk for sakprosa på linje med journalistikk.

– Mer «Åndenes makt»

BT-kulturredaktør Jens Kihl har kalt boken for årets skandalebok.

– De avslører en skandaløs adferd. De har funnet på sitater, vi får bli med sjelslivet til avdøde mennesker. Det minner mer om «Åndenes makt» enn journalistikk, sa Kihl.

I likhet med Bergestuen mener han det er kritikkverdig at kilder ikke har fått tilsvarsrett.

– Det er ikke vanskelig å drive normal faktakontroll.

Kihl var særlig opprørt over at forfatterne i boken «innrømmer at de er Annicken Hvidfeldts betrodde journalister».

– Det gjør at vi ikke kan stole på det som eventuelt er sant i boken.

Lytt til podkast: Giæver og gjengen: Sjokkerende ny bok om Arbeiderpartiet

Read Entire Article